JOŠ JEDAN SKANDAL

Bivši zaposlenik tuži Kanyea Westa: ‘Htio me ubiti, uvjeti su bili nemogući, spavao sam na podu‘

‘Kanye natjera ljude da obave sav taj posao i odbace sve zbog njega, a onda se predomisli ili zaboravi‘

Tony Saxon i kontroverzni Kanye

 Profimedia/

Bivši zaposlenik Kanyea Westa tuži kontroverznog repera i tvrdi da je bio prisiljen raditi u opasnim uvjetima i spavati na podu nekretnine koju je glazbenik obnavljao, prenosi Sky News.

Tony Saxon tvrdi da mu West duguje 993 tisuće dolara neisplaćene plaće nakon što je radio kao "voditelj projekata, zaštitar s punim radnim vremenom i domaćica" u kući u Malibuu.

image

Tony Saxon

Tony Saxon/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Tony Saxon/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Saxon je ispričao za Sky News da mu je Kanye West naredio da ukloni struju i prozore iz kuće.

- Htio je da kuća bude poput skloništa - rekao je. Naime, Kanye je htio da mu ta kuća bude "bunker, njegovo mjesto gdje će se sakriti".

Prema tužbi podnesenoj na Višem sudu u Los Angelesu, West, koji je zakonski promijenio ime u "Ye", nezakonito je otpustio Saxona nakon što je odbio udovoljiti reperovim "opasnim" zahtjevima. U tužbi se navodi da je Saxona angažirao u rujnu 2021. kao voditelja projekta koji bi obnašao ulogu osiguranja s punim radnim vremenom na imanju uz plažu vrijednom više milijuna dolara.

image

Kuća u Malibuu

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Uz ove uloge, njegove bi dužnosti uključivale nadziranje zadataka povezanih s gradnjom, uključujući čišćenje, rušenje, zapošljavanje izvođača i koordinaciju radnika. Ye je navodno kupio kuću za više od 55 milijuna dolara, a zatim ju je srušio kako bi započeo opsežno preuređenje. Kao rezultat demoliranja spomenute nekretnine, prema tužbi, Saxon je cijeli svoj posao proveo "spavajući u improviziranim uvjetima, pronalazeći prazna mjesta na tlu i koristeći svoj kaput kao improviziranu posteljinu".

image

Tonyjev improvizirani krevet

Tony Saxon/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Tony Saxon/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Unatoč "konstantnim pritužbama" Saxona o njegovim uvjetima spavanja i drugim opasnostima, Kanye nije popustio. U jednom trenutku, Saxon je rekao da mu je rečeno da unese generatore struje, ali je on to odbio učiniti iz sigurnosnih razloga i upitao repera "želi li ga ubiti".

- Ako me ne slušaš onda si neprijatelj, ti si Clinton, ti si Kardashianka i ja ti više neću biti prijatelj. Neću ti dati nijednu priliku više - rekao je Kanye Saxonu nakon što je odbio nositi spomenuti generator.

Saxon tvrdi da mu je obećana isplata od 20 tisuća dolara tjedno, ali otprilike mjesec dana kasnije primio je samo jednu isplatu od 20 tisuća dolara za svoje usluge zajedno sa 100 tisuća dolara za troškove izgradnje, navodi se u pritužbi.

- On nikoga ne isplaćuje - ustvrdio je Saxon.

- On natjera ljude da obave sav taj posao i odbace sve zbog njega, a onda se predomisli ili zaboravi. Raditi za Yea bilo je ludo. Budite se pitajući se koja će verzija Yea biti na drugoj strani slušalice: fini pastor ili ludi diktator - dodao je.

image

Noć u Kanyeovoj nedovršenoj kući, odnosno, bunkeru

Tony Saxon/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Tony Saxon/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Prema tužbi, Saxon se 22. listopada 2021. žalio da je "iscrpljen" od rada i da mu je potrebno vrijeme za odmor, ali Ye ga je ignorirao. Nedugo nakon toga, tvrdi, teško je ozlijedio leđa dok je radio, ali su njegovi zahtjevi za slobodom opet ignorirani.

Nekoliko tjedana kasnije, 5. studenog 2021., nakon što je Ye još jednom navodno ignorirao Saxonove zahtjeve za odmor, reper je navodno zahtijevao da se sva preostala električna oprema i prozori uklone s imanja.

image

U međuvremenu se u kući srušio zid

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Saxon tvrdi da je odbio to napraviti iz sigurnosnih razloga, a u tom mu je trenutku, kako se navodi u tužbi, Ye prijetio i na kraju ga je otpustio. Saxonov odvjetnik, Ron Zambrano, rekao je: "Ye je pokazao bezobzirno zanemarivanje svojih zaposlenika i kršio je zakon na nevjerojatno opasne načine tijekom cijelog ovog projekta u Malibuu".

- Nijedan zaposlenik ne bi trebao trpjeti maltretiranje zbog radnih uvjeta koje je Tony Saxon bio prisiljen trpjeti. Ye nije pokazao brigu ni za čime i samo je želio da se posao obavi, unatoč opasnim i nesigurnim, da ne spominjemo nezakonitim, radnjama - zaključio je odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 14:14