KRUNIDBA

Charles i Camilla: Dvije kočije za kralja i kraljicu, jedna s klimom, druga škripi poput stare galije

Kralj je uspio postići kompromis pa neće pola dana provesti u zlatnom, neudobnom vozilu iz 1831. koje ni jedan vladar nije volio

Kralj Charles i kraljica Camilla

 Yui Mok/Afp

Na krunidbu u Westminsterskoj opatiji, britanski kralj Charles III. i kraljica-supruga Camilla, vozit će su u modernoj kočiji, a u Buckinghamsku palaču vratit će se okićeni regalijama, u zlatnom čudu iz 1762. godine. Prva, tzv. Diamond Jubilee State kočija, koja ima udobna sjedala, klimu i amortizere, dok je druga, Gold State kočija vrlo neudobna i "škripi poput prastare galije".

Vožnju u nakićenoj kočiji, koja definitivno podsjeća na vozilo iz raskošno animirane filmske bajke, još je kraljica Victorija opisala kao "uznemirujuću" i trudila se izbjegavati njezino korištenje. Kažu da je još William IV., koji je nosio nadimak "kralja mornara" preferirao plovidbu na "brodu koji se valja po nemirnom moru" nad vožnjom u Gold State kočiji. Zlatna je kočija vozila i kraljicu Elizabetu II, Charlesovu majku, na njezinu krunidbu 1953. godine, a ona je otvoreno govorila da je "užasna".

image

Krunidba kraljice Elizabete II., Gold State kočija

-/Heritage Images/Profimedia/-/heritage Images/profimedia

Martin Oates, koji se u kraljevskoj ergeli bavi održavanjem i restauracijom kočija rekao je za britanske medije kako ovo vozilo "nije baš stroj za pranje rublja, ali dok se druga vozila ljuljaju naprijed-nazad, ova se ljulja s jedne strane na drugu".

No, tradicija je tradicija, a Gold State kočija korištena je pri svakoj krunidbi od 1831. godine i Charles je ne može izbjeći i zasigurno je jako sretan što je uspio postići da barem dio puta, u danu koji je za njega i fizički jako zahtjevan, provede u udobnosti modernog vozila.

Nova kočija Diamond Jubilee, koju je Elizabeta II. prvi put koristila tijekom svečanosti otvorenja parlamenta 2014. godine, ima klimu, grijanje, prozori se otvaraju, šasija je od aluminija, a pridržava je šest hidrauličnih stabilizatora i jako je udobna.

- U stvari je poput automobila - rekao je Oates.

image

Diamond Jubilee kočija iz 2014. godine

Justin Tallis/Afp/Profimedia/Justin Tallis/afp/profimedia

Ipak, mnogo je simbolike i u ovoj kočiji - rukohvati na sjedalima su s kraljevske jahte "Britannia", a u nju su ugrađeni i dijelovi ratnog broda Henryja VIII. "Mary Rose", dijelovi drveta jabuke Isaaca Newtona, te iz antarktičke baze kapetana Scotta i Ernesta Shackletona. Pozlaćena kruna na vrhu načinjena je od hrasta s broda "Victory", a u njoj se može smjestiti kamera za snimanje putovanja.

U subotu, 6. svibnja, kralj će u pratnji svojih gardista na konjima krenuti iz Palače kroz glavna vrata te središtem Londona, preko trga Trafalgar, pokraj Parlamenta, doći do Westminsterske opatije gdje krunidba počinje u 11 sati. Istim putem će se vratiti i takozvani "krunidbeni mimohod", uz pratnju britanske vojske, te pripadnika vojske svih zemalja Commonwealtha i britanskih prekomorskih teritorija. Ipak, ruta je duga samo dva kilometra (u jednom smjeru), što je tek četvrtina rute kojom je prošla kraljica Elizabeta II. tijekom svojih krunidbenih svečanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:52