DODJELA NAGRADA

Droga na crvenom tepihu, neprimjereno pipkanje i padovi: Ovo su neki od najneugodnijih trenutaka u povijesti Oscara

Svake godine nas iznenade brojni gafovi te neugodni, smiješni i upečatljivi trenuci

Neki od najneugodnijih trenutaka u povijesti Oscara

 Profimedia/

Iako prestižnu ceremoniju Oscara uvijek gledamo zbog neizvjesnosti dodjele samih kipića i glamuroznih izdanja na crvenom tepihu, svake godine nas iznenade brojni gafovi te neugodni, smiješni i upečatljivi trenuci u kojima su se našla poznata lica s filmskih platna.

John Travolta krivo izgovarao imena, pokušavao ljubiti i grliti hollywoodsku ljepoticu

Kada pomislimo na neugodnost i Oscare, mnogima prvi na pamet pada slavni John Travolta koji je nekoliko puta kroz godine iznenadio svojim ponašanjem na otmjenoj dodjeli nagrada. Naime, sve što je John Travolta napravio na dodjeli Oscara 2014. bilo je zabrinjavajuće, ali jedan se trenutak istaknuo kao pogrešan. Dok je Scarlett Johanson pokušavala pozirati pred kamerama na crvenom tepihu i pokazati svoju zelenu haljinu, Travolta ju je pokušao poljubiti i staviti svoje ruke oko nje. Zašto? Dan danas nitko ne zna.

image

Scarlett Johansson i John Travolta

Mark Ralston/Afp/Profimedia/Mark Ralston/afp/profimedia
image

Scarlett Johansson i John Travolta

Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia/Anthony Behar/ddp Usa/profimedia

Kasnije je morao prozvati Idinu Menzel, no slavni je glumac iskasapio njeno ime do neprepoznatljivosti i nazvao je "Adele Dazeem". Ova je izjava nasmijala milijune, a mnogi još uvijek čekaju na talentiranu Adele Dazeem da izađe iz gledališta. Na dodjeli Oscara 2014. je Menzel Travoltu najavila kao "Gloma Gazingoa", a on joj je uzvratio odglumivši da će je zadaviti.

Legendarni pad Jennifer Lawrence

Nedvojbeno, Jennifer Lawrence jedna je od najuspješnijih glumica mlađe generacije, a kada je 2013. osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu toliko je bila ushićena da je hodajući po stepenicama pala saplevši se o svoju raskošnu Dior haljinu. Ubrzo, ova je nezgoda postala je najpoznatiji pad u povijesti dodjele Oscara.

Nedostatak kemije

Sve od uvodnog dijaloga, pa do završnih riječi, Anne Hathaway i James Franco nisu bili spremni voditi dodjelu Oscara 2011. godine. Hollywood Reporter nazvao ju je "spektakularno negledljivom", dok je Time Magazin rekao da je "jasno da je eksperiment prošao loše" i opisao gledanje dodjele kao "vrlo zamorno". Šale nisu bile smiješne, kemije između slavnih glumaca nije bilo, a Franco je djelovao cijelo vrijeme nezainteresirano za dodjelu. U konačnici je sve zapečatio i svojim prerušavanjem u ženu, čime je zgrozio dio publike. Neki su čak i njihovo vođenje ceremonije nazvali "najgorim spojem na slijepo".

Gol dotrčao na pozornicu

Jedan od najpoznatijih trenutaka s Oscara ujedno je jedan od najgorih, a on uključuje golog Roberta Opela 1974. godine. Naime, spomenuti je muškarac istrčao gol na pozornicu kada je Elizabeth Taylor trebala preuzeti svoj kipić. Raspravlja se je li ovo namjeran skeč, jer je Opel bio fotograf za kojeg neki vjeruju da je namješten od strane producenta ceremonije, Jacka Haleyja Jr.-a. Ovaj muškarac, koji je na dodjelu nagrada ušao s lažnom novinarskom akreditacijom, ubijen je pet godina kasnije tijekom pljačke u svom stanu u San Franciscu.

Pročitan krivi dobitnik

Na dodjeli Oscara 2017., nominirani u najviše kategorija bili su "Moonlight" i "La La Land". Na samoj završnici večeri, kada se proglašavao najbolji film godine, voditelj je pročitao da je titula najboljeg filma otišla u ruke producenata "La La Landa", no par sekundi kasnije ispostavilo se da je informacija bila pogrešna. Ekipa hit mjuzikla već je počela slaviti, svi su se poveselili, a onda je obznanjeno je da je došlo do miješanja omotnica te da je stvarni dobitnik ipak "Moonlight".

