Žena koja štiti kraljicu

Camilla ne može bez markize od Landsdownea. Pomogla joj je oko Diane, brani je od Harryja, a sada se zajedno smiju

Lady Landsdowne prva je stala u obranu prijateljice koju je princ Harry u memoarima nazvao ‘opasnom‘ i ‘zlom‘ maćehom koja ga je žrtvovala na ‘vlastitom PR oltaru‘

06/05/2023. London, United Kingdom.


The Coronation of His Majesty King Charles III and Her Majesty The Queen Consort at Westminster Abbey.

Picture by Andrew Parsons/Parsons Media,Image: 775352476, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE. End users shall not licence, sell, transmit, or distribute any photographs represented by eyevine, to any third party., Model Release: no, Credit line: Parsons Media/Eyevine/Profimedia

 Parsons Media/Eyevine/Profimedia/Parsons Media/eyevine/profimedia

Kad su zajedno, puno se smiju. A to je onaj topli, zarazni, intimni humor kakav dijele samo najbliži prijatelji. Ali njihova je veza ona koja nadilazi jednostavne zajedničke interese, jer obje s imale voljene osobe koje je dotakla tragedija. Tim je riječima kolumnist Daily Maila Richard Kay opisao odnos markize od Lansdownea i kraljice Camille, objašnjavajući zašto je lady Landsdowne žučno stala u obranu prijateljice koju je princ Harry u svojim memoarima opisao kao "opasnu" i "zlu" maćehu koja ga je žrtvovala na "vlastitom PR oltaru".

Camillu su "povrijedili" takvi osobni napadi, kazala je lady Landsdowne. "Uznemirilo ju je to".

Njezino mjesto uz ring u krizama i olujama koje su progutale 75-godišnju Camillu i kraljevsku obitelj potaknuto je akutnim osjećajem za dobro i zlo i bilo je jasno da ju je pogodila percipirana nepravda Harryjevih riječi. Znakovito, to je bio jedini izravan odgovor na bilo koju od Harryjevih tvrdnji jer se nije obrušio samo na očevu ženu, već i na svog brata i šogoricu.

Komentari lady Lansdowne također su otkrili uvid u Camillinu strategiju suočavanja. "Ona ne dopušta da je to obuzme. Njezina filozofija uvijek je ‘Nemoj tome pridavati važnost i sve će se smiriti - manje izgovorenog brže će se popraviti‘", poruka je Camilline prijateljice.

To je uzrečica koja bi se mogla primijeniti i u slučaju visoke, vitke markize. Poput Camille, dizajnerica interijera poznata kao Fiona Shelburne morala je čekati nekoliko godina prije nego što ju je suprug Charlie, koji je prethodno bio u braku s kćeri grofa od St. Germansa, odveo pred oltar.

Ali od trenutka kad je stupila u brak s markizom od Lansdownea 1987., 68-godišnja Fiona preuzela je ključnu ulogu u Camillinom životu kao dio njezina ‘sustava podrške‘.

Bila je jedna od šest prijateljica imenovanih za Kraljičine pratilje koje su pomagale na prošlomjesečnoj krunidbi. Fionina prisutnost umnogome je umirila Camillinu nervozu i učvrstila njezin položaj ‘glavne djevojke‘ među Kraljičinim pratiljama, među kojima su i Sarah Troughton, Jane von Westenholz, Lady Katharine Brook, Lady Sarah Keswick i Barunica (Carlyn) Chisholm.

Nekoliko dana nakon krunidbe samozatajna Lady Lansdowne kratko je komentirala nevjerojatnu transformaciju u životu svoje prijateljice od ocrnjene ljubavnice i treće osobe u braku princeze Diane do kraljice kojoj se dive.

"Ni u milijun godina", odgovorila je napitanje je li Camilla mislila da će jednog dana postati kraljica. Iako je ovo trebalo djelovati umirujuće utješno, prilično je u suprotnosti s dokazima o Charlesovoj ustrajnoj kampanji da svoju ženu učini svojom okrunjenom suprugom.

No, s druge strane, markiza je bila uvijek prisutna u nekim od Camillinih najmračnijih razdoblja. Kad je princeza Diana umrla, Lady Lansdowne bila je ta koja je Camillu skrila od očiju javnosti, a kad je brak Parker Bowleseovih okončan, pružila je na pet mjeseci utočište Camilli u Bowoodu, sjedištu Lansdowneovih u Wiltshireu. Dok je kralj na trenutnom momačkom odmoru u Rumunjskoj, prijatelji poput Fione bit će u pripravnosti ako kraljica poželi zabavu.

Što čini arhitektovu kćer, rođenu kao Fiona Merritt u Maldonu, u Essexu, tako neophodnom?

"Ona je vrlo samouvjerena, vesela, njezina je čaša uvijek polupuna čaša. Ali najbolje od svega je što se zna nasmijati na svoj račun. To se Camilli definitivno sviđa. Otkako je postala kraljica, Camilla je smanjila krug prijatelja, ali uvijek ima vremena za Fionu", ispričao je zajednički stari prijatelj.

Među drugim atributima markize je diskrecija, bitna za svaku kraljevsku družicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:28