STAMBENA KRIZA

Čak i kralj muku muči s nasljedstvom i bratom: Osramoćeni princ Andrew ne želi iseliti iz luksuzne kuće u Windsoru

Andrew ima ugovor o najmu Royal Lodgea na 75 godina, ali kralj u toj vili s 30 spavaćih soba želi vidjeti sina Williama s obitelji

Kralj Charles sa suprugom Camillom, princeza Anne i princ Andrew 

 Yui Mok/Afp

Mnogi su Britanci, posebice rojalisti, bili šokirani kada su, nakon uskršnje mise u kapeli Sv. Jurja u Windsoru, vidjeli osramoćenog princa Andrewa (63) kako hoda odmah iza brata, kralja Charlesa (74), i njegove supruge Camille (75), rame uz rame sa sestrom, princezom Anne (72). Velika većina stanovnika Otoka, više bi voljela da se Andrew drži začelja u svim javnim prigodama. Ili da ostane kod kuće.

Vojvoda od Yorkshirea nema nikakve kraljevske dužnosti, nije zaposlen u Tvrtki i nije u uskom krugu kralju najvažnijih Windsora. Razlog za to je njegova dobro poznata povezanost sa seksualnim predatorom Jeffreyem Epsteinom, te milijunska nagodba s Virginiom Roberts Giuffre u slučaju seksualnog nasilja, početkom prošle godine.

Zagriženi monarhisti zazivaju vremena kada je kralj mogao učiniti mnogo više, recimo protjerati neposlušnog brata ili ga, čak, skratiti za glavu. Ovako, Charles može biti samo "jako umoran i bijesan" zbog svega što njegov brat radi i zbog toga što se opire njegovim odlukama. Kraljeva frustracija raste, a prema pisanju portala Page Six, koji ima izvore u Buckinghamskoj palači, osim odbjeglog sina Harryja, najveću muku kod kralja izaziva baš Andrew.

image

Princ Andrew s nećakom, princom Harryjem

Kckmt/Backgrid Uk/Profimedia/Kckmt/backgrid Uk/profimedia

- U vrijeme priprema za krunidbu, 6. svibnja, koje bi trebalo biti ispunjeno radošću, promišljanjem o bitnim temama, zadovoljstvom, on se mora zamarati ponašanjem ne jedne, nego dviju rezervi - rekao je jedan takav izvor. Pritom je aludirao na Harryjevu knjigu "Rezerva" (Spare), a i činjenicu da je Andrew, do rođenja princa Williama, bio "rezerva", to jest drugi u nasljednom redu za britansku krunu.

Harry i njegova supruga Meghan navodno će ipak doći na krunidbu, ali s Andrewom kralj vodi posebno tešku bitku oko nekretnina. Naime, Andrew se ne želi iseliti iz kuće u Windsoru, Royal Lodge, vrijedne 34 milijuna eura, usprkos kraljevim zahtjevima. Andrew je, tvrde, već dobio ključeve Frogmore Cottagea, kuće s pet spavaćih soba iz koje su nedavno izbačeni Harry i Meghan. Osramoćeni princ, naravno, ne želi iseliti iz raskošnog doma u koji je ušao 2003. godine.

- On ne želi otići iz Royal Lodgea, jer se taj dio imanja smatra svojevrsnim simbolom višeg statusa u kraljevskoj obitelji. To je iznimno važna nekretnina u kraljevskom portfoliju - otkrio je izvor za Page Six - A princ William, koji je prijestolonasljednik, bacio je oko na nju.

Princ William, njegova supruga princeza Kate i djeca George, Charlotte i Louis, prije manje od godinu dana preselili su se u Adelaide Cottage, kuću koja se nalazi u blizini Andrewova trenutnog doma. No, Adelaide Cottage "ima samo četiri spavaće sobe" i od početka je premalena za obitelj, posebno otkako William kao princ od Walesa ima sve više obaveza i dužnosti.

