StoryEditor
KRŠENJE KODEKSA PONAŠANJA

COSBY I POLANSKI IZBAČENI IZ AKADEMIJE FILMSKIH UMJETNOSTI Za osramoćene holivudske zvijezde više nema mjesta u vrhu filmske industrije

 
Billy Cosby i Roman Polanski
 Brendan McDermid/Charles Platiau / Reuters

Komičar Bill Cosby i Oscarom nagrađeni redatelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, priopćeno je u četvrtak.

Cosby i Polanski su prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Cosby (80), poznat kao "Američki tata" zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena "Cosby Show", prošlog je tjedna optužen zbog drogiranja i seksualnog napada Andree Constand 2004. Prijeti mu do 30 godina zatvora.

Polanski (84) koji je 2003. dobio Oscara za režiju ratne drame "Pijanist" priznao je da je 1977. imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom u Los Angelesu.

Taj francusko-poljski redatelj živi u Francuskoj, a iz Sjedinjenih Država je pobjegao iz straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu. Njegov slučaj još uvijek je u tijeku. Ni njegovi ni Cosbyjevi predstavnici nisu još komentirali ovu odluku Akademije.

Dosad je iz Akademije izbačeno četiri člana. Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u listopadu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo. Weinstein (66) je zanijekao da je s bilo kime imao spolni odnos bez suglasnosti.

Glumac Carmine Caridi izbačen je 2004. jer je distribuirao kopije filmova koji su poslani članovima Akademije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2020 17:04