U RATU ZBOG ISUSA?

Eksplozivni intervju zavidnog brata: ‘Mel Gibson je čudovište! Mrzim ga, ne da mi ni dolara‘

Donal i Mel bili su bliski do filma ‘Pasija‘ na kojem je Mel zaradio milijune, ali je otpisan iz Hollywooda zbog antisemitizma

Mel i Donal Gibson

 Profimedia/TMDB

Izgledaju slično, zvuče potpuno isto, a jednom duboka povezanost do danas se pretvorila u mržnju. Donal Gibson (65) mlađi je i manje poznati brat Mela Gibsona (67), jednom najveće zvijezde Hollywooda, koji u svom prvom ikad danom intervjuu o bratu poručuje: mrzim ga!

Osim što ih, kako opisuje novinarka Daily Maila, krase iste plave oči i prodoran pogled te svojevrsna ‘gruba ljepota‘ Donal i Mel imaju toliko slične glasove da su producenti animiranog filma Pocahontas za nastavak Donalu dali da glumi lik Johna Smitha, jer Mel nije mogao.

Braća su zajedno glumila u jednom od najvećih Oscarovskih hitova, filmu Braveheart koji je Mela upisao u filmske enciklopedije, ali već njihov sljedeći zajednički projekt- kontroverzna ‘Pasija‘ (Gibson ga je režirao) zauvijek ih je posvađao, iako im je donio zaradu od 425 milijuna dolara.

- Nekad smo Mel i ja bili toliko bliski da mi je danas nevjerojatno da uopće ne pričamo, rekao je Donal u ekskluzivnom intervjuu za Daily Mail, dodajući da su kao klinci dijelili sobu i sve radili zajedno.

Stariji Gibson na globalnu se scenu probio glumeći Mad Maxa, a kad je odselio u Los Angeles kako bi ganjao glumačku karijeru Donal je otišao za njim. Uslijedile su uloge u ‘Smrtonosnom oružju‘ i više ništa nije bilo isto.

- Bio je moj stariji brat, moj najbolji prijatelj. Nije bilo ljubomore, bio sam sretan jer se proslavio. To ga je međutim promijenilo, počeo je vjerovati u ono što se o njemu priča i piše. Mel kojeg sam poznavao jednostavno je nestao, priča Donal.

- Hollywood ga je pojeo, prožvakao i ispljunuo. Slava i novac isprali su mu mozak i postao je čudovište. Mrzim ga zbog toga što je postao, zaključuje.

image

Mel Gibson i djevojka Rosalind Ross

Aa/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca Press/profimedia

Na intervju se kaže odlučio jer je čuo da će Mel krenuti s produkcijom nastavka ‘Pasije‘. Prvi nastavak, koji je u kinima igrao 2004. godine prati posljednjih 12 sati Isusovog života, a u dijelu medija je osuđen kao antisemitski te pretjerano nasilan.

Snimljen je na aramejskom, latinskom i hebrejskom, a unatoč kritikama postao je jedan od najuspješnijih nezavisnih filmova svih vremena s globalnim totalom od 612 milijuna dolara. S obzirom na to da ga je stariji Gibson producirao samostalno, većina tog novca otišla je njemu. Novcem je kupio nekretnine u Malibuu, Kostariki te privatni otok na Fijiju.

Donal pak film naziva katastrofom zbog koje je i on završio na crnim listama pa nikad nije mogao nastaviti razvijati svoju karijeru. Kako je ostao zbog novca tražio ga je od Mela, ali ovaj mu je poručio da ga ne zanimaju njegovi problemi i otpilio.

- Nisam očekivao da me uzdržava, ali prije Pasije sam redovito radio na filmskim projektima, a onda kad je Mel prozvan za antisemitizam, ljudi su mislili da i ja mrzim Židove jer sam mu brat i zauvijek me otpisali, govori mlađi brat.

A onda se dogodila potpuna katastrofa- Mela su, koji se godinama javno borio protiv svoje ovisnosti o alkoholu, policajci zaustavili pijanog u automobilu 2006. godine, a on ih je napao s gomilom uvreda i antisemitskih primjedbi.

- Bio sam pijan, ljut i uhićen. Snimljen sam, ilegalno, od strane policajca bez skrupula, a da sam doista to za što me optužuju sigurno bi me više puta uhvatili da vrijeđam Židove. Ovako mi se cijeli život i karijera ocjenjuju po tom jednom incidentu nakon osam duplih tekila, objasnio je Mel Gibson.

- Nije pošteno, dodao je.

Međutim, ubrzo su izašle i snimke njegovih tirada koje je ostavljao u govornoj pošti svoje bivše djevojke Oksane Grigorieve u kojima je vrijeđao Afroamerikance i Židove.

Unatoč novim isprikama karijera mu se nikad do kraja nije oporavila, a godinama nije ništa snimao. A to se prelilo i na Donala koji je uloge gubio samo zato ‘jer se producent filma naljutio na Mela‘. Otpisali su ga u Disneyu i Warner Brosu, i to preko noći.

- Svaki put kad bi Mela zamolio za novac jako bi se naljutio. Urlao je na mene da ga ne mogu kriviti za svoju nesreću, a počeo sam izbjegavati obiteljska okupljanja zbog njegovih bijesnih ispada. Sjećam se kako je jednom bio ljut kao pas jer dok smo bili u Las Vegasu nije mogao dobiti predsjednički apartman u hotelu. Celine Dion ga je naime rezervirala prva, a on se ljutio cijelu noć zbog toga, kaže Donal.

image
Bens/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Bens/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Pet godina Mel i Donal nisu progovorili ni riječ, iako su jednom bili sretna obitelj. Mel je naime najstariji od četvero djece Huttona, pružnog radnika i domaćice Anne, a Donal je najmlađi.

- Bili smo siromašni kao crkveni miševi i često gladni ali smo se voljeli ludo. Zanimljivo otac je bio svojevrsni kvizaški genij koji je kultni Jeopardy osvojio pet puta i doma donosio nagrade poput automobila i televizora.

- Još uvijek ga volim, ali ne znam više tko je on i u što se pretvorio. Želim da ispravi nepravde koje mi je učinio. Želim da živimo u miru, zaključuje mlađi Gibson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15