NOVA BIOGRAFIJA

Buran život slavnog playboya i avanturista: ‘Posjetio sam ga u Africi. Vidio sam kako iz njegovog šatora izlazi pet djevojaka‘

Poletan, vragolast i ženama naizgled neodoljiv, Peter Beard bio je umjetnik, pustolov i zaštitnik afričkih divljih životinja

Peter Beard i modeli Rianna ten Haken (L) i Kemp Muhl

 Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Slavni fotograf, umjetnik i avanturist Peter Beard 2020. godine pronađen je mrtav u 82. godini. Nakon što je nestao iz svog doma u Montauku na Long Islandu, tijelo mu je pronađeno tri tjedna kasnije, a pretpostavljalo se da je tragično završio zbog toga što je patio od demencije te da je odlutao od kuće.

U mladosti je bio poznat kao veliki avanturist i playboy, a neki od njegovih slavnih prijatelja bili su Salvador Dali, Andy Warhol i Francis Bacon.

Sada je izašla nova biografija o ovom intrigantnom umjetniku, karizmatičnoj i neustrašivoj osobi koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti.

Tako se u novoj biografiji otkriva da je sa 75 godina stigao kući u četiri ujutro s dvije Ruskinje koje je pokupio u njujorškom noćnom klubu. Playboy koji se volio zabavljati sa ženama nije se previše brinuo hoće li to njegova treća supruga Nejma odobriti kad ju je trojac grubo probudio usred noći. Nejma je tada bila toliko ljuta da je hitnoj rekla da je Beard suicidalan te su ga smjestili na psihijatrijski odjel.

Sljedećeg jutra, Beard je telefonirao svojim bivšim djevojkama, inzistirajući na tome da je sve u redu i molio ih je da ga izbave van.

Poletan, vragolast i ženama naizgled neodoljiv, Peter Beard bio je umjetnik, pustolov i zaštitnik afričkih divljih životinja kojem su nekoć tepali da je ‘pola Tarzan, pola Byron‘. Bio je potomak jedne od najuglednijih njujorških obitelji, a prezirao je konvenciju. Zaljubio se u afričku divljinu, postao poznat kao ‘divlji čovjek iz grmlja‘, ali nikada nije izgubio apetit za drogama, pićem i slavnim prijateljima, uključujući Micka Jaggera, Andyja Warhola i Francisa Bacona.

Njegov dobar izgled i vražja osobnost učinili su ga neodoljivim ženama, uključujući i slavne dame Candice Bergen, Carole Bouquet, Leu Radziwill (sestru Jackie Kennedy) te modele Janice Dickinson i Cheryl Tiegs, koja mu je ujedno bila i druga supruga.

Daily Mail prenosi natpise Vanity Faira, čiji ga je novinar posjetio u Keniji kada je Beardu bilo gotovo 60 godina, a zatekao je četiri ili pet etiopskih djevojaka kako izlaze iz njegova šatora nakon što su provele noć sa slavnim fotografom. "Kakav gubitak vremena, spavaj", rekao mu je.

Beardova neopreznost i rizik kojemu se često prepuštao zamalo su ga stajali života 1996. kada ga je napao slon te ga ostavio ‘klinički mrtvim‘. Beard je umro 2020. u dobi od 82 godine, a patio je od demencije. Tijelo mu je otkriveno u šumi nekoliko tjedana nakon njegova nestanka iz doma na Long Islandu, a svi koji su ga poznavali bili su šokirani što je uspio uopće tako dugo poživjeti.

U novoj biografiji ‘Wild: The Life of Peter Beard: Photographer, Adventurer, Lover‘ Graham Boynton zabilježio je detalje iz života ovog beskrajno nemirnog čovjeka.

"Peter Beard kroz desetljeća je proletio poput teretnog vlaka, loveći divlje životinje, stvarajući umjetnost, fotografirajući, tražeći slavne prijatelje... i bez napora je uspio zavesti neke od najljepših žena svijeta", navodi Boynton.

image

Peter Beard, Rianne Ten Haken, Kemp Muhl, Emanuela de Paula i Mariacarla Boscono

Clemens Bilan/Ddp Images Via Afp

Također je dodao da nitko nije više volio bajku o Peteru Beardu od njega samog. Dodao je i da je somalskog supermodela Iman otkrio dok je čuvala koze, a on se skrivao u grmlju. Ona je zapravo bila kći diplomata koja nikada nije ni blizu grma te ju je otkrio drugi fotograf dok je privremeno radila u jednoj putničkoj agenciji. Mnogi ljudi, posebno žene u Beardovu životu, imali su pomiješane osjećaje o ovom narcisoidnom, ekscentričnom i živopisnom šarmeru.

Pojava #MeToo pokreta pridonijela je tome da više nije bilo moderno slaviti ‘alfa mužjake‘, iako Boynton odbacuje tvrdnje da je Beard bio seksualni predator. Ipak, imao je svoju zlokobnu stranu u sklopu koje su njegova okrutnost, nemilosrdnost pa čak i nasilje dolazili do izražaja.

Jedna od njegovih ljubavnica, koju su nazivali samo Nancy C., imala je 21 godinu kad je njemu bilo 66 i kada ju je ‘nemilosrdno progonio‘. Nancy ga pamti kao ‘pravog sadista‘. Njegovo ‘seksualno nasilje‘, rekla je, bilo je toliko ekstremno da su joj bili potrebni antibiotici za liječenje njegovih ugriza, a liječnik koji ju je pregledao, savjetovao joj je da podnese tužbu protiv svog ljubavnika, prenosi Daily Mail.

