WILLIAM PODMETNUO LEĐA

Dok se kralj Charles liječi, uskače mu 11 članova obitelji: Problem je što ih više od polovice ima iznad 70 godina...

Njegova supruga Camilla preuzela je posljednjih dana brojne javne obaveze, ali ona nije u nasljednoj liniji

Kralj Charles

 Stefan Rousseau/Afp

Britanska javnost još je pod dojmom tajanstvene operacije abdomena kojoj se nedavno podvrgnula vojvotkinja Catherine (42), a već s dvora stiže nova vijest - 75-godišnji kralj Charles boluje od raka. Iako se o svemu govori u pozitivnom tonu, dosta je znakovito da Harry dolazi iz SAD-a kako bi se susreo s ocem iako im je odnos prilično hladan posljednjih mjeseci i nisu se vidjeli od krunidbe u svibnju.

Britanski kralj otkazao je svoje javne dužnosti tijekom liječenja, objavila je u ponedjeljak Buckinghamska palača.

image

Naslovnice novina

Henry Nicholls/Afp

Naslijedio je majku, kraljicu Elizabetu, nakon njezine smrti u rujnu 2022. i otad je radio punom parom. Priopćeno je da je "potpuno pozitivan u vezi sa svojim liječenjem te se raduje povratku na dužnost što je prije moguće". Britanski monarh prošli je mjesec proveo tri noći u bolnici radi planirane korektivne procedure zbog uvećane prostate. Tada mu je dijagnosticirana i druga, zasad neprecizirana bolest. Trenutačno nema nikakve simptome i osjeća se dobro, a sve je otkriveno u ranoj fazi, navode izvori. Počeo je ambulantno liječenje, ali nije navedeno gdje.

"Njegovo Veličanstvo danas je počelo raspored redovitih tretmana, a tijekom tog vremena liječnici su mu savjetovali da odgodi javne dužnosti. Tijekom ovog razdoblja Njegovo će Veličanstvo nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično", stoji u priopćenju Buckinghamske palače.

Kraljica Camilla posljednjih je tjedana preuzela brojne javne dužnosti, a očekuje se da će se to nastaviti. U međuvremenu, drugi zaposleni članovi obitelji nastavljaju svoje javne angažmane, a neki bi mogli preuzeti dodatne dužnosti u Charlesovo ime bude li potrebno.

image

Kraljica Camilla

Arthur Edwards/Afp

Broj "radnih članova kraljevske obitelji" smanjio se posljednjih godina jer je "Firma" nastojala promijeniti brend u korak s vremenom. Jedino zaposleni članovi kraljevske obitelji obavljaju angažmane u ime kralja, a samo prošle godine imali su 2710 posjeta i događaja kojima su prisustvovali.

Tu skupinu dosad je činilo 14 članova obitelji: kralj Charles, kraljica Camilla, princeza Anne, princ Andrew, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha, Walesovi, Sussexovi, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, kao i vojvoda i vojvotkinja od Kenta. Budući da su princ Harry i Meghan odlučili odstupiti 2020. godine, a Andrew je bio prisiljen na to s obzirom na aferu i sudske postupke zbog njegove veze s pokojnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, trenutačno 11 članova klana obavlja kraljevske dužnosti - od kojih je više od polovice starije od 70 godina.

Iako iz palače poručuju da nisu zabrinuti u vezi s kraljevom bolesti, postoje ustavne odredbe o tome što se dešava ako kralj ne može privremeno obavljati svoje službene dužnosti. U tom slučaju "državni savjetnici" mogu biti pozvani da ga zamijene.

Dva savjetnika mogu biti imenovana da djeluju u ime monarha i pomažu u održavanju države. Oni bi bili ovlašteni potpisivati dokumente, prisustvovati sastancima Tajnog vijeća i primati nove veleposlanike, ali ne bi obavljali neke od najvažnijih ustavnih uloga, kao što je imenovanje premijera. CNN doznaje da trenutačno nema planova za imenovanje bilo kakvih savjetnika.

Ako kralj postane potpuno nesposoban izvršavati svoje ustavne dužnosti i država više ne može pravilno funkcionirati, njegove se ovlasti mogu povući. Prema Zakonu o regentstvu iz 1937. godine, sljedeći u redu za prijestolje bi ga preuzelo, a to je princ William.

