BUDUĆI KRALJ

Britanski mediji raspisali se o Williamovom masterplanu za prijestolje: ‘Ima jasnu viziju promjena‘

Svi analiziraju lik i djelo budućeg kralja Velike Britanije, uspoređujući ga s bakom Elizabetom II. i ocem Charlesom

Princ William i supruga Kate s kraljicom Elizabetom II

 Geoff Pugh/Afp

Teško da će sutra, s prvim zrakama suca, britanski princ William veselo iskočiti iz postelje i vikati po Kensingtonskoj palači: "Fešta, fešta!". Svoj četrdeseti rođendan, onaj zastrašujući rođendan koji svi smatraju prekretnicom u životu, ulaskom u zrelost, princ dočekuje pritisnut ozbiljnim mislima o odnosima u obitelji i budućnosti monarhije.

image

Princ William na proslavi kraljičina platinastog jubileja, lipanj 2022. godine

Hannah Mckay/Afp

Prinčev okrugli rođendan je dobrodošao svim poznavateljima monarhije, svim kraljevskim dopisnicima kao prilika za analizu lika i djela budućeg britanskog kralja, te predviđanja što će biti kada on ponese krunu i kakav će kralj biti William V..

U najopsežnijoj od tih analiza, kraljevska dopisnica The Daily Maila, Rebecca English bavi se raznim aspektima života i rada prvog britanskog "monarha milenijalca" i nekima od, barem trenutno, važnih tema.

image

Princ s obitelji na balkonu Buckinghamske palače

Daniel Leal/Afp

English kaže kako William ima vrlo jasno viziju preoblikovanja monarhije te da se princ neće bojati povlačiti i nepopularne poteze ili javno iznositi svoje mišljenje o važnim pitanjima.

U politici, to znači, primjerice, stvaranje nove vrste odnosa unutar Commonwealtha, sve do toga da jednoga dana na čelu te zajednice ne bude nužno osoba iz britanske kraljevske obitelji. Također, jasno je kao dan da William smatra da sa zemljama koje odluče otići iz organizacije treba ostati u posebno prijateljskim odnosima i proslaviti njihovu odluku.

Kao i njegov otac Charles, on također vjeruje da je smanjenje broja članova obitelji zaposlenih u Tvrtki (tj. monarhiji) presudno za njezin opstanak. Zatim, kao i njegov otac, i William smatra da princ Andrew nikada više ne bi trebao imati ni najmanju ulogu u službenim stvarima monarhije.

- Vjeruje da je Andrewovo inzistiranje u pokušaju da ponovno dobije neku javnu ulogu vrlo opasno za instituciju - otkrio je autorici Williamov prijatelj.

Nedavno su svi britanski mediji pisali o tome kako je William bio najglasniji u odluci da se princu Andrewu zabrani sudjelovanje u ceremoniji dodjele viteških titula Reda podvezice, jednog od najuglednijih britanskih vojnih i civilnih odličja.

- Vojvoda od Cambridgea bio je nepokolebljiv. Da je vojvoda od Yorka inzistirao, William i Kate bi se povukli, a to si kraljevska kuća nije mogla dopustiti - pisao je tada Evening Standard prenoseći riječi povjerljive osobe iz Palače - Princ ima vrlo jasno mišljenje o tome i da je po njemu problemi s Andrewom riješili bi se odavno. Razumije svoju baku i njezin odnos prema sinu, ali da je po njemu ovaj se ne bi nikad više pojavio u javnosti.

U svojoj analizi English kaže kako William strastveno vjeruje da kraljevska obitelj ima važnu ulogu u nacionalnom životu, sve dok ostaje vjerodostojna i relevantna. No iako će on nastaviti raditi na tome, tvrdi, neće slijediti bakinu mantru "nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj".

image

Princ William i supruga Kate s kraljicom Elizabetom II

Geoff Pugh/Afp

- Kraljičin je pristup vrlo dobro funkcionirao za nju, u vremenima s izraženijim monarhističkim stavovima i drugačijom komunikacijom. William želi uzeti najbolje od onoga što je njegova baka napravila i učiniti to relevantnim danas - rekao je jedan bivši kraljevski savjetnik - I vjeruje da monarhija treba jasno i otvoreni izražavati stavove, posebice u smislu svojeg mjesta u svijetu.

Analitičari kažu kako je William sazrio i postao vješt diplomat.

- Prije deset godina bio je bijesan na medije baš kao Harry. Ali, za razliku od svog brata, on je želio riješiti probleme, posebno kada je u pitanju ometanje privatnosti njegove djece - objasnio je neimenovani prijatelj - Učinio je to na razborit i pomirljiv način jer više od ikoga razumije interes za njih kao obitelj. Nakon toga se puno lakše nosio sa svime. Harry i Meghan to nisu znali napraviti.

image

Princ Charles i princ William

Toby Melville/Afp

William također dijeli očevu spremnost da progovori o pitanjima koja su mu bliska srcu, kažu upućeni.

- Princa od Walesa ismijavali su zbog njegovih stavova o klimatskim promjenama, a sada svi misle da je bio ispred svog vremena - rekao je za Daily Mail jedan insajder - William je naučio da mora paziti kada se bavi ovim temama, ali i da ako misli da je nešto u redu, onda ima odgovornost progovoriti zbog privilegije koja dolazi s njegovom ulogom. On je oprezan, ne voli se hvatati kontroverzi, ali se ne boji rizika.

Princ, kažu, sve češće jasno iznosi svoje stavove i mišljenja unutar obitelji.

Oduvijek je uživao u bliskim odnosima sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II, ali sada mu se konačno daje pravo glasa u važnim odlukama, bilo da je to budućnost Harryja i Meghan u kraljevskoj obitelji ili izopćenje strica Andrewa.

image

Princ William i princ Harry, 2021. godine

Yui Mok/Afp

Baku često posjećuje i nekoliko puta tjedno razgovara s njom telefonom.

- Ne samo o velikim odlukama, već i o malim stvarima. Uvijek s njom razgovara, želi čuti njezino mišljenje i iskustva. On i Catherine žele učiniti nešto drugačije od tradicionalnog modela. Pritom, ne žele baki priređivati neugodna iznenađenja poput njegova brata - govori insajder i dodaje - On i vojvotkinja također provode puno vremena s njom s djecom, posebno otkako je preminuo princ Philip koji je Williamu bio omiljeni savjetnik.

A što se tiče ostatka Windsora i njihove sudbine, jedno su obiteljski trenuci, službene uloge sasvim drugo - objasnio je isti izvor i dodao da je princ svjestan da će u slučaju smanjenja broja članova obitelji koji rade za monarhiju više obaveza imati na svojim plećima. Nije da ga to veseli, no ne boji se.

- On možda ne djeluje kao osoba za taj posao, ali ni njegova baka to nije bila. Upravo zato on jest prava osoba za prijestolje. Posljednja osoba koju želite staviti u poziciju moći je ona koja trlja ruke i kaže: "Jedva čekam da budem kralj!". Želite nekoga tko razumije značaj i pritisak onoga što moraju učiniti i zna izbjeći zamke - zaključio je komentator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:29