BURA SE NE STIŠAVA

Britanski tabloidi ‘počastili‘ Meghan novim nadimkom: ‘Ovime su spalili sve mostove s monarhijom‘

‘Meghan Markle možda se nikad neće vratiti u Britaniju nakon što je razljutila kraljevsku obitelj‘, napisao je The Sun
 Joe Pugliese/Afp/Profimedia

Britanski tabloidi u ponedjeljak su prepuni naslova koji se bave Meghan Markle, vojvotkinjom od Sussexa, i njezinim suprugom, princem Harryjem, nakon što je emitiran njihov eksplozivni intervju koji je vodila američka kraljica talk showova Oprah Winfrey.

Meghan je tijekom razgovora otkrila da je njezin život unutar kraljevske obitelji bio "toliko izoliran i usamljen da je imala i samoubilačke misli". Također je rekla da su pojedinci u instituciji izrazili zabrinutost zbog boje kože njezina sina Archieja.

Britanski mediji kritizirali su intervju i prije njegova prikazivanja, što zapravo ni ne čudi s obzirom da su odnosi između para i tiska u zemlji već dugo burni i duboko narušeni.

Daily Mail sporni intervju sažeo je u naslov: "Meghan tvrdi da je u petom mjesecu trudnoće razmišljala o samoubojstvu, Kate ju je rasplakala, a kraljevska obitelj odbila je Archieju dati titulu princa jer su se brinuli koliko će biti taman". Njihova web stranica u potpunosti je posvećena izvještavanju o spomenutom intervjuu kojemu su posvetili čak 13 opsežnih članaka. U jednom tekstu opisali su i život supružnika u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje u vili vrijednoj 14,5 milijuna dolara uzgajaju - piliće.

"Štogod je kraljevska obitelj očekivala od ovog intervjua, bilo je gore", piše u ponedjeljak The Times. "Meghan je imala suicidalne misli. Bila je zabrinuta za svoje mentalno zdravlje. Plakala je na službenim zarukama, a kraljevska obitelj nije pomogla. Otkriva se slika para koji je bio ranjiv, koji se osjetio zatočenim u svojoj ulozi i nezaštićen institucijom", dodaju dnevne novine.

BBC piše o "poražavajućem intervjuu" koji je pokazao "ogromne pritiske" unutar kraljevske obitelji i "sliku neosjetljivih pojedinaca izgubljenih u instituciji", prenosi agencija France Presse.

Daily Telegraph ističe kako se kraljevska obitelj "ne može sakriti iza kauča" jer im za riječi Harryja i Meghan treba "neprobojni prsluk" jer su iznijeli dovoljno optužbi da se "našteti britanskoj monarhiji".

- Može se reći da je ovaj beskompromisni dvosatni razgovor najgori scenarij za instituciju koju par naziva 'Tvrtkom' - dodaju konzervativne dnevne novine.

Drugi mediji osvrnuli su se i na potencijalne posljedice spornog intervjua.

"Meghan Markle možda se nikad neće vratiti u Britaniju nakon što je razljutila kraljevsku obitelj", napisao je The Sun, citirajući upućene koji strahuju da su Meghan i princ Harry vjerojatno "spalili sve mostove s monarhijom" kad su članovima obitelji odbili otkriti detalje dvosatnog razgovora prije nego što je isti uopće bio i prikazan. Isti tabloid Markle je "počastio" i novim nadimkom usred njezina raskola s kraljevskom obitelji: "Megxile".

Tiskano izdanje Daily Mirrora u ponedjeljak ukazuje na "neizmjernu tugu" prinčeva Charlesa i Williama zbog šokantnog razgovora s Oprah Winfrey.

Vojnim rječnikom poslužio se televizijski kanal ITV koji govori o B-52 bombarderu kojim je par "preletio preko Buckinghamske palače i bacio svoj arsenal na nju", a Daily Express osudio je "televizijsku raspravu s Oprah koja služi isključivo Harryjevim i Meghaninim interesima".

Podsjetimo, Harry se prošli mjesec TV voditelju Jamesu Cordenu požalio kako mu britanski tisak uništava mentalno zdravlje, a u travnju prošle godine princ i Meghan prekinuli su sve poslove s četiri najveće tabloidne novine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Par se s medijima razračunavao i na sudu.

Markle je i u razgovoru s Oprah ponovila da postoje dvostruka mjerila u načinu na koji su mediji pisali o njoj i Catherine Middleton, vojvotkinji od Cambridgea.

- Htjeli su imati pripovijest o heroju i negativcu - rekla je Meghan, a prenosi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47