NEPREŽALJENA DIVA

Dirljivo okupljanje u Dublinu: Fanovi pjevali ‘Nothing Compares 2 U‘ u spomen na Sinead O’Connor

Izuzetnim i jedinstvenim glasom, koji je u jednom stihu mogao biti šapat i vrisak, opčinjavala je publiku, rekla je Ruth Coppinger

Socijalistička feministička skupina Rosa odala je počast Sinead O’Connor

 Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/pa Images/profimedia

Obožavatelji Sinead O’Connor pjevali su u nedjelju poslijepodne njezine najpoznatije pjesme na dirljivom okupljanju u Dublinu kako bi odali počast preminuloj zvijezdi. Oko 100 ljudi okupilo se da otpjeva "Nothing Compares 2 U".

O’Connor, koja je umrla u Londonu prošli tjedan u 57. godini, međunarodnu slavu stekla je 1990. svojom verzijom hit pjesme.

Uz moćan glas i stihove, irska pjevačica bila je poznata po svojim oštrim društveno-političkim stavovima među kojima su bili i oni povezani sa skandalima zlostavljanja u Katoličkoj crkvi i seksualizacije glazbenica.

Poslijepodnevno pjevanje na Trgu Bernardo u središnjem Dublinu organizirala je socijalistička feministička skupina Rosa. Aktivistica Rose i bivša irska parlamentarka, Ruth Coppinger, odala je počast pokojnoj pjevačici.

"Izuzetnim i jedinstvenim glasom, koji je u jednom stihu mogao biti šapat i vrisak, opčinjavala je publiku", rekla je Coppinger.

"Umjetnost i aktivizam Sinead O‘Connor nerazdvojni su - ključni su jedno za drugo. Njezin umjetnički integritet i osjećaj za pravdu proizišli su iz njezinog osobnog iskustva nepravde".

Rano u nedjelju, laureat Međunarodne književne nagrade Dublin, Colm Tóibín, rekao je da je O‘Connor pjevala s "osjećajem misije" progovaranja protiv nepravdi.

image

Socijalistička feministička skupina Rosa odala je počast Sinead O’Connor

Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/pa Images/profimedia

Govoreći na BBC-jevom Radiju 4, opisao je potez trganja fotografije s papinim likom, koja je bila u posjedu njezine majke, kao "izvanredan trenutak" koji je pokazao da je bila voljna "ići protiv struje" kako bi podcrtala ono što će postati skandalom zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi.

Grammyjem nagrađena pjevačica potaknula je kontroverziju i dospjela na naslovnice kad je 1992. godine u američkoj TV emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju pape Ivana Pavla II. iz protesta prema Katoličkoj crkvi, potaknuvši time žestoke reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:34