UČINCI SUĐENJA

Emma Thompson: ‘Slučaj Depp vs. Heard je prenapuhan, neće ugroziti Me Too pokret. Da znate što su meni sve govorili...‘

Britanska glumica jedna je od prvih zvijezda s A liste koja je jasno rekla što misli kada se pokret pojavio 2017. godine

Emma Thompson

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Nakon završetka suđenja u kojem je Amber Heard proglašena krivom za klevetu protiv bivšeg supruga Johnnyja Deppa, naveliko se počeo analizirati učinak koji bi presuda mogla imati na MeToo pokret. Kritičari pokreta proglasili su njegov kraj nakon što je porota u Virginiji utvrdila da je Heard oklevetala Deppa opisujući sebe kao žrtvu obiteljskog i seksualnog nasilja u tekstu u Washington Postu 2018. godine. Njegovi zagovornici se boje da će presuda ušutkati stotine tisuća žena koje su podnijele zlostavljanje, osobito u slučajevima koji uključuju bogate i moćne.

image

Protest u Los Angelesu 2018. godine

Mark Ralston/Afp/Profimedia/Mark Ralston/Afp/Profimedia

Britanska glumica Emma Thompson (63), koja je jedna od najglasnijih pristalica pokreta otkako se pojavio 2017. godine, progovorila je o toj temi u razgovoru za BBC.

- Zapravo je jedan od velikih problema u vezi s ovim slučajem slava i činjenica da se slavni tretiraju drugačije i gledaju drugačije - rekla je oskarovka - Rekala bih da ovo neće izbaciti MeToo pokret iz tračnica, ali da se to ne bi dogodilo, moramo nastaviti razgovarati. Ovo je slučaj s dvoje vrlo, vrlo, vrlo poznatih ljudi koji je medijski napuhan preka svake granice. To je nešto što se nije moglo izbjeći. No važno je zapamtiti da slučaj u kojem su protagonisti toliko poznati nije reprezentativan.

Thompson je bila jedna od prvih zvijezda s A liste koja je jasno progovorila što misli kada je MeToo pokret eksplodirao na Zapadu nakon što su na vidjelo počeli izlaziti svi zločini holivudskog moćnika Harveya Weinsteina.

U intervjuu za BBC Newsnight 2017. godine, nazvala je Weinsteina "grabežljivcem" i sugerirala da u Hollywoodu ima više sličnih njemu.

- Možda je ovo trenutak u kojem i muškarci i žene mogu reći: "Otvorite oči, otvorite usta i progovorite. Vidim i čujem mnoge glasove, želim da se i moj čuje i želim reći da Hollywood to može i mora učiniti' - rekla je tada.

U intervjuu za LA Times, dvije godine kasnije, pozabavila se tvrdnjama da zbog MeToo pokreta muškarci više ne znaju kako se ponašati prema ženama.

- Dajte, molim vas! Pa nije to raketna znanost. Samo se ponašajte s poštovanjem i pristojno. Zašutite i nastavite tako. I molim vas, nemojte ovo učiniti svojim problemom. Već mi je dosta toga - rekla je oštro.

Britanska zvijezda, čiji posljednji film "Good Luck to You, Leo Grande" istražuje žensku seksualnost i zadovoljstvo, rekla je na njegovj promociji da je seks "industrijaliziran" te upozorila da je potiskivanje užitka korijen velikog broja slučajeva nasilja.

image

Emma Thompson i Daryl McCormack u filmu Good Luck to You, Leo Grande

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

- Duboko zamjeram činjenicu da su mi, kada sam bila vrlo mlada uništili moj stav prema vlastitom mojem tijelu i osjećaj zadovoljstva u vlastitom tijelu - kazala je - Radim u profesiji u kojoj su mi stalno govorili da ne izgledam dobro, da moje tijelo nije u redu i da 99 posto šefova tako i tako ne bi bilo zainteresirano za mene "na onaj način". Dok ne postignemo puno više jednakosti u svim aspektima produkcije, to će ostati isto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:07