BURAN DAN

Čedo Jovanović pušten iz pritvora, supruga odbrusila novinarima: ‘Pravim grašak, to ne radi prebijena žena‘

Priču srbijanskog političara zavidne muskulature i lijepe Jelene jedan je list nazvao ‘najljepšom ljubavnom pričom Balkana‘

Čedomir i Jelena Jovanović

 /Instagram

Mnoge je šokirala vijest da je popularni, liberalni srbijanski političar Čedomir Čeda Jovanović (51) završio u policiji nakon što je pretukao suprugu Jelenu (43). Njih su dvoje u međuvremenu sve demantirali, prijave za obiteljsko nasilje neće biti, a sve je završilo zagrljajima, poljupcima i pićem u nekom restoranu.

No priča neće tako lako nestati iz medija. Ovaj je par, naime, već godinama meta krvoločnih tabloida iz susjedstva. Često se pisalo kako Čeda i Jelena imaju buran odnos, kako se svađaju i sukobljavaju oko raznih tema. Ako i jest tako, nešto ih drži zajedno - zgodni političar zavidne muskulature i njegova lijepa supruga već su gotovo dvadeset godina u braku i imaju četvero djece. Štoviše, njihovu ljubavnu priču jedan je bosanski list nazvao "jednom od najljepših ljubavnih priča s Balkana".

Jovanović je više puta tijekom godina u medijima pričao o tome kako je upoznao svoju osam godina mlađu suprugu.

- Jelenini roditelji bili su vrlo bliski sa Zoranom i Ružicom Đinđić. Kada je Jelena imala 13, 14 godina Ružica mi je znala reći da je moram upoznati i da će ona za koju godinu biti super djevojka. Govorila mi je da ne gubim vrijeme s curama po Beogradu - ispričao je Čedomir Jovanović.

Njih su se dvoje "susretali u stranci", no nije bilo nekih posebnih iskri.

- Poslije preuzimanja izbornog štaba Demokratske stranke odlučio sam pomladiti stranku, a među imenima dvije stotine mladića i djevojaka koji su popunili formular, nalazilo se i Jelenino ime - rekao je i objasnio kako su mu bili zanimljivi njezini odgovori iz upitnika i kako je pomislio da mora s njom razgovarati.

- Naravno, nisam joj poslije tog sastanka predložio da izađemo, povukao sam "obje ručne i rekao sam sebi: "Ovdje nemoj napraviti neku glupost’". Držali smo se na distanci sve do noći uoči 5. listopada (5. listopada 2000. kada je srušen Slobodan Milošević op.a.). Zoran (Đinđić, op.a.) i ja smo se razdvojili jer smo čuli da će nas te noći hapsiti, pa je on bio na jednoj lokaciji, a ja na drugoj, gdje je bila i Jelena. Tada sam joj rekao: "Slušaj, ovo već traje predugo, a kako sam, čini mi se, došao do kraja života koji sam živio do sada, daj da učinim nešto što vrijedi, ako stvarno bude kraj". Od tog trenutka smo zajedno – ispričao je političar u intervjuu za magazin Azra.

image

Čedomir i Jelena Jovanović u mladosti

/Instagram

Jovanovići imaju četvero djece kojoj su dali poprilično neobična imena - kćeri Janu Hart, Zoru Fejt, Anđeliju Fej i sina Mihajla Lajfa. Početkom ove godine pojavila se vijest da čekaju peto dijete, no ta priča je jednostavno iščezla, a par o tome nikad nije nešto više rekao.

I on i ona su poprilično aktivni na društvenim mrežama, a uz političke stavove i teme, ne libe se pokazati ni privatne trenutke. Čeda, kako ga u Srbiji zovu, na svojem profilu često objavljuje i fotografije zgodne supruge. Neke od njih poprilično su smione pa se među komentatorima nađu i oni koji smatraju kako bi fotografije na kojima je supruga političara u superkratkim hlačama snimljena iz žablje perspektive, ipak namijenjene nekom privatnom profilu. Drugi pak kažu da ako to ne smeta paru koga briga što objavljuju - Jelena Jovanović nema se čega stidjeti i može si dopustiti kratke hlače, minice i visoke izreze. Ovu kćer uglednog neonatologa, u srbijanskim medijima opisuju kao ženu posvećenu obitelji, veliku ljubiteljicu mode, tetovaža i ekstremnih sportova.

