GERILSKA AKCIJA

Dubioza kolektiv na Dolcu rasplesala kumice: ‘Tko će kopati krumpir ako se svi bacimo u IT?‘

Jedan od najpopularnijih bendova u regiji iznenadnim je performanceom najavio Sea Star Festival u Umagu

Dubioza Kolektiv na Dolcu

 Sea Star Photo Team

Zagrepčani koji su na glavnoj gradskoj tržnici Dolac u subotu obavljali posljednje nabavke za obiteljske ručkove, uz svježe namirnice dobili su i neočekivanu dozu žestoke glazbe i dobre zabave.

Jedan od najpopularnijih bendova u regiji, Dubioza Kolektiv, iznenadnim performanceom pozvao je su sve koji to do sada nisu učinili, da se priključe brojnoj, globalnoj publici Sea Star Festivala koji se održava u Umagu, 27. i 28. svibnja.

Gerilska Dubiozina akcija na Dolcu doslovce je započela s praskom, u sekundu nakon što se s Griča oglasio top i pretvorila se u u pravi show. Uz furioznu polusatnu svirku i hitove "Volio BiH", "USA", "Himna generacije" i "Bubrezi" plesali su i prodavači i kupci i svi oni koji su privučeni glazbom došli na Dolac.

image

Dubioza Kolektiv na Dolcu

Sea Star Photo Team

- Nisu nas gađali rajčicom i šargarepom, pa mislim da smo bili dobri. Mislim da su se svi zabavili. Pokušali smo iskompenzirat ovima kojima smo uzurpirali štand, oni su jedini obeštećeni. A za ostale se na nadam da ih tih 20-ak minuta nije previše omelo u radu - kaže nam Vedran Mujagić, jedan od članova Dubioze.

Gotovo pet godina je prošlo od njihovog posljednjeg koncerta u Zagrebu, pa Vedran kaže da im je bilo tim draže napraviti ovaj show u centru grada.

A ovih su dana objavili i album "Agrikultura", čiji naziv već otkriva da se bave temama koje su itekako bliske zbivanjima na Dolcu.

- Album je nastao kao neka psihoterapija u doba koronavirusa. Na njemu smo promišljali kako se nositi sa svim time. Pretpostavljam da se te naše traume čuju na albumu. Šaren je, i stilski i tematski, kao što su ljudi i navikli od nas. Nije nam strano kombinirati sve moguće i nemoguće žanrove, u rasponu "od Bacha do sevdaha" - govori Vedran.

- Poljoprivredne teme se provlače kroz album, a na kraju se sublimiraju u pitanje: "Tko će okopavati krumpir ako svi budu IT-jevci"? Ne možemo svi ganjati kriptovalute i NFT-ove. Tko će i što će prodavati na pijaci, na Dolcu i ostalim pijacama? Album je zapravo priča o tome kako je danas subverzivnije biti poljoprivrednik nego panker na koncertu u Močvari. Te stvari treba osvijestiti. Da nije užasno zavrnuti rukave i otići kopati krumpir. Te NFT-ove i kriptovalute ne možemo skuhati i jesti. Tu negdje dolazi taj reality check - kaže glazbenik.

image

Dubioza Kolektiv na Dolcu

Sea Star Photo Team

Album su najavili pjesmom "Bubrezi", koja problematizira površnost društvenih mreža.

- Nema recepta protiv društvenih mreža, osobno nemam ništa protiv njih. No mislim da ih treba koristiti po uputstvima liječnika ili ljekarnika, s dozom opreza i uključenim mozgom. Tako je sa svakom tehnologijom. Može te ubiti struja, a možeš koristiti električnu energiju za nešto korisno. Tako je i s mrežama, treba znati gdje što tražiš i na koji način interpretiraš sadržaj koji ti se servira, makar ti ga algoritam gurao u nos prisilno. Moraš shvaćati te mehanizme. Ako ikome treba savjet, treba starijima, jer klinci to savršeno dobro razumiju, njima ne možeš prodati muda za bubrege - govori Mujagić, dodajući kako mu se čini da zbog tih mehanizama stvari na društvenim mrežama mogu izgledati puno gore no što u stvarnosti jesu.

image

Svi su zapjevali i zaplesali s bendom

Sea Star Photo Team

No daleko od toga da ekipa iz Dubioze nisu tehnoentuzijasti. U vremenu korone su čak za jednog člana benda bili uzeli robota.

- To je bio zanimljiv pokušaj. Godine prolaze, a mi starimo, pa smo stvarno imali ideju da prvo za pilot projekt jednog robota uključimo u bend, a onda kasnije i sve članove benda zamijenimo robotima te da mi ležimo kući, a oni idu na turneje. To se pokazalo kao malo teži zadatak pa smo nakon niza kvarova umirovili robota. Ali je uspješno s nama snimio pjesmu i spot - prisjeća se Vedran.

Robot je bio i voditelj cijele jedne sezone njihovog Karantin Showa.

- Svuda u svijetu je trend da roboti zamjenjuju radnu snagu, a kod nas je to malo okrenuto. Pa je jeftina radna snaga zamijenila robota. Tako da tu pjesmu na koncertima izvodi čovjek obučen u robotsko odijelo. To je puno izvedljivije. Tako da je ova lažna vijest da će nam roboti oteti poslove upravo to: lažna vijest - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 22:18