Promjene u broju zaposlenih kraljevskih obitelji posljednjih godina nisu promijenile liniju nasljeđivanja. Linija nasljedstva britanskog trona određuje se na osnovu podrijetla, vjere i primogeniture (prvorodstva).

Kraljev stariji sin, princ William, prvi je u redu za britansko prijestolje. Slijedi njegovo troje djece: 10-godišnji princ George, potom princeza Charlotte (8) i princ Louis (5).

Iza njih dolazi princ Harry, koji još uvijek može postati kralj iako se odrekao kraljevskih dužnosti, a nakon njega dolaze njegova djeca Archie i Lilibet. Njih dvoje su kraljičinom smrću od praunuke vladarice postali unuci vladara, što znači da automatski dobivaju titule princa i princeze, bez obzira na to koristili njihovi roditelji svoje titule ili ne. Ovo je pravilo uspostavio još kralj George V., djed kraljice Elizabete II. 1917. godine.

Ranije su mladi muški nasljednici preuzimali tron iako su imali starije sestre. No, 2013. je usvojen zakon koji dozvoljava jednaka prava nasljednicama u liniji nasljedstva.

Da bi se odstupanje s dužnosti zbog nesposobnosti uopće dogodilo, mora postojati medicinski dokaz "da je suveren zbog slabosti uma ili tijela trenutačno nesposoban obavljati kraljevske dužnosti" ili "iz nekog određenog razloga nije dostupan za obavljanje tih funkcija".

Četveročlano vijeće donosi tu odluku, a sastoji se od lorda kancelara, predsjednika Donjeg doma, lorda vrhovnog suca Engleske, Master of the Rollsa i kraljice. Morali bi pismeno objaviti svoju odluku i također bi morali izjaviti je li i kada kralj spreman ponovno preuzeti svoje dužnosti.

U slučaju kraljeve smrti, vjeruje se da bi njegova supruga Camilla zadržala svoju službenu titulu kraljice supruge. Međutim, ne može biti kraljica regent (šef države), već bi mogla nastaviti obavljati svoju dužnost prema novom šefu države, jer nije imenovana u kraljevskoj liniji nasljedstva.

Charlesov sin, princ William posljednjih je mjesec dana stopirao kraljevske angažmane zbog supruge Catherine, koja je operirana u siječnju. Ni njezino stanje nije precizirano, ali je 17. siječnja za CNN bliski izvor rekao da njezino stanje nije kancerogeno. William se u srijedu vraća poslu, a s ocem je u redovitom kontaktu.

image

Princ William, Kate Middleton, kralj Charles i kraljica Camilla

I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/eyevine/profimedia

Prva obaveza bit će mu prisustvovanje dobrotvornoj svečanosti za London Air Ambulance Charity, gdje će se sastati s članovima posade, pristašama dobrotvorne udruge i bivšim pacijentima dobrotvorne udruge.

Supruga mu se i dalje oporavlja u njihovu domu u Windsoru i ne izlazi u javnost, a očekuje se da će se morati oporavljati nekoliko mjeseci, jer je Kensingtonska palača ranije rekla da ona vjerojatno neće nastaviti svoje javne dužnosti do Uskrsa.

Kraljica Elizabeta II., britanska vladarica koja je najdulje vladala, preminula je u 97. godini, nakon sedam desetljeća provedenih na tronu. Nadmašila je svoju praprabaku kraljicu Viktoriju koja je vladala više od 63 godine.

image

Kralj Charles III.

Samir Hussein/Afp

Bila je princeza sve dok nije bila "pogurana" ka krunidbi prvo abdikacijom njezina strica kralja Eduarda VIII. 1936. godine, kada je njezin otac kralj George VI. preuzeo krunu. On je umro kad je imala 25 godina i od 1952. je bila kraljica.

Zanimljivo je da su na Vijeću za nasljeđivanje trona u palači St. James prvi put sudjelovale i žene tek kad je princ Charles proglašen kraljem. Vijeće za nasljeđivanje trona sastoji se od članova Tajnog vijeća: skupine starijih zastupnika, bivših i sadašnjih, i kolega - kao i nekih viših državnih službenika, visokih povjerenika Commonwealtha i gradonačelnika Londona.

Kao najstariji kraljičin sin, Charles je nakon majčine smrti naslijedio titulu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i vladara 14 drugih država Commonwealtha. Osim toga, naslijedio je i većinu njezina osobnog bogatstva procijenjenog na oko 350 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:57