SUĐENJE

Ed Sheeran: ‘Ako me porota proglasi krivim za plagiranje, prestat ću se baviti glazbom!‘

Glazbenik je zanijekao tvrdnje da je pokrao legendarni hit Marvina Gayea i koautora pjesme Eda Townsenda ‘Let‘s Get it On‘

 Ed Sheeran

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Ed Sheeran je izjavio u ponedjeljak da će se prestati baviti glazbom ako ga se proglasi krivim za plagiranje soul klasika Marvina Gayea "Let‘s Get it On", rekavši da su te tvrdnje "uvredljive", piše Daily Mail.

Slavni britanski pjevač i tekstopisac (32) u ponedjeljak svjedočeći na saveznom sudu na Manhattanu, oštro je zanijekao tvrdnje da je zlorabio hit Marvina Gayea i koautora pjesme iz 1973. Eda Townsenda kada je napisao i skladao "Thinking Out Loud". Čak je obećao da će se, ako ga porota proglasi krivim, oprostiti od glazbe.

image

Ed Sheeran

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

"Ako se to dogodi, gotov sam, prestajem", rekao je Sheeran kada ga je njegova odvjetnica Ilene Farkas upitala o posljedicama koje mu suđenje nanosi.

"Smatram da je stvarno uvredljivo posvetiti cijeli život tome da budem izvođač i autor, a netko to umanjuje", dodao je glazbenik. Sheerana su tužili Townsendovi nasljednici, koji tvrde da postoje nevjerojatne sličnosti među pjesmama i traže astronomskih 100 milijuna dolara odštete. Na saveznom sudu na Manhattanu prošlog su tjedna odvjetnici Townsendovih nasljednika prikazali video Sheerana koji neprimjetno prelazi s "Thinking Out Loud" i "Let‘s Get it On" tijekom nastupa uživo. Smatraju to njegovim priznanjem da je pokrao pjesmu.

image

Kathryn Townsend Griffin, kćer Eda Townsenda

Kena Betancur/Afp

Ali na sudu u ponedjeljak, Sheeran je rekao da i on i drugi izvođači često izvode "mash up", te da je u drugim prilikama kombinirao "Thinking Out Loud" s "Crazy in Love" Van Morrisona i "I Will Always Love You" Dolly Parton.

"Miješam pjesme na mnogim nastupima. Mnoge pjesme imaju slične akorde. Možete prijeći s "Let It Be" na "No Woman No Cry" i vratiti se natrag. I iskreno, da sam učinio ono za što me optužujete, bio bih pravi idiot da stanem na pozornicu pred 20 tisuća ljudi i učinim to", rekao je. Također je istaknuo da je njegov hit zapravo inspiriran irskim glazbenikom Van Morrisonom.

image

Marvin Gaye

Mct/Newscom/Profimedia/Mct/newscom/profimedia

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, pjevač je svirao sekvencu od četiri akorda za koju se optužuje da je izvukao iz pjesme "Let‘s Get it On". Pjevač se također obrušio na tužiteljeva svjedoka, muzikologa Alexandera Stewarta, koji je prošli tjedan ustvrdio da su prve 24 sekunde pjesme "Thinking Out Loud" slične početku pjesme "Let‘s Get it On". Stewart je na sudu rekao da imaju isti harmonijski ritam, ističući melodijske sličnosti u stihu i refrenu. Računalno generirana verzija "Let‘s Get it On" puštena je na sudu tijekom Stewartovog svjedočenja, a izvor je rekao kako se sudnicom prolomio smijeh kada je to učinjeno. Ali u transkripciji pjesme, ustvrdio je Sheeran, Stewart ju je izmijenio kako bi akordi i melodija više zvučali kao Gayeva pjesma.

"Ako moram biti iskren, ono što on radi ovdje je kriminal. Ne znam zašto mu je dopušteno da bude stručnjak", rekao je Sheeran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:23