NARUŠENI ODNOSI

Cure detalji iznenadnog posjeta Harryja i Meghan kraljevskoj obitelji: ‘Susret je bio leden, trajao je jedva 15 minuta‘

Citirajući izvor, Daily Mail ekskluzivno donosi detalje prvog zajedničkog dolaska Sussexovih na Otok nakon dvije godine

Princ Charles i princ Harry 2019. godine

 Tim Rooke/Shutterstock Editorial/Profimedia

Samo 15 minuta proveli su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry (37) i Meghan (41), u razgovoru s njegovim ocem princom Charlesom (72).

Par koji živi i gradi karijere u SAD-u - nakon što su dali otkaz kao stariji članovi kraljevske obitelji, odrekli se dužnosti i povlastica - susreo se s Charlesom u dvorcu Windsor prije posjeta Harryjevoj baki, kraljici Elizabeti II (94) u njezinim privatnim odajama.

Harry je iznenadio kao i uvijek i napravio nešto za što su mnogi bili uvjereni da se neće dogoditi u dogledno vrijeme: prvi put otkako je sa suprugom i sinom Archiejem pobjegao preko oceana došli su zajedno u Windsor. Umjesto da izravno otputuju za Nizozemsku, gdje se u Haagu održavaju sportske igre Invictus koje su princu izuzetno važne, nakratko su se zaustavili na Otoku. I to, kažu, na Harryjevu inicijativu. Naravno, bio je ovo i prvi Meghanin susret s kraljevskom familijom od ožujka 2020. godine i odlaska u Kanadu, a zatim SAD.

Daily Mail uspio je doći do ekskluzivnog izvora s dvora, koji je otkrio nekoliko detalja ovog posjeta.

Harry, navodno, nije bio previše sretan zbog susreta s tatom, budućim kraljem a još manje s njegovom suprugom Camillom koja će, zahvaljujući Elizabeti II nositi titulu kraljice-supruge. On bi, kažu, preferirao samo druženje s bakom koju je posljednji put vidio prije godinu dana, na pogrebu djeda, princa Philipa.

image

Kraljica Elizabeta II, Meghan i Harry na balkonu Buckinghamske palače 2018. godine

David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia

No, kraljica, pokazujući još jednom svoju iznimnu vještinu pregovora i čvrstinu karaktera, inzistirala je na susretu s Charlesom. A tajming nije mogao biti prikladniji, u vrijeme uskršnjih blagdana, za poglavaricu Anglikanske crkve, iznimno važnom dobu duhovne obnove i oprosta.

Charles i Camilla čak su bili u Windsoru u četvrtak, jer su preuzeli neke dužnosti da bi kraljicu poštedjeli barem dijela aktivnosti kojima se obilježava 70 godina njezine vladavine.

Susret je bio poprilično hladan, otkrio je izvor Daily Mailu. Camilla im se priključila, kažu, negdje na pola razgovora. Charles i Camilla su nakon toga otišli iz dvorca.

U Velikoj Britaniji mnogi smatraju da je susret oca i sina važniji od Harryjeva čavrljanja s bakom.

On je žestoko kritizirao Charlesa u zloglasnom intervjuu koji su on i Meghan dali Oprah Winfrey. Smatrao je da mu otac nije dao adekvatnu podršku, a zamjerio mu je što ga je prekinuo financirati.

Charles je, rekao je izvor, bio presretan jer on želi raditi na popravljanju odnosa sa sinom.

- On voli svog sina i srce mu je slomljeno zbog svega što se dogodilo. Boji se da će se povijest ponoviti s Harryjem. Ali on također želi drži vrata otvorena i razgovarati, nešto zbog čega još uvijek žali što nije učinio s Dianom - piše Daily Mail.

Charles je jako zabrinut i zbog Harryjevih memoara, koji bi trebali biti objavljeni krajem ove godine i koji bi, prema najavama, mogli donijeti novi veliki razdor u obitelj. Plus, priča se da je Harryju posebno na meti pomajka Camilla.

Kraljica je, naravno, uživala u društvu unuka.

- Oduvijek ju je imao sposobnost nasmijati i to joj se sviđa kod njega. Kad god čuje da je Harry na telefonu, oči joj zasvijetle - prenosi izvor iz Palače.

Daily Mail piše kako je veliku ulogu u realizaciji ovih susreta imala princeza Eugenie.

Ona privremeno živi u zdanju Frogmore Cottage (kući u kojoj su živjeli Harry i Meghan) sa suprugom Jackom Brooksbankom i njihovim sinom Augustom. Ona je bila svojevrsna posrednica iz sjene u ovim bitnim trenucima. Eugenie je, navodi Daily Mail, Harryjeva najbliža saveznica u obitelji. Ona i suprug posjetili su Sussexove u Kaliforniji ranije ove godine, a također je bliska kraljici.

Meghan i Harry su u Veliku Britaniju stigli u srijedu, prespavali u Frogmore Cottageu, a odmah nakon susreta s Charlesom i kraljicom otputovali u Haag.

image

Prince Harry i Meghan u Haagu

Photo by Remko de Waal/ANP/AFP

Harry je već nekoliko puta, zbog sukoba s ministarstvom unutarnjih poslova oko policijske zaštite za njega i obitelj, odustao od dolaska u domovinu, pa ovaj kratki posjet mnogi sada vide kao pružanje maslinove grančice. No, uvijek oprezni kritičari, posebno oni neskloni odbjeglom princu i njegovoj supruzi, smatraju da će se brzo pokazati ima li tu iskrenosti i prave želje za popravkom odnosa.

- Vremena su teška za kraljevsku obitelj i kraljica bi zasigurno htjela ostaviti gorke trenutke iza sebe. Bi li voljela vidjeti Harryja na balkonu Buckinghamske palače tijekom obilježavanja platinastog jubileja? Svakako. No svjesna je da obje strane moraju doprinijeti da se to i dogodi - zaključili su u Daily Mailu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13