Njegova druga supruga, supermodel Cheryl Tiegs, rekla je Boyntonu da ju je Beard toliko jako udario da je pobacila. Druga ljubavnica slavnog fotografa također se prisjetila horora koji je proživjela kada je Beard ubio susjedovu mačku tako što ju je prebio kamenom do smrti.

Kad mu je bilo samo 17 godina, pročitao je memoare danske aristokratkinje Karen Blixen ‘Out of Africa‘ u kojima govori o životu u Keniji. Bio je toliko duboko impresioniran pročitanim da je praunuka Charlesa Darwina, Quentina Keynesa, nagovorio da mu pokaže Keniju. Tamo mu se toliko svidjelo da je kupio zemlju uz Blixenino imanje i stvorio moderan Hog Ranch, gdje su se slavne osobe i modeli okupljali oko logorske vatre i dijelili džointe dok su slušali priče o Beardovim odvažnim pothvatima.

Rijetki su se mogli natjecati s njim po pitanju dramatičnosti: noću bi lovio krokodile, plivajući kroz vodu s puškom, ili bi se pak toliko približio slonovima i nosorozima da je mogao snimiti trenutak kad bi oni počeli jurišati za njim.

Također je bio poznat i po snimanju seksi naslovnica magazina s (često golim) ženama, a njih bi snimao na svom imanju s divljim životinjama kao rekvizitima. Beard je svoje fotografije također volio ukrašavati krvlju, a jednom se toliko posjekao da je završio na šivanju.

Tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća objavio je knjigu ‘The End of the Game‘, koja je bila kombinacija njegovih zapanjujućih fotografija divljih životinja i strastvenih upozorenja o opasnosti uništenja afričke divljine zbog modernog načina života.

Socijalisticom Minnie Cushing oženio se 1967., iako se znalo da joj je bio serijski nevjeran. Ona se nakon godinu dana vratila u New York. Beard ju je slijedio i bezuspješno pokušavao spasiti brak. Godine 1969. Beard se predozirao i pokušao počiniti samoubojstvo. Nekoliko mjeseci kasnije, on i njegov prijatelji uhićeni su u Keniji te optuženi za napad i zatvaranje krivolovca. Iako je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu i bičevanje, telefonski pozivi utjecajnih prijatelja, uključujući Jackie Onassis, izvukli su ga iz zatvora nakon samo 10 dana. Možda ga je to privremeno uplašilo pa je zato veći dio 1970-ih boravio u New Yorku. Tada je odradio i turneju s Rolling Stonesima, fotografirajući ih za časopis Rolling Stone, a pritom se sprijateljio s Mickom Jaggerom i Keithom Richardsom.

Njegova druga supruga, Cheryl, bila je najplaćenija djevojka s naslovnice na svijetu kada ju je oženio 1981. Pridružila mu se na njegovom ranču gdje se morala nositi s agresivnim pavijanima, otrovnim zmijama i povremenim leopardom koji bi zalutao u njihov šator.

image

Peter Beard i modeli Rianna ten Haken (L) i Kemp Muhl

Rainer Jensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jednom je prilikom priznala da je bila ‘naivna‘ u vezi toga koliko je Beard bio nesmotren u svom poslu s divljim životinjama. Drugi su se slagali s njom i smatrali ga ‘opasnim ovisnikom o adrenalinu‘.

"U New Yorku je stalno spavao s drugim ženama. Oni su bili dvoje razmaženih ljudi. Tiegs je mogla imati bilo kojeg muškarca, a on je mogao imati bilo koju ženu. I upravo su to oboje i činili. Neposredno prije vjenčanja žestoko su se posvađali, a on ju je, iako je znao da je trudna, snažno udario u trbuh. Ona je tada rekla da ne zna zašto ju je tako udario kad je znala da je žarko želio dijete. Tada je imala spontani pobačaj", rekao je prijatelj.

Kad mu je nakon jedva godinu dana braka odlučila priopćiti da želi razvod, naoružala se limenkom suzavca. "Očito sam mislila da mi je život bio u opasnosti", rekla je jednom prilikom Tiegs, prenosi Daily Mail.

Dvije godine nakon njihova razvoda, 1984., oženio se svojom trećom i posljednjom suprugom Nejmom Khanum. Namjeravao se udvarati kćeri suca kenijskog Visokog suda rođenoj u Afganistanu tako što se jedne noći popeo ljestvama do prozora njezine spavaće sobe i odveo je od njezinih strogih roditelja muslimana. Ali pod utjecajem kanabisa, morao je prepustiti prijatelju da se umjesto njega popne ljestvama i odnese je dolje.

Unatoč brojnim obećanjima da će se promijeniti, to se nije dogodilo. Beard je zatim pozvao supermodela Janice Dickinson na svoj ranč kako bi ‘zaradila brdo novca‘ pozirajući gola za Playboy. Ona je novac svakako zaslužila, s obzirom na to da se valjala s velikim gepardom te je također opkoračila krokodila nakon što je smirila živce tako što je prethodno popila gajbu piva.

Beard je svoje jedino dijete, kćer Zaru, dobio s trećom suprugom, a ona ga je kasnije optužila da je zlostavljao djevojčicu kad su joj bile samo tri godine. Beard je to oštro negirao. Unatoč toj šokantnoj tvrdnji, Nejma je na kraju ostala s Beardom. Međutim, ona ga je također odvojila od njegovih prijatelja, inzistirajući na tome da ga samo štiti od onih koji bi mu dali drogu.

U posljednjim godinama života doživio je tri moždana udara te je tu bio kraj njegovih divljih dana.

“Poanta u vezi s Beardom,” zaključuje njegov biograf, “jest da tama u njegovu životu nikad nije bila daleko.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:22