UNIŠTENA REPUTACIJA

Brutalan film otkriva šokantne detalje o princu Andrewu: ‘Taj čovjek je idiot, ma on je kržljavac u leglu!‘

U filmu koji se najviše bavi njegovim prijateljstvom s Jeffreyjem Epsteinom, princa opisuju kao sebeljubivog, uobraženog nasilnika

Plakat filma Prince Andrew: Banished

 Peacock

Prevarili su se u britanskoj kraljevskoj obitelji misleći da će guranje princa Andrewa u kut, što dalje od pogleda javnosti, oduzimanje svih dužnosti i statusa zaposlenika monarhije pomoći da osramoćeni brat kralja Charlesa III. ne izaziva probleme.

Njegova je reputacija zauvijek okaljana prijateljstvom sa seksualnim predatorom i pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, optužbom za seksualno zlostavljanje Virginije Giuffre dok je još bila maloljetna te jezivim intervjuom koji je u studenome 2019. godine dao za BBC Two Newsnight.

Intervju koji je trebao biti brana za zaustavljanje vala negativnih napisa i pokušaj sanacije štete koju je prinčevo ponašanje nanijelo obitelji, izazvao je sasvim suprotan učinak - djelovao je još više kriv za sve za što ga optužuju nego prije razgovora pred kamerama. Ni izvansudska nagodba s Virginijom Giuffre, a prema različitim izvorima radilo se o 2,5 do tri milijuna dolara, nije pomogla poboljšanju imidža.

A dokumentarni film "Prince Andrew: Banished", koji je u srijedu premijerno prikazan na streaming servisu Peacock NBCUniversala, neće pomoći u taktici "u kutu nikome na putu". Dugometražni dokumentarac koji potpisuje Jamie Crawford, poznat po sjajnim uracima poput dokumentarnih serija "Trainwreck: Woodstock 99" i "The Interogator", čista je katastrofa za Windsore. Film je, pišu strani mediji - brutalan.

- Toliko da se čini kao da su ga odveli u neku prostoriju i premlatili ga tako jako da očekujete suca koji će napokon prekinuti borbu. Brutalno i zasluženo - piše portal The Daily Beast. Britanski Daily Mail kaže kako se u Palači moraju pripremiti za pravu noćnu moru.

Iako se u dokumentarcu ne iznose neka nova, senzacionalna otkrića i dokazi, on je, krvoločan i - zabavan u svojoj krvoločnosti.

- Problem je u tome što je taj čovjek idiot - govori u filmu bivši kraljevski tajnik za medije Dickie Arbiter i dodaje: "Uvijek postoji kržljavac u leglu, a ovdje je to Andrew".

image

Prince Andrew, princeza Anne i kralj Charles III.

Geoff Pugh/AFP

Urednica i novinarka Helen Kirwan-Taylor naziva ga narcisom i razmaženim derištem, a takve mu epitete dijele i drugi sugovornici u filmu, poput urednice lista Majesty Magazine, Ingrid Sweard i osnivačice The Daily Beasta i kraljevske biografkinje Tine Brown. Umirovljeni časnik iz jedinice za zaštitu kraljevske obitelji Paul Page opisuje ga kao "groznu osobu, nasilnika". I tako se kroz cijeli film nižu izjave, mišljenja o prinčevoj nezrelosti, umišljenosti, samoljubivosti i gluposti.

"Prince Andrew: Banished" u stvari priča priču o Andrewu i Epsteinu, ali i osvjetljava put koji ga je doveo do današnjeg statusa osramoćenog, prognanog člana kraljevske obitelji.

Od njegova rođenja 1960. godine, tvrdi se u filmu, njegova je majka, kraljica Elizabeta II., bila posebno blaga prema njemu jer je osjećala krivnju zbog toga što nije bila stalno prisutna u životima svoje dvoje starije djece, Charlesa i Anne. To je Andrewu dalo osjećaj da je privilegiran, a taj su osjećaj pojačale njegove osobine - bio je sportski tip, društven i šarmantan mladić, sin kakvog je njegov otac Philip uvijek želio. I u tome se razlikovao od starijeg, ozbiljnijeg brata Charlesa.

