ZALUDJELI ŽENE

Curi sve više detalja o pobjednicima Eurosonga, obožavateljicama za oko zapeo još jedan član benda

Jednostavno ne smijete dopustiti kritičarima da vas strpaju u određenu kategoriju, kaže pjevač talijanskog Måneskina
Damiano David
 INSTAGRAM, AFP

Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi i Ethan Torchio bili su tinejdžeri u dobi od 16 do 18 godina kad su se 2017. prijavili na audiciju talijanske inačice popularnog glazbenog showa "X Factor". Na prvo slušanje osvojili su žiri i publiku, a u velikom finalu završili su na visokom drugom mjestu - četiri godine poslije, ovi članovi talijanskog rock benda Måneskin s pjesmom "Zitti e Buoni" trijumfirali su na Eurosongu u Rotterdamu.

- Kad smo se pojavili u 'X Factoru', neki su nas opisali kao neugodne i arogantne. To je djelomično točno. 'Prisiljeni' smo biti takvi, ali isključivo u kontekstu da se nikoga ne bojimo, čak i ako smo mladi. Ne bojimo se suprotstaviti nekome tko je puno stariji od nas. Mi kao bend želimo biti rock, 100% rock. Zbog toga volimo pretjerivati ​​na sceni, mislim da to sad ljudima treba. Na pozornici je okej, prihvatljivo i poželjno 'sve slomiti', ali u stvarnom životu morate biti skromni - izjavio je frontmen Damiano nakon sudjelovanja u TV showu. Ovaj miljenik žena bio je pravi buntovnik i u đačkim danima - naime, zbog nemirna duha čak tri puta prijetilli su mu izbacivanjem iz srednje škole.

Strani mediji ne prestaju pisati o Måneskinu, a vojsku obožavatelja, koja raste iz dana u dan, najviše je razveselila najava prema kojoj bend planira krenuti na europsku turneju čim se situacija s covidom smiri i život barem donekle vrati u normalu.

Prije velikog proboja na europsku glazbenu scenu, Måneskin su svirali na ulicama Rima, odakle ih je često tjerala policija, a nisu bile rijetke ni svađe s drugim uličnim izvođačima. Svoj osebujan stil gradili su polako, a iako na pozornici djeluju moćno i eksplozivno, privatno su poprilično prizemni i skromni.

- Isprva nisam bio baš previše samouvjeren kad su u pitanju samoizražavanje i modni izričaj, ali sve se promijenilo kad smo osnovali bend. Jednostavno ne smijete dopustiti kritičarima da vas strpaju u određenu kategoriju. Moja poruka svima jest - ne bojte se izraziti odjećom, šminkom ili glazbom - izjavio je nedavno Damiano.

- Mi samo šaljemo poruku o slobodi, jer u redu je raditi što god poželimo - dodala je basistica Victoria, inače rođena u Danskoj, a upravo je od nje došla i ideja o imenu benda - naime, Måneskin ("å" se čita kao "o") na danskom jeziku znači mjesečina.

Osim nje i zgodnog Damiana, u talijanskom rock sastavu svira i Ethan Torchio. Dugokosi bubnjar, koji je također "zapeo za oko" obožavateljicama, Måneskinu se pridružio 2015. nakon što je odgovorio na njihov jednostavan oglas na Facebooku. Osim glazbe, druga velika strast mu je crtanje, a zanimljivo je i da potječe iz velike obitelji - naime, odrastao je sa šest sestara i tri brata.

O kolegama iz benda i popularnosti u rodnoj Italiji svojedobno je rekao: "Damiano je nevjerojatno uporan, nema tog cilja koji on ne može ostvariti. Vic je jedna od najboljih osoba na planeti i priča najsmješnije viceve. Ona je također naša dežurna rješavateljica svih problema. Thomas je pak savršen partner u svemu što se radi. Što se tiče slave, naravno da mi pažnja godi, ali volio bih zadržati pozornost na glazbi, barem zasad".

O talijanskom Måneskinu 2018. godine snimljen je i dokumentarni film, koji prikazuje njihov put od "X Factora" do prve turneje i prati članove benda u njihovim najdelikatnijim fazama kreativnoga rada.

A sudeći po reakcijama publike, njihovo europsko vrijeme tek dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:49