BONO VOX

‘Dobivali smo prijetnje smrću, a jednom su me htjeli propucati zbog stiha. Kleknuo sam...‘

‘Tada sam shvatio ozbiljnost situacije i zatvorio sam oči. Bila je mala mogućnost da budem ubijen, ali za svaki slučaj...‘

Bono Vox

 Riccardo De Luca/agf/Shutterstock Editorial/Profimedia

Frontmen grupe U2, Bono Vox, progovorio je o prijetnjama smrću koje je dobivao tijekom svoje duge i uspješne karijere u kojoj se sukobio s IRA-om, irskom republikanskom armijom.

Prema Daily Mailu, u svojim nadolazećim memoarima "Surrender: 40 Songs, One Story", koji izlaze 1. studenoga, irska pjevačka superzvijezda govori o tome kako su prijetnje nasiljem mučile bend, a često su im osobe poput vođe Sinn Feina Gerryja Adamsa upućivale zlokobne izjave o posljedicama njihovih poruka mira.

image

Bono Vox na pozornici 2018. godine

Global Media Group/Ddp Usa/Profimedia/Global Media Group/ddp Usa/profimedia

Tijekom svog govora na književnom festivalu The Timesa i Sunday Timesa u Cheltenhamu, 62-godišnji pjevač otkrio je da su ga vlasti upozorile da je njegova supruga Ali vjerojatna meta IRA-e usred glasina da je "bendovo protivljenje paravojsci koštalo IRA-u dragocjenog prikupljanja sredstava u SAD-u".

Otac četvero djece također je tvrdio da je "poznati vođa određene bande u Dublinu planirao otmicu njegovih kćeri, te da su njegovi ljudi nekoliko mjeseci promatrali njihove kuće i razvili razrađeni plan".

Live Nation i Penguin Random House najavili su ranije ovog mjeseca da će Bono posjetiti 14 gradova u studenom, počevši s Beacon Theatreom na Manhattanu 2. studenoga i završivši 28. studenog u Teatro Coliseumu u Madridu kako bi promovirao objavljivanje memoara.

- Nedostaje mi biti na pozornici, kao i to da budem blizu publici U2-a - rekao je Bono.

- Tijekom ovih nastupa, neke priče ću otpjevati, neke pjesme ću ispričati... Osim toga, želim se malo zabaviti predstavljajući svoje memoare, "Surrender" - dodao je.

Na jučerašnjem književnom festivalu, Bono je ispričao jedan upečatljiv trenutak koji je doživio na pozornici u Arizoni 1980-ih.

image

U2, 1988. godine

Iftn/United Archives/Profimedia/Iftn/united Archives/profimedia

Uoči izvedbe svoje hit pjesme "Pride", posvete Martinu Lutheru Kingu mlađem, bend se našao na udaru kritika jer je govorio protiv otpora tadašnjeg guvernera da se organizira dan sjećanja na slavnu ikonu građanskih prava.

Frontmen U2-a je tvrdio da su primili prijetnju koja je obećavala da će biti ubijen prije kraja pjesme ako otpjeva stih koji opisuje Kingovo ubojstvo.

Bono je za The Times rekao da se "osjećao mesijanski" i napola kleknuo kako bi otpjevao ključnu strofu.

- Tada sam shvatio ozbiljnost situacije i zatvorio sam oči. Bila je mala mogućnost da budem ubijen, ali za svaki slučaj... - prepričao je. Zatim je otvorio oči i otkrio da je njegov bas gitarist Adam Clayton stajao točno ispred njega tijekom cijelog stiha kako bi ga zaštitio od pucnjave iz gomile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18