O KULTNOJ SERIJI

DOMAĆI STAND-UPOVCI O MOGUĆEM POVRATKU SEINFELDA Marina Orsag kaže da joj je Jerry bio najmanje zanimljiv lik: 'Trebao bi modernizirati humor'

Sjećate li se ludo zabavnih četvero prijatelja iz New Yorka uz čije ste se zgode smijali pred televizorom tako da su vam se skoro formirale pločice na trbuhu?

Komičar Jerry poznat po nazalnom “ne opet”, neurotični George koji se stalno tuži na svoje probleme, Elaine koja uglavnom stalno priča o svojim ljubavnim vezama i Kramer koji uvijek nekamo žuri te shvaća Jerryjev stan kao svoj vlastiti, a posebice njegov hladnjak, obilježili su 90-e, a serija “Seinfeld” dosegnula je legendarni status. Zato ne čudi što su mnogobrojni obožavatelji danas, gotovo dvadeset godina od emitiranja posljednje epizode, jedva dočekali vijest o mogućem ponovnom okupljanju najdražih likova.

Tvorac i glavni lik kultne serije, danas 64-godišnji Jerry Seinfeld, gostovao je u popularnom showu Ellen DeGeneres koja ga je izravno pitala postoji li šansa za ponovno snimanje njegove serije, s obzirom na to da su nedavno najavljeni rebooti za jednako popularne serije iz tog vremena, konkretno “Will i Grace”, “Roseanne” i “Murphy Brown”.

- Moguće je - odgovorio je Seinfeld sa smiješkom na licu, nakon dugo godina ostavivši mogućnost da će serija ipak dobiti svoj nastavak.

Oduševljeni fanovi

Naime, u svim dosadašnjim intervjuima Jerry Seinfeld je po vrlo kratkom postupku otkantao ideju o remakeu ili revivalu serije koja se u devet sezona originalno prikazivala na američkoj NBC televiziji od 5. lipnja 1989. do 14. svibnja 1998. godine. Smatra se da je serija “Seinfeld” jedna od najpopularnijih američkih humorističnih serija u povijesti, a osmislio ju je i režirao Larry David zajedno s J. Seinfeldom. Američki TV Guide proglasio je “Seinfeld” najboljom serijom, a “Entertainment Weekly” uvrstio je seriju na treće mjesto najboljih serija u posljednjih 25 godina, iza “Obitelji Soprano” i animirane serije “Simpsoni”.

Zasad još ništa nije službeno potvrđeno, no moguće okupljanje stare ekipe oduševilo je fanove diljem svijeta, pa i naše popularne stand-up komičare Marinu Orsag i Peđu Bajovića koji nam kažu da je upravo “Seinfeld” za najveći dio domaćih stand-up komičara bio motivacija da se počnu baviti tim poslom.

- Seinfeld je najbolja serija ikada napravljena o ničemu. Naučila me da ako si dovoljno inteligentan možeš napraviti taj humor iz ničega, iz svakodnevice - priznaje nam stand-up komičarka Marina Orsag koja je otvorila prvi hrvatski comedy club Studio Smijeha u Vlaškoj.

- Nisam propuštala niti jednu epizodu, a svaka scena s Georgeom i Elaine mi je genijalna, dok mi je sam Seinfeld zapravo bio najnezanimljiviji lik. Puno je komičara koji su se kasnije prometnuli u glumce, poput primjerice Jamieja Foxxa, no Seinfeldu gluma baš i ne ide, iako je napravio odličnu seriju - smatra Orsag, dodajući da se seinfeldovski humor u mogućem remakeu svakako treba modernizirati.

- Humor se svakako treba prilagoditi današnjem vremenu. No vjerujem da će im danas biti još lakše postići humor jer živimo u još apsurdnijem vremenu nego što je to bilo u vrijeme kada je emitirana serija - zaključuje Orsag koja sumnja da bi ikakav remake mogao dosegnuti popularnost originala, a s njom se u potpunosti slaže i Peđa Bajović, pionir regionalne stand-up komedije.

Otac stand-upa

- Nova serija sigurno ne bi mogla biti jednako uspješna, odnosno više ne bi mogla postići tu slavu jer u stand-up svijetu nema dalje od serije ‘Seinfeld’. Mnogi će vam komičari reći da je ta serija spasila stand-up u vrijeme kada je počeo padati na popularnosti i smatrao se površnom vrstom komedije. Jerry je tada uveo stand-up u prime time na televiziji i vratio ga u život.

Rijetko koja serija statusno može doseći legendarni “Seinfeld” iz 90-ih, pa i oni sami sebe - smatra Bajović, dodavši da remakeovi popularnih serija često ostanu samo na pokušaju vraćanja stare slave. No, ima vjeru u Seinfelda: on bi to znao napraviti da postane boom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:08