ODLUČNA OD MALIH NOGU

Dolly Parton: ‘Moj djed propovjednik tukao me jer sam izgledala kao ‘lokalna raspuštenica‘. Nisam se pokolebala‘

Američka glazbena legenda uskoro objavljuje novu knjigu u kojoj ponajviše raspravlja o svojem osebujnom izgledu, frizurama i štrasu

Dolly Parton 2022.

 Emma Mcintyre/Getty Images/Profimedia/Emma Mcintyre/getty Images/profimedia

Legendarna američka glazbenica Dolly Parton uskoro će imati novu knjigu - 17. listopada u knjižare stiže "Behind the Seams: My Life in Rhinestones" (doslovno, "Iza šavova: Moj život u štrasu"), biografsko djelo o njezinu životu i karijeri s naglaskom na imidž, odjeću i kostime.

Otvorena i iskrena kao i uvijek, 77-godišnja američka nacionalna glazbena ikona, vrijedno promovira knjigu i u intervjuima govori o iskustvima iznesenim u njoj. Tako je u razgovoru za britanski The Guardian, Dolly otkrila da je svoj odjevni stil, svoje odijevanje izgradila po uzoru u na "lokalnu raspuštenicu", ženu koja je voljela uske suknje i visoke pete.

image

Dolly Parton 1970. godine

Sheri Lynn Behr/Alamy/Alamy/Profimedia/Sheri Lynn Behr/alamy/alamy/profimedia

- Bila je flambojantna. Voljela je jarko-crveni ruž i duge crvene nokte - rekla je Parton - Nosila je cipele s iznimno visokim petama. Na jednima su pete bile prozirne i u njima su plivale malene, plastične zlatne ribice. Kratke suknje, jako izrezani topovi...Meni je bila predivna. Kada bi netko rekao: "Ma, ona je obično smeće!", ja sam govorila:"Takva ću ja biti kad odrastem".

Doduše, jedan od tih ljudi koji su za Dollyn uzor govorili da je "obično smeće", bio je i njezin djed, propovjednik. Toliko mu je smetalo njezino odobravanje da je unuku fizički kažnjavao zbog odijevanja. Glazbenica se nije živcirala oko toga.

image

Detalj plašta iz 1977. godine koji upravo ide na aukciju

Julien‘s Auctions/ Mega/The Mega Agency/Profimedia/Julien‘s Auctions/ Mega/the Mega Agency/profimedia

- Bila sam spremna platiti cijenu - rekla je - Vrlo sam osjetljiva osoba. Strašno me pogađalo kada bi me korili, udarali, bilo što. No, u svakome od nas postoji neki djelić osobnosti koji, ako nešto silno želimo, pomaže da izdržimo sve.

Dok su neki članovi njezine obitelji sugrađanku gledali kao "raspuštenicu" i "smeće", Parton je smatrala da ta žena predstavlja nešto sasvim drugačije - bijeg od normi.

Njezina majka i gotovo sve druge žene u njihovom gradu u Tennesseeju, provele su veći dio svojih života u ulozi domaćica i majki, što Dolly nije željela za sebe.

- Odrasla sam sa ženama koje su znale biti dobre majke, no smatrala sam da to nije ono što je Bog meni namijenio - rekla je pjevačica i objasnila - Jer, netko mora zabavljati te ljude, pisati pjesme o njima. A ja mogu napisati pjesmu kao da imam kuću puno djece, mogu napisati pjesmu kao da imam nevjernog muža, iako to nisam osobno prošla. No znam kako to izgleda, vidjela sam to. Nema toga u tom svijetu što mi je strano i što ne razumijem.

image

Dolly Parton 1991. godine

Supplied By Lmkmedia/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmkmedia/landmark/profimedia

Kako je njezina karijera rasla, tako je rasla i njezina frizura, kao i broj svjetlucavih kamenčića, komadića štrasa na njezinim opravama. Iako će uvijek stajati iza svojih modnih izbora, kao i razloga koji su je potaknuli da se uopće krene tako odijevati, višestruka dobitnica Grammyja, cijenjena u cijelom svijetu i od prošle godine primljena u Rock and Roll Hall of Fame, priznaje i da je njezin stil ponekad imao i negativan učinak.

image

Dolly Parton

Jonathan Brady/Pa Images/Profimedia/Jonathan Brady/pa Images/profimedia

- Uvijek sam bila iskrena prema samoj sebi. Moj izgled potjecao je s vrlo ozbiljnog mjesta. Smatrala sam da tako najbolje izgledam. I da, nekad mi je išao u korist, nekad na štetu. Mislim da je zbog toga trebalo više godina da me počnu shvaćati ozbiljno. No, nisam se htjela mijenjati. Smatrala sam da, ako doista imam talenta, on će prije ili kasnije biti prepoznat - zaključila je glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33