LUD ZA MEDVJEDIĆEM

Bizarni fetiš kralja Charlesa: ‘Navršio je četerdesetu, ali i dalje imao slugu koji brine za njegovog plišanca‘

Na svoje je sluge vikao, a oni su mu morali slagati krevet, stavljati zubnu pastu na četkicu i popravljati medvjedića

Princ Charles drži medvjedića, Ilustrativna fotografija

 Avalon/Avalon/Profimedia/Avalon/avalon/profimedia

Kralj Charles bio je i u odrasloj dobi vezan za svog medvjedića iz djetinjstva, tvrdi se u novoj knjizi o britanskom monarhu.

U biografiji "Kralj: Život Charlesa III", objavljenoj 8. studenoga, Christopher Andersen piše da je bivši kraljev sluga od povjerenja, Michael Fawcett, bio zadužen za brigu o plišanoj životinji, kad je Charles bio u četrdesetima. Kad god je igračku trebalo popraviti, bivša kraljevska dadilja Mabel Anderson dovedena je iz mirovine kako bi izvršila potrebne popravke.

Prema bivšem sobaru, umirovljena dadilja “bila je jedino ljudsko biće kojem je bilo dopušteno nositi iglu i konac plišanom medvjediću princa Charlesa, piše Page Six.

- Bio je dobro zagazio u četrdesete, no svaki put kad bi tog medvjedića trebalo popraviti, pomislili biste da je njegovo vlastito dijete na teškoj operaciji - piše Andersen.

image

Kralj Charles III.

Isabel Infantes/Afp

Sobar Fawcett također je bio zadužen za istiskivanje paste za zube na četkicu za zube tadašnjeg princa od Walesa s monogramom, brijanje lica, pomaganje u obuvanju hlača i vezanju cipela. Slagao je kraljevsku pidžamu i svake noći mu pripremao krevet.

Od vrtlara na Charlesovom imanju Highgrove također se očekivalo da će zadovoljiti njegove stroge standarde. Glavni vrtlar, piše Andersen, svaki se dan budio s popisom "uputa i pritužbi koje je njegov šef napisao crvenom tintom".

Tadašnji bi princ stajao na svom trijemu i, ako nije bio zadovoljan poslom koji su vrtlari obavili, navodno bi na njih vikao naredbe preko zelenog megafona.

- Za nekoga tko je rekao da su ga kao dijete maltretirali, princ Charles je očito uživao maltretirati nas - rekao je zaposlenik Highgrovea za Andersena.

- Znao je biti ugodan i ljubazan, ali je isto toliko vremena bio neraspoložen i zao. Nije dvaput razmišljao o tome da te uvrijedi - dodao je zaposlenik.

Još jedan bivši sobar, Ken Stronach, koji je dugi niz godina bio zadužen za ručno pranje prinčeva donjeg rublja i ušuškavanje u krevet s njegovim voljenim medom, složio se s tim.

Stronach u knjizi tvrdi da je vidio Charlesa, usred svađe sa svojom tadašnjom suprugom, princezom Dianom, kako je bacio tešku drvenu hvataljku za čizmu na nju te joj za dlaku promašio glavu.

Također, Charles, koji je odsjeo u vili otmjenog prijatelja na jugu Francuske, navodno se razbjesnio kada je slučajno izgubio jednu od svojih manžeta u kupaonskom umivaoniku.

- Jednom je bijesan povukao umivaonik sa zida, a zatim ga razbio, tražeći gumb za manšete - piše Andersen.

- Nije mogao pronaći nestali nakit, princ od Walesa divljih očiju okrenuo se i zgrabio svog sobara za vrat. Stronach se oslobodio, izletio kroz bočna vrata i ušao u ormar za rublje. Užasnut, stisnuo se ondje trideset minuta prije nego što je čuo Charlesa kako izlazi iz kupaonice - prepričao je.

image

Kralj Charles III.

Andrew Milligan/Afp

Prema knjizi, Charles je imao vrlo specifične zahtjeve kada je u pitanju doručak.

Bivši sluga otkriva u knjizi da je Charlesov poslužavnik za doručak morao “sadržavati šalicu i tanjurić s desne strane sa srebrnom žlicom okrenutom prema van pod određenim kutom". Maslac mora biti u tri loptice i ohlađen, a kraljevski tost je uvijek u srebrnoj rešetki, nikad na tanjuru", piše Andersen.

- Razni džemovi, želei, marmelade i med poslužuju se na posebnom srebrnom pladnju - istaknuo je.

Charlesova večera je gotovo uvijek uključivala zelenu salatu s meko kuhanim jajetom, ali su se jaja pokazala izazovnim za kuhinjsko osoblje.

- Kuhari u kraljevskoj kuhinji obično su pripremali nekoliko jaja prije nego što su se uvjerili da je jedno skuhano tako da zadovolji prinčeve standarde mekoće - piše Andersen.

Palača je 2018. izdala izjavu u kojoj je demantirala da je Charles odbio šest jaja za svako koje je pojeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:35