TUŽBA

Drama zbog ‘South Parka‘: Kako su Cartman i ekipa izazvali svađu oko streaminga tešku stotine milijuna dolara

Warner Bros. Discovery podnio je tužbu protiv Paramounta, tvrdeći da je konkurencija prekršila ugovor o ekskluzivnosti s HBO Maxom

South Park

 Screenshot YouTube

Tužba već sada nazvana "South Park" zvuči kao neka šala, ali nije - teška je stotine milijuna dolara. Naime, Warner Bros. Discovery je u petak podnio tužbu protiv Paramounta, tvrdeći da je konkurentska medijska tvrtka prekršila ugovor o ekskluzivnosti s HBO Maxom vrijedan pola milijarde dolara emitirajući "South Park" na vlastitoj platformi za streaming - Paramount+.

HBO Max je dio Warner Bros Discoveryja, koji također posjeduje CNN. I dalje gotovo sve epizode "South Parka" prvo se emitiraju na kabelskom kanalu Comedy Centralu u vlasništvu Paramounta.

Prije četiri godine, dakle 2019., Paramount i kreatori "South Parka" prodali su na aukciji prava na streaming prve 23 sezone serije plus tri nove sezone od 10 epizoda za HBO Max, piše CNN.

image

South Park

Jlppa/Bestimage/Profimedia/Jlppa/bestimage/profimedia

Prije Discoveryjevog spajanja s Warner Bros.-om 2022., WarnerMedia, koja je tada bila u vlasništvu AT&T-a, pristala je platiti gotovo 1,7 milijuna dolara za ekskluzivna prava na streaming za svaku epizodu "South Parka", navodi se u tužbi.

Prve epizode 24. sezone "South Parka" trebale su biti isporučene u ožujku 2020. Međutim došla je pandemija, a WarnerMedia je rečeno da će nova produkcija "South Parka" biti zaustavljena. U ožujku 2021. Paramount je pokrenuo Paramount+, a Warner Bros. Discovery tvrdi da su Paramount, MTV i South Park Digital Studios zajedno "planirali preusmjeriti što je više moguće novog sadržaja ‘South Parka‘ na Paramount+ kako bi ojačali tu novopokrenutu platformu za streaming", navodi se u podnesku.

U kompaniji su također izjavili da im je obećano 30 novih epizoda u tri sezone, ali su do danas primili samo 14 epizoda.

"Vjerujemo da su Paramount i South Park Digital Studios krenuli u višegodišnju shemu nepoštene trgovinske prakse i obmane, flagrantno i opetovano kršeći naš ugovor koji je HBO Maxu jasno dao ekskluzivna prava na streaming postojećih sezona i novog sadržaja iz tog popularnog animiranog serijala ‘South Park‘", stoji u priopćenju HBO Maxa.

image

South Park

Comedy Central/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Comedy Central/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Paramount pak uzvraća da su te tvrdnje "bez osnova".

"Nastavljamo se pridržavati ugovorenih odredbi isporučujući nove epizode ‘South Parka‘ HBO Maxu, unatoč činjenici da je Warner Bros. Discovery zakazao i odbio platiti licencne naknade koje duguje Paramountu za epizode koje su već isporučene i koje HBO Max nastavlja emitirati", rekao je glasnogovornik Paramount Globala.

Tužba podnesena Vrhovnom sudu države New York također tvrdi da je odvojeni ugovor od 900 milijuna dolara sklopljen između MTV-a, podružnice Paramounta i kreatora ‘South Parka‘ - Treya Parkera i Matta Stonea, prekršio uvjete njihova ugovora u kolovozu 2021.

Taj drugi ugovor uključivao je 14 filmova "South Park" stvorenih za streamanje koji će premijerno biti prikazani na Paramount+. Warner Bros.

Discovery tvrdi da su optuženici koristili jezik poput "films", "movies" i "events" kako bi zaobišli svoje ugovorne obveze.

"Kao što je Stone javno opisao - sada imamo je*eni novac", navodi se u tužbi u vezi ugovora s MTV-jem piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:30