GCFA NAGRADE

DiCaprio i Cate Blanchett u prvim redovima kao holivudski ‘eko-ratnici‘: Poznata lica podržala budućnost bez plastike

Neobična mješavina zvijezda, aktivista i ličnosti iz svijeta održive mode pojavila se na ceremoniji u Hollywoodu

Livia Giuggioli Firth, Tom Ford i Cate Blanchett

 Kevin Winter/Getty Images/Profimedia

- Ne mogu stajati po strani dok se planet polako prekriva tankim, masnim slojem plastike koji ćemo ostaviti našoj djeci i generacijama koje dolaze - takvu bi izjavu inače dao netko poput Grete Thunberg, no ovog je puta ekološku poruku poslao modni dizajner Tom Ford, i to na Green Carpet Fashion Awards (GCFA) u Los Angelesu prije proglašenja osvajača nagrade za plastičnu inovaciju.

image

Livia Giuggioli Firth, Tom Ford i Cate Blanchett

Kevin Winter/Getty Images/Profimedia

Kao što piše britanski Guardian, nagrada je kombinacija novčane i investicijske nagrade od 1,2 milijuna dolara za potporu pobjednicima da povećaju svoja rješenja za zamjenu tradicionalne tankoslojne plastike, koja čini do 46 posto cjelokupnog plastičnog otpada i ne može se reciklirati. Spomenuta je plastika učestala u modnoj industriji jer većina novih odjevnih predmeta dolazi zamotana u prozirnu plastiku. Ford procjenjuje da se svake godine koristi 180 milijardi vrećica.

image

Annie Lennox

Dave Bedrosian/Imago Stock&people/Profimedia

Bila je to prva dodijeljena nagrada i postavila je ton ostatka ceremonije koja je usmjerena na budućnost modne industrije usredotočene na prirodna rješenja. Kao UN-ov glasnik mira za klimatske promjene, holivudski glumac Leonardo DiCaprio uručio je Sôniji Guajajari "nagradu za iscjelitelja", dok je brazilska ministrica starosjedilačkog naroda nagrađena za svoj rad na zaštiti i obnovi Zemljinih ekosustava.

image

Sonia Guajajara s aktivistima

Dave Bedrosian/Imago Stock&people/Profimedia

Upravljanje i obrada zemlje također su bili u središtu pažnje kada je Gabriela Hearst prihvatila nagradu "mudrice industrije". Opisala je kako je odrasla na ranču u Južnoj Americi, gdje su "obrađivali zemlju na predindustrijski način", dok je kreativni direktor Chloe predstavio plan od četiri dijela koji pomiče modnu industriju prema klimatskom uspjehu, počevši od geopolitičke promjene kako bi se spriječilo komodiziranje planeta, infuzije čiste energije kako bi se svijet oslobodio fosilnih goriva, osnaživanja žena na radnom mjestu i konačno promjene opće svijesti.

image

Heidi Klum

Tammie Arroyo/Aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Tammie Arroyo/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Publika se sastojala od velikih zvijezda poput Cate Blanchett, Quannah Chasinghorse, Heidi Klum, Amber Vallette i Naomi Campbell. Jerry Hall, Georgia May Jagger i Annie Lennox imali su čast dodijeliti nagrade, dok su glumica Alicia Silverstone i urednik britanskog Voguea Edward Enninful preuzeli neke od njih.

image

Cora Corre

Patrick T. Fallon/Afp/Profimedia

Nemoguće je na ceremoniji dodjele nagrada za održivu modu ne spomenuti Vivienne Westwood, koju mnogi smatraju izvornom "ratnicom eko-mode". "Nagrada glasnika" uručena je njezinu suprugu Andreasu Kronthaleru i Zakladi Vivienne, a njezina unuka Cora Corré izašla je na pozornicu i preuzela prestižnu nagradu u njeno ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:43