POBIJEDIO NA SUDU

Britanska pop zvijezda ipak dokazala da hit ‘Shape of You‘ nije plagijat: ‘Sve je to zbog love‘

Glazbenik je izjavio kako sada postoji kultura u kojoj se tužba postavlja s idejom da će nagodba biti jeftinija od samog suđenja

Ed Sheeran

 Valery Hache/AFP

Ed Sheeran, javlja BBC, pobijedio je na Visokom sudu u parnici oko autorstva njegova hita iz 2017. "Shape of You". Britanski sud u srijedu je presudio kako popularni kantautor nije plagirao pjesmu "Oh Why" Samija Chokrija iz 2015. godine. Chokri, grime izvođač koji nastupa pod imenom Sami Switch, tvrdio je naime kako je dio iz Sheeranove pjesme "Oh I" nevjerojatno sličan refrenu iz njegove "Oh why".

Međutim, sud se s time nije složio. Nakon presude Sheeran je izjavio kako su takve neutemeljene tvrdnje postale i previše uobičajene. U svom videu koji je objavio na društvenim mrežama, jedan od najpopularnijih glazbenika mlađe generacije istaknuo je kako "sada postoji kultura u kojoj se tužba postavlja s idejom da će nagodba biti jeftinija od samog suđenja, čak i ako nema osnove za tužbu".

image

Sami Chokri

Adrian Dennis

- To je izuzetno štetno za glazbeno-autorsku industriju. U pop glazbi ne koristi se puno nota i ni puno akorda. Koincidencija će se sigurno dogoditi ako se 60 tisuća pjesama objavi svaki dan na Spotifyu. To je 22 milijuna pjesama godišnje, a dostupno je samo 12 nota - kazao je Sheeran. Njegov hit, kako je to sada i sudski potvrđeno, "Shape of You" bio je najprodavanija britanska pjesma u 2017. te Spotifyeva najprodavanija pjesma ikada.

image

Prikaz sa suđenja Edu Sheeranu

Elizabeth Cook/Pa Images/Profimedia

Sudac Antony Zacaroli presudio je da Sheeran ni namjerno ni podsvjesno nije kopirao" Chokrijevu pjesmu. Priznao je da postoje sličnosti jedne fraze u "Shape of You" i "Oh Why", ali je rekao da su takve sličnosti samo početna točka za moguće kršenje autorskih prava. Nakon što je proučio glazbene elemente, rekao je da postoje "razlike između relevantnih dijelova" pjesama, koje pružaju uvjerljive dokaze da dio "Oh I'" u Sheeranovoj pjesmi ne potječe iz Chokrijeva djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:51