TRAUME I ODRASTANJE

Cara Delevingne o ovisnosti: ‘Počelo je još dok sam bila dijete, a uslijedio je mentalni slom‘

U dobi od 20 godina, sa svojim prepoznatljivim obrvama i neobičnom osobnošću, bila je itekakva zvijezda

Cara Delevingne

 Profimedia/

Manekenka Cara Delevingne otkrila je da su njezini problemi s ovisnošću započeli još dok je bila dijete, a kulminirali su njezinim mentalnim slomom kad je imala samo 15 godina.

U razgovoru za časopis Vogue, 30-godišnja manekenka priznala je da se prvi put napila sa sedam godina, prisjetivši se da se probudila u bakinoj kući, u spavaćoj sobi, s mamurlukom. Tvrdi da je bila odjevena u haljinu djeveruše, a popila je nekoliko čaša šampanjca.

image

Delevingne 2011. godine

Keith Mayhew/landmark Media/Newscom/Profimedia/Keith Mayhew/landmark Media/newscom/profimedia

Tri godine kasnije, kad joj je bilo samo 10 godina, prepisane su joj tablete za spavanje u pokušaju da riješi probleme s nesanicom, a kao tinejdžerici dijagnosticirana joj je dispraksija, neurološko stanje koje utječe na fizičku koordinaciju. Ubrzo su počeli brojni problemi s mentalnim zdravljem i samoozljeđivanjem, a naglašava da je pokušala s umjetničkom terapijom, glazbenom terapijom, EMDR-om i kognitivno-bihevioralnom terapijom u pokušaju da to riješi.

U dobi od 15 godina, Cara je doživjela mentalni slom. Prethodno je objasnila da je slom rezultat "svega s čime se nije suočila" te je dodala da je upravo tada sve sa čime se nije uhvatila u koštac isplivalo na površinu.

- Bila sam na lijekovima i to mi je spasilo život. Ovo nije bila kemijska neravnoteža, koliko potpuni odgovor na traumu - objasnila je poznata glumica i manekenka.

Također, priznala je da bi se samoozlijeđivala udarajući glavom o stablo "kako bi se nokautirala". Opisala je kako bi se manijakalno češala, kako su joj prepisani antipsihotični lijekovi i kako je čak razmišljala da si oduzme život. Dodatno, Cara je svjedočila traumama tijekom odrastanja, dok se njezina majka Pandora borila s ovisnošću o heroinu, piše Daily Mail.

image

Delevingne 2012. godine

Simon James/Mirrorpix/Profimedia/Simon James/mirrorpix/profimedia

Povremeno se Pandora, kći Sira Jocelyna Stevensa, izdavačkog magnata, i Jane Sheffield, dvorske dame princeze Margarete, čak iselila iz obiteljske kuće kako bi pokušala zaštititi djecu od viđanja s njom.

image

Delevingne usred manične epizode na ljeto 2022.

Lese/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Lese/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Učinak ove nestabilnosti na Caru bio je ozbiljan.

- Bila sam brižno dijete i htjela sam biti sigurna da su svi dobro. Nije bilo loše, ali gledajući unatrag, mislim da možda nisam trebala biti stavljena u tu poziciju - rekla je 30-godišnja Cara.

Svojevrsni bijeg joj je osigurala Sarah Doukas iz modeling agencije "Storm". Njezina kći i Cara bile su najbolje prijateljice i predložila je Cari da se okuša pred kamerom. Iako je zapravo željela postati glumica ili bubnjarica, gotovo je instantno bila izvanredno uspješna.

Cara je 2012. godine postala nova "modna it djevojka". U dobi od 20 godina, sa svojim prepoznatljivim razbarušenim obrvama i neobičnom osobnošću, bila je itekakva zvijezda.

image

Na crvenom tepihu nagrada "Screen Actors Guild" 2023. godine

Axelle Woussen/Instar Images/Profimedia/Axelle Woussen/instar Images/profimedia

Ipak, kasnije je priznala da je shvatila da manekenstvo nije dobro za nju fizički i emocionalno te da bi morala "isprobati različite stvari".

- Novac nije sve. Dođete do točke kada zaradite novac, ali ste svejedno tako duboko nesretni i sami - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:58