image

Jelena Jovanović voli tetovaže i ekstremne sportove

/Instagram

Prije dvije godine, nešto prije njihove godišnjice, Čeda Jovanović raznježio se na Instagramu:

- Koliko sam sretan što život provodim s njom. Još me iznenađuje i inspirira, čini boljom osobom. Još je predmet mojih želja i tajna mog postojanja. Volim je neopisivo ludo i mnogo - napisao je političar.

Inače, Jovanović je u politici je od sredine 90-ih kada je postao član demokratske stranke i bio jedan od vođa studentske pobune protiv Slobodana Miloševića. Tada su njegove kolegice nosile bedževe s porukom zgodnom mladom političaru: "Čedo, oženi me!". Imao je iznimno važnu ulogu u hapšenju Slobodana Miloševića i predaji tog ratnog zločinca haškome tribunalu.

Bio je jedan od najbližih suradnika Zorana Đinđića, premijera Srbije, koji je ubijen 12. ožujka 2003. godine. Šest dana kasnije, 18. ožujka, Jovanović je izabran za potpredsjednika Vlade premijera Zorana Živkovića. Demokratsku stranku napustio je 2005. godine i osnovao Liberalno-demokratsku partiju s kojom se sustavno zauzima za suočavanje Srbije s nasljeđem velikosrpskih ratova devedesetih i pomirenje u regiji. Podržao je neovisnost Kosova, a taj stav, kao i činjenica da Republiku Srpsku smatra genocidnom tvorevinom donijeli su mu mnoštvo neprijatelja. Ima izrazito liberalne stavove po pitanjima LGBTQ zajednice...

Mnogi mu prigovaraju da je od velike političke nade zbog svojeg ponašanja, ispada i samopromocije postao celebrity tipa kakve jadne reality zvijezde, izgubio kredibilitet te da živi na staroj slavi iz dana kada je rušio Miloševića. Zadnji njegov potez koji su mnogi ocijenili kao pokušaj utrživanja na starim danima je njegov angažman kao savjetnika Željka Komšića prije izbora u Bosni i Hercegovini.

image

Čedomir Jovanović šef je Liberalno-demokratske partije Srbije

Medin Halilovic/Anadolu Agency Via Afp

I poslovna karijera, njegova i njegove supruge mnogima je trn u oku. Naime, Jelena Jovanović je već godinama vlasnica tvrtke Fidelinka, a protivnicima njezina muža jako je sumnjiva njezina privatizacija. U svakom od tih napada, on je negirao optužbe i hvalio poslovne vještine svoje žene.

Mediji neskloni Jovanoviću često ga opisuju kao "teškog i nezgodnog", navode niz incidenata u kojima je sudjelovao, spominju korištenje droge, veze s mafijašima, nasilnost, eksplozivnost. No, i on i supruga, u incidentnim su situacijama uvijek govorili da se radi o sustavnom maltretiranju zbog njegovih stavova i politike koju vodi.

Tako je bilo i 2021. kada se u jednom restoranu sukobio s navijačima Crvene Zvezde i stolicom razbio izlog. Tada je bio i priveden zbog pijanstva.

– Baš me briga što pišu tabloidi. Neka i dalje slave huligane, ali ja im se neću sklanjati s puta. Ovdje živim, tu mi je obitelj i tko misli da ću im se sklanjati vara se. Ovo nije prvi put da su me napali, tu me redovito čekaju. Bacio sam stolicu na staklo izloga jer je to jedini jezik koji oni razumiju – rekao je Jovanović.

U posljednje dvije godine proživio je ozbiljnu, tešku zdravstvenu krizu koja je počela s covidom-19. Završio je u bolnici, na kisiku, nakon toga imao je upale pluća, te probleme s tlakom i vidom. Osim liječnika službene medicine u oporavku mu je, kako je ispričao za neke srpske i bosanske medije, pomogla i narodna i alternativna medicina - biljni pripravci "djeda s Tare" kod kojeg je na terapiji proveo 40 dana i "namještanje želuca" kod neke bake u Leskovcu.

