PUSSY RIOT PROVOCIRA

ČLANICA RUSKOG PUNK BENDA ZAVRŠILA U ZATVORU Istaknula je bijelu zastavu s kratkim natpisom i naljutila vladajuće; prijeti joj 15 dana zatvora

 
Nadezhda Tolokonnikova (lijevo) i Maria Alekhina (desno)
 Profimedia, Alamy

Članica ruske ženske punk grupe Pussy Riot, Maria Alekhina privedena je u srijedu u Moskvi nakon što je ispred sjedišta ruske tajne službe FSB razvila zastavu u povodu stogodišnjice osnivanja njezine 'prethodnice' tajne policije Sovjetske Rusije ČK (Izvanredna komisija).

Puni službeni naziv ČK je bio Sveruska izvanredna komisija za borbu protiv kontrarevolucije i sabotaže.

Maria Alehina (29) je privedena dok je isticala bijelu zastavu na kojoj je crvenim slovima pisalo "Sretan vam rođendan, službe" ispred ulaza u gradu FSB-a na trgu Lubjanka u središtu Moskve.

Mlada žena je optužena za "sudjelovanje u prosvjedu koji vlasti nisu odobrile", rekla je za Interfax iz policijske postaje u koju je privedena.

U četvrtak će biti izvedena pred sud, a prijeti joj petnaestodnevna zatvorska kazna.

Druga članica grupe, Olga Borisova uspjela je pobjeći policiji, no dvojica fotografa koja su ih pratila uhićena su, rekla je Borisova za portal koji su utemeljile članice Pussy Riota, MediaZonu.

Rusija svake godine 20. prosinca obilježava "Dan pripadnika snaga sigurnosti". Ove se godine navršava stotinu godina od osnivanja sovjetske političke policije ČK, poznate po masovnim egzekucijama za vrijeme ruskoga građanskog rata.

Njezin su rad nastavile nove tajne službe, GPU i KGB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26