‘SRCE ME BOLI‘

Cameron je još u ponedjeljak znao što se dogodilo: ‘Ušao sam u trag jednoj informaciji‘

Redatelj ‘Titanica‘ koji ima više od 30 zarona do olupine broda, oštro je napao OceanGate

James Cameron

 Abc News/Ferrari/Profimedia/Abc News/ferrari/profimedia

Redatelju filma "Titanic" Jamesu Cameronu rečeno je kako se u roku od 24 sata od nestanka podmornice Titan čula implozija, a on je potom pratio kroz medije potragu, znajući nažalost kako je sve uzaludno. Filmski redatelj i stručnjak za morske dubine, koji je više od 30 puta zaronio do olupine Titanica, rekao je kako mu je u ponedjeljak rečeno da su podvodni akustični uređaji registrirali buku od moguće implozije podmornice.

"Ušao sam u trag nekim informacijama koje su vjerojatno bile vojnog podrijetla, iako je to moglo biti istraživanje jer postoje hidrofoni po cijelom Atlantiku i dobio sam potvrdu da je postojala glasna buka koja je u skladu s implozijom", izjavio je Cameron za CNN. Rekao je da ga to nije iznenadilo, jer smatra kako je trup od karbonskih vlakana podmornice OceanGate Expedition bio fundamentalno neprikladan.

image

James Cameron na snimanju ‘Titanica‘ 1997.

Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia

Cameron, koji je režirao hit film Titanic iz 1997., kazao je i da su njegovi zaroni obavljeni u podmornici koja je bila otpornija na intenzivan pritisak pod vodom. Cameron je rekao Andersonu Cooperu u četvrtak navečer i da ga "srce boli zbog ovog ishoda". No, dodao je, imao je više vremena od većine da se pomiri s tim.

"Živim s tim već nekoliko dana, kao i neki od mojih kolega u zajednici dubokih urona. I ja sam bio na brodu kad se ovo dogodilo u nedjelju. Prvi put sam čuo za to u ponedjeljak ujutro. Odmah sam se uključio u mrežu, jer je to vrlo mala zajednica u grupi za duboko uranjanje i nakon otprilike pola sata saznao sam da su izgubili komunikaciju i to istovremeno s gubitkom praćenja. Jedini scenarij koji mi je pao na pamet i koji bi to mogao objasniti bila je implozija. Događaj udarnog vala toliko je snažan da je zapravo uništio sekundarni sustav koji ima vlastitu tlačnu posudu i vlastito baterijsko napajanje, što je transponder koji brod koristi za praćenje gdje je podmornica.", objasnio je redatelj. Cameron (68) je razgovarao i s prijateljima i kolegama i time dodatno potvrdio kako nema sumnje da je došlo do katastrofalne implozije.

image

Titan

Oceangate/Zuma Press/Profimedia/Oceangate/zuma Press/profimedia

"Svom svom užem krugu ljudi dao sam do znanja da smo izgubili svoje suborce i potaknuo sve da u ponedjeljak podignu čašu u njihovu čast.", istaknuo je. Rekao je da "svakako nije bilo iznenađenje" kada su američka Obalna straža i OceanGate u četvrtak potvrdili da je svih petero na brodu mrtvo, a da su ostaci implodirane podmornice pronađeni na morskom dnu. Dodao je kako se osjeća užasno zbog obitelji, rekavši da su morali "proći kroz te lažne nade dok se potraga odvijala". A naglasio je da osjeća da je tim koji stoji iza OceanGatea bio nesmotren.

image

OceanGate

Jason Redmond/Afp

Stockton Rush koji je tvrtku osnovao 2009. i jedan je od onih koji su stradali, tvrdio je kako je radio na dizajnu podmornice s Boeingom, NASA-om i Sveučilištem Washington, no sve tri institucije sada su zanijekale da su upletene. Cameron je rekao da je bio skeptičan kad je čuo da OceanGate izrađuje podmornicu s kompozitnim trupom od karbonskih vlakana i titana.

"Mislio sam da je to užasna ideja. Volio bih da sam progovorio, ali pretpostavio sam da je netko pametniji od mene, znate, jer nikad nisam eksperimentirao s tom tehnologijom, ali već na prvu to je zvučalo loše"‘, kazao je redatelj Reutersu u četvrtak.

image

James Cameron

Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

Uzrok implozije Titana nije utvrđen, ali Cameron pretpostavlja da su kritičari bili u pravu kada su upozorili da bi trup od karbonskih vlakana i titana omogućio raslojavanje i mikroskopski prodor vode, što bi dovelo do progresivnog kvara tijekom vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:51