- Kuća u kojoj trenutno žive nekad je bila namijenjena ljudima koji su radili za kraljevsku obitelj, poput kapetana Petera Townsenda, poznatog po ljubavnoj vezi s princezom Margaret. On je kuću opisao kao "ledarnicu" i vrlo je skučena - rekao je kraljevski komentator Joshua Rom - Puno je smislenije da William dobije Royal Lodge, prema svojoj novoj ulozi u obitelji. Andrew više nema nikakvih dužnosti, ne treba ured u kojem bi imao sastanke ili salone za prijeme.

image

Sporna kuća The Royal Lodge

Ken Gibson/Topfoto/Profimedia/Ken Gibson/topfoto/profimedia

Drugi je insajder povjerio medijima kako odnosi između kralja i njegova brata "nikad nisu bili lošiji", posebno zato što Charles nikad nije očekivao bitku s mlađim bratom.

Nigel Hawthorne koji je napisao knjigu "Prince Andrew: Epstein, Maxwell and the Palace," a trenutno radi na novom uratku koji se bavi odnosom Charlesa i Andrewa, također je komentirao situaciju.

- Nikad nisu imali jednostavan, bratski odnos. Stvari su uvijek bile komplicirane. Charlesova karijera u mornarici sastojala se od kapetanskog mjesta na starinskom minolovcu, dok se Andrew borio u ratu na Falklandima i vratio se kući kao junak - objasnio je i dodao - No, problem s "rezervom" je u tome da sa svakim novim rođenjem u obitelji, klizneš niže na ljestvici. Andrew je potpuno ispao s nje, Charles je kralj i ima moć.

Činjenica da je najmanje popularan član kraljevske obitelji nakon mise bio gotovo u prvom planu, mnoge je iznenadila, no bivši BBC-jev kraljevski dopisnik Peter Hunt na Twitteru je napisao kako "ništa nije slučajno u kraljevskoj obitelji". On smatra da kralj na ovaj način pokazuje snagu i podršku braći i sestri, no teško da to znači bolje dane za Andrewa.

- Ovo nije bio službeni, nego obiteljski događaj, a prema van je trebao biti dokaz kako je obitelj jedinstvena prije krunidbe. Andrew je i dalje u istoj poziciji i sigurno neće imati nikakvu bitnu ulogu na krunidbi - dodao je.

Insajderi također govore kako kralj želi da ga smatraju "štedljivim", posebno u vremenima porasta troškova života i inflacije koji se u Velikoj Britaniji posebno jako osjećaju. Od početka je najavljivao, a i ostvario smanjenje broja zaposlenih članova monarhije što donosi i goleme uštede.

A sporna kuća Royal Lodge doista je vrhunska nekretnina. Ima svoj bazen i teniski teren, te 30 spavaćih soba. Otkako su se princeze Eugenie i Beatrice iselile, u njoj živi samo Andrew i, u zasebnom krilu njegova bivša supruga Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka.

image

Princ Andrew i Sarah Ferguson

Peter Macdiarmid/Eyevine/Profimedia/Peter Macdiarmid/eyevine/profimedia

Da će problema s ovom kućom biti, kraljevski dopisnici pisali su prije nekoliko godina, prije sramote s Epsteinom, tvrdeći da je Andrew iznimno lukavim potezima došao do ugovora o najmu na 75 godina, nakon smrti svoje bake, kraljice majke koja je tu živjela desetljećima. U kuću je uložen golem novac.

Još jedan razlog zbog kojeg Charles želi izbaciti brata su nedavni napisi u medijima o tome kako se Andrew žali prijateljima da je kraljica ostavila sav svoj novac Charlesu zbog poreznih razloga, pa si on, eto, ne može priuštiti obnovu Royal Lodgea gdje su se pojavili problemi s krovom i plijesni. Kao vlasnik nekretnine, kralj može iskoristiti argument da stanar ne može održavati nekretninu i izbaciti ga.

- Nije baš da vidim ekipu za deložaciju pred vratima kuće - rekao je Hawthorne - ali znam da Charles može dodatno pritisnuti Andrewa koji će imati još manje novca. On nema veliko bogatstvo i dijelom ovisi o novcu svojih bogatih prijatelja. Teško će si priuštiti održavanje i popravke te goleme kuće. Mislim da će shvatiti kako nema izbora i odabrati selidbu na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:04