Šamar kojeg je čuo i vidio cijeli svijet

U zadnjem satu dodjele Oscara 2022. godine, glumac i komičar Chris Rock našalio se na račun obrijane glave Jade Pinkett Smith, supruge Willa Smitha, rekavši da bi trebala glumiti u filmu "G.I. Jane 2". Jadi Pinkett Smith, koja pati od alopecije, to nije bilo smiješno, pa se njezin 53-godišnji muž popeo na pozornicu, odvalio šamar Rocku i mirno se vratio na svoje mjesto.

Ovaj je šamar postao tema brojnih memeova, skečeva i novinskih članaka, a dobitnica Bookerove nagrade Bernardine Evaristo kazala je da Smith nije samo uništio događaj koji je mogao biti "njegova najveća pobjeda, već je okaljao i svoje nasljeđe".

- On je tek peti crnac u zadnjih 100 godina koji je osvojio Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu te prvi u zadnjih 26 godina, a odlučio je koristiti silu umjesto da riječima pobijedi Chrisa Rocka. Potom je rekao da je to učinio iz vjere i ljubavi - kazala je.

Legenda odbila svoj kipić

Davne 1973. godine je Marlon Brando poslao američku indijanku, Sacheen Littlefeather, da u njegovo ime odbije zlatni kipić koji mu je dodijeljen te održi govor povodom odbijanja nagrade. U kultnom se govoru raspričala o tome kako nepravedno Hollywood tretira povijest izrabljivanja urođenika u SAD-u. Nadalje, govor je prekinut jer je došlo osiguranje, a cijela je dvorana ostala šokirana.

Najbizarniji intervju u povijesti Oscara?

Na prošlogodišnjoj je dodjeli Oscara intervju poznatog glumca Hugha Granta nazvan jednim od najčudnijih i najbizarnijih intervjua u povijesti crvenog tepiha prestižne ceremonije. Britanski glumac je na pitanja voditeljice Ashley Graham odgovarao potpuno nezainteresirano, kolutajući očima, uz grimase, a iako se Graham trudila zadržati osmijeh - bilo je očito da joj je itekako neugodno.

Droga i haljine

Važne ikone američke kontrakulture i tvorci najsubverzivnije emisije na TV-u, kultnog South Parka, Trey Parker i Matt Stone odlučili su napraviti nešto divlje 2000. godine. Došli su na ceremoniju dodjele Oscara kao na spoj, noseći haljine koje su prije nosile Jennifer Lopez i Gwyneth Paltrow. Osim toga, odlučili su uzeti LSD prije odlaska na dodjelu, što je rezultiralo vrlo zanimljivim intervjuom.

@treymattstoned Trey and Matt talking about their Oscars moment is always gold 😂 #southpark #treyparkerandmattstone #southparkfandom ♬ original sound - Trey Matt Stoned

Jaje na crvenom tepihu

Godinu dana nakon šarmantnog izdanja kreatora South Parka, zanimljivo je odjevena bila i islandska pop diva Bjork. Za tu je prigodu obukla sada već slavnu haljinu nalik na labuda, a napravila je nešto što nije pošlo za rukom nikome prije nje, ali ni kasnije - izvela je performans u kojem se pretvarala da poliježe jaja.

Nije primjereno djeci

U uvodnom dijelu dodjele Oscara 1989., Rob Lowe je bio uparen sa Snjeguljicom povodom jedne glazbene točke. Taj glazbena numera ipak nije bio tako vesela kao njih dvoje. Lowe je izveo neobično seksualiziranu obradu pjesme “Proud Mary”. Stihovi su napisani o Waltu Disneyju, a Lowe je pokušao iz sebe izvući neku vrstu "rokerskog glasa".

S čudnim tekstom i još čudnijim konceptom, pjesma je zabilježena kao iznimno neugodan trenutak u povijesti Oscara.

Proglašena mrtvom

Jedan od najemotivnijih dijelova Oscara je segment zvan "In Memoriam", gdje se odaje počast članovima filmske industrije koji su preminuli te godine. Međutim, 2017. godine došlo je do malog nesporazuma. Australska producentica Jan Chapman slučajno je proglašena mrtvom, a njezina slika se pojavila među ostalim preminulima.

image

Jan Chapman

Screenshot/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:18