MANEKENKA SILOVANA?

Eksplozivna ispovijest Emily Ratajkowski: ‘Osjetila sam kako njegovi prsti ulaze u mene...‘

Većine toga što je uslijedilo sjećam se kroz maglu. Jasan mi je samo osjećaj. Ne sjećam se da smo se ljubili - napisala je manekenka
Emily Ratajkowski
 Jean-Baptiste Lacroix/AFP

Američka manekenka i glumica Emily Ratajkowski (29) optužila je fotografa Jonathana Ledera za seksualno napastovanje koje se navodno dogodilo 2012. godine u njegovom domu u planinskoj regiji Catskills u američkoj saveznoj državi New York, prenosi Page Six.

Ratajkowski je optužbu iznijela u podužem eseju koji je napisala za časopis New York, a koji je objavljen u utorak. U njemu manekenka tvrdi da ju je tadašnji agent poslao u Lederov dom na neplaćeno snimanje za časopis Darius te da je taj angažman zahtijevao da prespava u agentovom domu.

Manekenka kaže da je po dolasku doznala da će modelirati donje rublje. Želeći djelovati zrelije, tada 20-godišnja Ratajkowski prihvatila je crveno vino koje joj je Leder nudio tijekom večeri. "Naučena sam da je važno steći reputacije dobre radnice koja ne zanovijeta", napisala je Ratajkowski. "'Nikad ne znaš s kim će raditi poslije tebe', govorio bi mi agent."

Manekenka tvrdi da joj je Leder nakon snimanja u donjem rublju rekao: "Hajdemo sada pokušati bez odjeće".

"Iste sekunde nakon što sam skinula odjeću, dio mene se isključio", piše Ratajkowski. "Počela sam plutati van sebe, gledajući kako se vraćam na krevet. Izvila sam leđa i napućila usne. Fiksirala sam se na ideju o tome kako bi mogla izgledati. Blic fotoaparata bio je toliko jak, a ja sam popila toliko vina da su se crne mrlje ispred mojih očiju počele povećavati."

Kasnije, kada je majstor šminke koji je radio na snimanju otišao spavati, Ratajkowski kaže da se osjećala kao da je potpuno budna, ali "jako, jako pijana". Napisala je da su se ona i Leder ogrnuli dekom na kauču te da ju je fotograf počeo ispitivati o dečkima s kojima je bila u vezama te da ju je gledao dok je trljala stopala kako bi se ugrijala.

"Rekao mi je da mu se sviđa to što radim sa stopalima. Toga se sjećam najjasnije. Mrzim to što je Jonathan komentirao nešto što sam tijekom života radila kako bi se utješila", napisala je Ratajkowski.

"Većine toga što je uslijedilo sjećam se kroz maglu. Jasan mi je samo taj osjećaj. Ne sjećam se da smo se ljubili, ali se sjećam da su njegovi prsti najednom bili u meni. Čvršće i čvršće, gurajući i gurajući ih kao što nije radio nitko prije, a ni nitko poslije njega. Mogla sam osjetiti svoj oblik i zaista me boljelo. Instinktivno sam zgrabila njegovo zapešće i silom ga izvadila iz sebe. Nisam ništa rekla. On se ustao i u tišini povukao na gornji kat."

Manekenka je napisala da je prespavala u Lederovom domu te da se sutradan vlakom vratila kući.

Fotografije koje su nastale u Lederovom domu 2016. su godine objavljene u knjizi "Leder / Ratajkowski Collector's Edition" izdavača Imperial Publishing, no Ratajkowski tvrdi da fotograf i izdavač nisu imali pravo koristiti te fotografije. Objavu knjige i izložbu na kojoj su fotografije trebale biti predstavljene tada se pokušalo blokirati pravnim putem.

Glasnogovornik izdavača Imperial Publishing u utorak je ustvrdio da su optužbe koje je Ratajkowski iznijela lažne.

"Duboko su nas potresle najnovije (lažne) tvrdnje gospođe Ratajkowski koje je u želji za publicitetom dala časopisu New York. Naravno da gospodin Leder poriče da njezine tvrdnje da je "napastovana". Groteskno je tužno da je ona toliko osvetoljubiva da rutinski laže novinarima", rekao je glasnogovornik za Page Six.

Kada su novinari časopisa New York nazvali Ledera ne bi li provjerili informacije koje je Ratajkowski iznijela u eseju, on je rekao da su njezine optužbe "prejeftine i djetinjaste" da bi na njih odgovarao. Potom je dodao: "Svjesni ste o kome pričamo? To je djevojka koja je tada bila gola u časopisu 'Treats!' i koja je gola skakutala u spotu (za pjesmu 'Blurred Lines') Robina Thickea. Zaista želite da netko vjeruje da je ona bila žrtva?"

Ratajkowski tvrdi da niti ona niti njezin agent nisu predali prava za korištenje fotografija koje je napravio Leder. On pak tvrdi da postoji ugovor kojim se pitanje prava riješilo. Manekenka tvrdi da joj je njezin odvjetnik rekao da nema smisla tužiti jer bi sudski postupak bio nevjerojatno skup te da "ne bi urodio plodom".

Lederov predstavnik međutim tvrdi da je Ratajkowski zna da nema pravne osnove da stopira objavu fotografija. "Zato se okrenula (ponovnom) olajavanju fotografa i optužbama za zlostavljanje. Šteta je to jer su fotografije moćne i njezini ih obožavatelji vole", dodao je.
Page Six nije uspio stupiti u kontakt s časopisom Darius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27