A je li u njihovu domu u Novom Beogradu doista došlo do obračuna bračnih partnera znaju samo njih dvoje. Njegove riječi koje su pokrenule lavinu napisa o obiteljskom nasilju: "Istina je, potukli smo se. Sada sam kod prijatelja, izašao sam iz stana, a ako kažete da me je prijavila policiji idem i sam da se prijavim" kasnije su protumačene kao sarkazam.

Novinari portala Nova.rs razgovarali su s Jelenom Jovanović nekoliko sati nakon navodnog incidenta.

image

Par često objavljuju zajedničke privatne fotografije

/Instagram

- Najobičnija sr*nja i gluposti, mi smo bili u Sarajevu na proslavi 22 godine ljubavi, ne znam da li je to bio Čeda, kažu zvao je neki Čeda, da rezervira rođendan u igraonici. Ovo je neka namještaljka, ovo nema veze s razumom. Mi smo bili u Sarajevu, bilo nam je divno, naš sin je u Engleskoj, naše tri djevojčice su u školi, ja kuham ručak, a stižu poruke da smo se tukli. Ovo su sr*nja“ - prenio je njezine riječi taj portal. Dodali su i kako je uputila nekoliko psovki uredniku Informera Dragu J. Vučićeviću, koji je prvi objavio vijest o tučnjavi.

- Ne želim živjeti u ovoj zemlji, ovo namještaju Rusi, ne znam tko... Ne vjerujem da su se čuli s Čedom - rekla je i još jednom objasnila kako nitko nikoga nije tukao.

- Spremam ručak za tri djevojčice koje su u školi, mene nitko nije tukao, niti sam ja nekog tukla. Povraća mi se od Srbije. Ne mogu ovo podnijeti. Svašta su objavljivali o meni. Da se skinem gola nasred ulice i da kažem da me nitko nije tukao? Kako da dokažem da se neke stvari nisu dogodile? Moja djeca i njihovi prijatelji će čitati ovo i misliti da smo se mi tukli. Ovo je van pameti, ovo nema smisla. Kome da prijavim? Što da prijavim? Sud će za sedam godina odlučiti - izjavila je Jelena Jovanović i ne birajući riječi dodala - Pravim grašak, to ne radi prebijena žena. Jako mi je teško jer će moja djeca ovo čitati iz ovog gov*a Informera, od ovog Vučićevića i Jovane s Pinka. Meni ovo ne treba u životu, ja živim miran život, vratila sam se s puta, sve je OK i sve je super. Tko je koga tukao? Što pričaju?

Njezin je suprug u srijedu oko 20 sati pušten iz pritvora u kojem je bio zadržan ne zbog nasilja u obitelji, nego - narkotika. Naime, utvrđeno je da je pozitivan na opijate.

- Bio je pozitivan na narko-testu, ali na lijek bromazepam. Uzeo ga je prije vožnje jer ima bolove u leđima. Na sve ostale narkotike, na kokain, na sve drugo, on je negativan. Ali, zbog bromazepama (jedna vrsta benzodiazepina op. a.) je zadržan - rekao je njegov odvjetnik Aleksandar Šćekić.

Nakon toga je sa suprugom Jelenom i odvjetnikom otišao na piće u jedan poznati beogradski restoran.

- Nitko nikoga nije tukao. Nikad Čeda ne bi digao ruku na Jelenu. Tko god ga poznaje zna koliko je voli. Neće biti nikakvog postupka, nema povreda, nema ničega. Jelena je kuhala ručak, a njega je pozvala policija, on je poludio. Evo neka svi vide, da ju je pipnuo, imala bi neku povredu. On je javna ličnost i tko i zašto je ovo učinio... Ne znam" - rekao odvjetnik Šćekić.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CjoOgq3DaLvlypSCIi0XWAmZf30B3FZ-jNVuJw0/[/instagram]

Čedomir Jovanović je, pak, na Instagramu objavio i video iz restorana u kojem nježno grli suprugu. Mediji u Srbiji reagirali su naslovima u stilu - "Poslije makljaže ljubav".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02