SELMA BLAIR

DIRLJIVA ISPOVIJEST JEDNE OD NAJPOPULARNIJIH GLUMICA KOJOJ SU DIJAGNOSTICIRALI TEŠKU BOLEST Jedva hoda i vrlo teško govori: 'Bilo me je sram...'

 
Selma Blair
 Danny Moloshok / REUTERS

Američka glumica Selma Blair (46) došla je u nedjelju navečer na tulum koji časopis Vanity Fair organizira nakon dodjele nagrade Oscar u laganoj dugačkoj haljini s plaštem modne kuće Ralph & Russo i štapom za hodanje obloženim crnom lakiranom kožom.

The New York Times piše da joj je to bilo prvo pojavljivanje u javnosti nakon što je u listopadu prošle godine obznanila da joj je dijagnosticirana multipla skleroza (MS), kronična neurološka bolest.

Blair je potom u utorak u ABC-jevoj televizijskoj emisiji "Good Morning America" u razgovoru s voditeljicom emisije Robin Roberts otkrila da zbog MS-a teže govori te da se slabije kreće bez pomoći. Glumica koja je radila na filmovima "Okrutne namjere", "Plavuša s Harvarda" i "Hellboy" otkrila je da su joj se prvi simptomi bolesti počeli pojavljivati 2011. godine, iste godine kada je dobila sina. Rekla je da je davala sve od sebe kako bi se borila sa silnim umorom, emotivnom boli i gubitkom fizičke kontrole nad svojim tijelom. Bolest joj je formalno dijagnosticirana tek u kolovozu prošle godine.

"Bila me sramota i davala sam sve od sebe i bila sam odlična majka, ali to me ubijalo", rekla je Blair. "Jednom sam sina odvezla u školu, međutim bila sam toliko umorna da sam putem do kuće morala stati kako bih malo odspavala. Kada sam dobila dijagnozu, plakala sam od olakšanja. Mislila sam, 'dobro, moći ću si nekako pomoći'."

Glas joj je drhtao dok je govorila. Rekla je da ima spazmodičku disfoniju - poremećaj koji zahvaća mišiće koji ravnaju govorom. Mišići glasnica osoba koje pate od tog poremećaja grče se te mogu u potpunosti spriječiti govor ili učiniti da govorni ton bude napregnut, drhtav, promukao, trzav, škripav, isprekidan ili iskrivljen i teško razumljiv.

Bez obzira na drhtav glas, njezine riječi čuli su mnogi koji također boluju od MS-a.

91st Academy Awards Äi Vanity Fair Äi Beverly Hills, California, U.S., February 24, 2019 Äi Selma Blair. REUTERS/Danny Moloshok
Danny Moloshok / REUTERS
Selma Blair

Josie Benassi, 47-godišnjakinja iz Readinga u američkoj saveznoj državi Massachusetts, s dijagnozom multiple skleroze živi od 2009. godine. Prve je simptome iskusila kao tinejdžerica. Vid u lijevom oku najednom joj se bio zamutio. Situacija je postala ozbiljna kada je jednom s djecom otišla na klizanje i shvatila da ne može stajati na klizaljkama. Bilo je dana kada je bila umorna. Znala je izgubiti ravnotežu. Nekad bi joj se lijeva noga u potpunosti oduzela. "Dobro je što je tako javno istupila i pokazala ljudima da je sve to OK", rekla je Benassi.

U Sjedinjenim Američkim Državama od MS-a boluje gotovo milijun ljudi. Prema procjeni prof. dr. sc. Vanje Bašić Kes, predstojnice Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice, u Hrvatskoj od MS-a boluje oko 6.500. Procjena je to s početka 2018. godine. Točan broj oboljelih nije poznat, ali svijest o ovoj bolesti u Hrvatskoj porasla je sa slučajem Huanita Luksetića, kao i nedavnim istupom pjevačice Nike Antolos.

Bolest može uzrokovati različite simptome različitim ljudima. "Umor, problemi s govorom, bljeskovi i problemi pri kretanju drukčiji su za svakoga, a mogu nas zadesiti bez najave", rekla je za The New York Times Valerie Taylor (49) iz Pontiaca u saveznoj državi Illinois.

Carol Ann Justice, 45-godišnjakinja koja vodi jednu od Facebook grupa za oboljele od MS-a kaže da je Blair točno rekla kada je ustvrdila da se liječnici ponekad znaju oglušiti na apele te da su ih skloni pripisati umoru i anksioznosti, pogotovo kada je riječ o ženama. Prema podacima Nacionalnog društva za multiplu sklerozu, MS se češće dijagnosticira ženama nego muškarcima, međutim ne zna se što točno uzrokuje bolest. Vjeruje se da na razvoj bolesti djelomično utječe genetika, ali i da niske razine vitamina D, pretilost u dječjoj dobi i pušenje mogu odigrati ulogu.

Glumičino pojavljivanje u javnosti sa štapom za hodanje posebno je pogodio Benassi. Blair je tijekom televizijskog intervjua pokazala da je svoj štap ukrasila s pravim ružičastim dijamantom. "Kako štapovima dati jednu šik notu", pitala se Blair. "Pogodilo me kada je to rekla. I ja imam svoj šminkerski ružičasti štap, koji volim", rekla je Benassi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:27