ODLUKA SUDA

De Nirova bivša asistentica dobila 1,2 milijuna dolara odštete jer su je maltretirali; Glumčev odvjetnik: ‘Laknulo mu je...‘

Porota je odlučila u korist tužiteljice protiv njegove tvrtke Canal Productions zbog "izlaganja toksičnom okruženju"

Robert De Niro svjedočio je dva puta

 David Dee Delgado/Getty Images/Profimedia/David Dee Delgado/getty Images/profimedia

Sud u New Yorku dodijelio je više od 1,2 milijuna dolara Graham Chase Robinson (41), bivšoj osobnoj asistentici glumca, redatelja i producenta Roberta De Nira (80). To je odšteta koju će dobiti jer je u sudskom postupku utvrđeno da je njegova tvrtka Canal Productions u kojoj je bila zaposlena, odgovorna za "izlaganje tužiteljice toksičnom okruženju".

Iako je porota utvrdila da glumački veteran osobno nije kriv za zlostavljanje pomoćnice, smatra se da je Robinson na svojem radnom mjestu bila izložena rodnoj diskriminaciji i maltretiranju te su joj dužni dvije isplate od po 632.142 dolara ili nešto više od četiri njezine godišnje plaće.

De Niro, koji tijekom dva tjedna suđenja tri dana proveo u sudnici te dva puta sjeo na klupu za svjedoke, na čitanju presude nije se pojavio. Kada je pročitana presuda, kako piše AP, Robinson se nasmijala, a nakon što je porota napustila sudnicu, zagrlila svoje odvjetnike. Smješkati se nastavila i nakon izlaska iz sudnice, te cijelo vrijeme "bila na rubu plača", no osobno nije komentirala presudu.

Oba odvjetnička tima objavila su - pobjedu.

- Oduševljeni smo presudom - izjavio je odvjetnik tužiteljice Brent Hannafan nakon što je s klijenticom izišao pred zgradu suda - ne možemo biti sretniji.

image

Graham Chase Robinson sa svojim odvjetnicima

David Dee Delgado/Getty Images/Profimedia/David Dee Delgado/getty Images/profimedia

De Nirov pravni zastupnik Richard Schoenstein, pak, nazvao je presudu "velikom pobjedom za gospodina De Nira".

- Laknulo mu je. Nije odgovoran ni za što iz optužnice. Tu je samo skromna presuda protiv kompanije. No, sjetite se da su tražili 12 milijuna dolara. - kazao je i dodao kako glumčevi odvjetnici mogu pokušati smanjiti iznos kroz prigovore i žalbe, no ne može reći hoće li se to dogoditi.

Graham Chase Robinson radila je za Roberta De Nira od 2008. do 2019. godine. Kada je dala otkaza imala je godišnju plaću od oko 300.000 dolara te titulu potpredsjednice produkcije i financija u njegovoj tvrtki Canal Productions. Spomenutih 12 milijuna dolara tražila je zbog emocionalnih ozljeda te nanošenja štete profesionalnom ugledu.

Na početku suđenja glumčev odvjetnik rekao je da je zaposlenica imala sjajan tretman kod poslodavca, ali je "uvijek mislila da zaslužuje više". De Nira je opisao kao "blagog, razumnog i darežljivog" poslodavca. Robinson je opisao kao "snishodljivu ženu koja voli ponižavati, kontrolirati i vrijeđati druge", a dodao je kako je "uvijek glumila žrtvu".

Ona je u svojem svjedočenju govorila kako su se De Niro i njegova djevojka Tiffany Chen, "udružili protiv nje" i pretvorili posao koji je nekad voljela u noćnu moru. Par je pak tvrdio kako je Robinson postala problem kada su njezini zahtjevi postali nerealni, kako je pokušavala glumiti njegovu suprugu i "umišljala da među njima postoji nešto više od profesionalnog odnosa". Ona je negirala bila kakve romantične osjećaje prema glumcu.

Glumac je spomenuo i da je, kada je otišla iz tvrtke Robinson ukrala oko 85.000 dolara vrijedne "nagradne milije", nagradne bodove prikupljene na avionskim letovima, te tako izdala njegovo povjerenje i povrijedila nepisano pravilo korištenja "zdravog razuma" i pravilnog postupanja. Ipak, priznao je, od pet milijuna nagradnih milja na kartici, dopustio joj je da uzme dva.

Inače, De Nirovi odvjetnici tužili su Robinson za narušavanje povjerenja i financijske odgovornosti i prije no što je ona uložila tužbu, 2019. godine. Tražili su od nje šest milijuna dolara odštete, te vraćanje spomenutih pet milijuna "nagradnih milja". Njihove zahtjeve sud je tada glatko odbio.

image

Robert De Niro i Tiffany Chen

Angela Weiss/Afp

Oskarovac je bio poprilično ljut na sudu, glasan i oštar, a često je povisivao glas. Primjerice, na pitanje je li istina da je od nje tražio da ga počeše po leđima dva puta, sarkastično je rekao: "OK, dva puta? Uhvatili ste me!".

Priznao je i da ju je korio, no dodao da nikad nije prostačio, niti ju je ikad zlostavljao. U jednom trenutku je čak povikao: "Srami se, Chase Robinson!".

Robinson je rekla kako je dala otkaz u trenutku "emocionalnog i mentalnog sloma" te da je osjećala da je na dnu. Patila je od napaja tjeskobe i depresije, a četiri godine nije radila iako se prijavila za čak 638 poslova.

- Nemam društveni život - rekla je - Toliko sam ponižena i posramljena, osjećam kako me osuđuju. Osjećam da sam na mnogo načina oštećena. Izgubila sam svoj život. Izgubila sam karijeru. Izgubila sam svoju financijsku neovisnost. Izgubila sam sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:16