NOGOMETNO LUDILO

Čuvena pjesma preuzeta je više od 16 milijuna puta, a autori su od toga zaradili - mrvice!

‘Uvijek čujem iste cinične kritike oko honorara. Imam pitanje za te ljude koji misle da smo se zahvaljujući njoj obogatili...‘
Ian Broudie (u sredini) iz benda Lightning Seeds s Davidom Baddielom (lijevo) i Frankom Skinnerom (desno)
 David Davies/Pa Images/Profimedia

Pomalo bizarnu priču krije jedna od najpopularnijih nogometnih pjesama ikad.

Pjesma "Three Lions" ("Football’s Coming Home") napisana 1996. pred Europsko nogometno prvenstvo u Engleskoj, a priča o tome kako se nakon 30 godina posrtaja, razočaranja i neuspjeha, nogomet napokon vratio kući. "Three Lions" je među najpopularnijim nogometnim skladbama i obavezno se svira tijekom svake velike utakmice u Engleskoj već 25 godina i čak se četiri puta našla na vrhu britanskih glazbenih ljestvica kroz godine.

Milijuni će je pjevati i ove nedjelje, uoči nogometnog okršaja Engleske i Italije, no njezini autori možda će je ipak manje radosno zapjevušiti nego što bi to netko na prvi pogled pomislio.

Naime, pjesma koju su skladali The Lightning Seeds s komičarima Davidom Baddielom i Frankom Skinnerom svojim autorima nije donijela bogatstvo. Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. Baddiel je rekao da su u jednom trenutku autori, nakon što je pjesma downloadana nekoliko milijuna puta, zaradili tek 900 funti.

Prošle godine, u intervjuu s radijskim voditeljem Chrisom Moylesom, Baddiel je priznao:

"U 2018. godini ili kada već, pjesma je preuzeta milijune i milijune puta".

image
Ian Broudie (u sredini) iz benda Lightning Seeds s Davidom Baddielom (lijevo) i Frankom Skinnerom (desno)
David Davies/Pa Images/Profimedia

"Iako, zanimljivo je da povremeno, kada Engleska dobro odigra, a pjesma se odjednom digne jer je ljudi vole, a ja uvijek čujem iste cinične kritike oko honorara. Htio bih pitati te ljude koji misle da smo se zahvaljujući njoj obogatili - znaju li nekog tko se obogatio od Spotifya? Meni to nije poznato premda je pjesma prema jednom članku pjesma uoči utakmice Engleske i Kolumbije preuzeta oko 16 milijuna puta, to meni, Franku i Ianu Broudieu zajedno (frontmen benda Lightning Seeds) donese oko 900 funti - kaže Baddiel.

"Ma, da, dio koji mi pripadne točno mi je dovaljan za penziju", našalio se Baddiel.

koji s druge strane ističe da mu je drago što iza jedne od najvećih nogometnih himni u Engleskoj stoji upravo komičarski dvojac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:10