image

Princ Andrew s majkom, kraljicom Elizabetom II., 1962. godine

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/Topfoto/Profimedia

Javnost ga je voljela, a na vrhuncu slave bio je u madosti, kad se borio u Falklandskom ratu i kad je postao najpoželjniji neženja na Otoku ("Onaj koji nalikuje na Roberta Redforda"). Njegov ljubavni život priskrbio mu je titulu "princa playboya". Obitelji se nije svidjela njegova veza s glumicom Koo Stark, pa se oženio sa Sarah Ferguson, Fergie. U filmu se opisuje kako su njih dvoje vrlo brzo počeli koristiti svoju slavu za zaradu i održavanje raskošnog stila života koji si, za razliku od majke i brata koji imaju osobno bogatstvo i ne ovise o monarhiji, nisu mogli priuštiti.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

Zuma/Splashnews.com/Splash// Zuma/Splashnews.com/Splash /

Njihov brak nije trajao dugo, ali prijateljstvo s Ghislaine Maxwell, tvrdi se u dokumentarcu, uvijek je bilo čvrsto poput stijene. Pričalo se da su kći medijskog mogula Roberta Maxwella i princ više od prijatelja još od studentskih dana. Kad se ona, nakon smrti oca i pada u nemilost u britanskom visokom društvu i medijima, preselila u New York u SAD-u, ostali su prijatelji.

U filmu se govori o tome kako je Andrew osjećao povezanost s Ghislaine koja je trenutno u američkom zatvoru i čeka odluku o žalbi na kaznu od 20 godina zatvora koju je dobila prije nekoliko mjeseci. I ona je bila slavno dijete koje je bilo "prisiljeno brinuti se samo za sebe". Često ju je posjećivao, a pritom je koristio položaj svojevrsnog veleposlanika za sklapanje raznih poslova sa sumnjivim likovima. Tako je upoznao i Jeffreyja Epsteina.

Autori filma smatraju da su njih dvojica bili savršen par. Andrew je pomogao Epsteinu da ojača svoj društveni status i omogućio mu kontakt s nizom moćnih ljudi. Epstein je ponudio Andrewu bogatstvo, privatnost i osjećaj važnosti za kojim je ovaj žudio.

Osigurao mu je i mnogo, mnogo mladih djevojaka. U filmu se govori o tome kao je Andrew imao dugu povijest ženskaroša, do te mjere da se govorilo kako je seksualni ovisnik. To se spominjalo i kod optužbe Virginije Giuffre, valjda kao objašnjenje njegovih postupaka. A i činjenicu da se s njom nagodio, da bi izbjegao sud, mnogi sugovornici smatraju svojevrsnim priznanjem krivice.

- On nije samo primitivan i nepristojan, on je bio očiti pedofilski predator koji je bio u Epsteinovu društvu zato što mu je finacijaš i osuđivani seksualni prijestupnik mogao dati baš ono što želi, a Maxwell je bila poput ljepila koje ih je držalo na okupu - govori se u filmu.

image

Prince Andrew, Virginia Giuffre i Ghislaine Maxwell

Handout/AFP

Autori su, slažući sliku o njemu, spretno iskoristili i riječi Virginije Giufre, Andrewove grozne odgovore u emisiji Newsnight, kao i druge izjave protiv princa. Tako su spomenuli riječi maserke koja se u jednom starom intervjuu za list The Sun prisjetila kako ju je princ pozdravio riječima: "Dobro dupe! Primaš li ga u dupe?".

Mediji pišu kako film "Prince Andrew: Banished" reda gnjusne detalje, ali istovremeno predstavlja Andrewa kao nacerenog, djetinjastog bedaka. Takva je, recimo, pričica da je na krevetu (tad) 41-godišnjeg princa bilo poslagano 50, 60 plišanih medvjedića, a u ladici je bila plastificirana fotografija da bi osoblje uvijek znalo kako ih treba složiti.

Redatelj Crawford komplirao je izjave s naslovima iz novina, arhivskim materijalom, fotografijama i stvorio mračan protret čovjeka koji je postao prijatelj i pouzdanik Jeffreyja Epsteina iz potrebe i želje.

Kritičari kažu da to more materijala i dokaza te sugovornici koji su bez ograde pristali stati pred kameru daju filmu posebnu težinu.

image

Plakat filma Prince Andrew: Banished

Peacock

Dokumentarac također nagovještava da bi stvari za princa Andrewa koji trenutno živi "povučenim životom" u Windsoru mogle postati još gore. Charles III. nema previše razumijevanja za brata i najavljuje promjene u monarhiji. Tu je i sjena Ghislaine Maxwell koja bi mogla iznijeti neke nove optužbe na račun starog prijatelja u pokušaju da s američkim tužiteljima sklopi dogovor o suradnji i tako skrati kaznu od 20 godina zatvora koja joj prijeti. To bi, pišu američki mediji, mogao biti zadnji čavao u prinčevu lijesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:01