‘ERAS TOUR‘

Europa gori, megapopularna pjevačica objavila datume turneje: Evo gdje najbliže Hrvati mogu čuti i vidjeti pop zvijezdu

‘Eras‘ je njena prva svjetska turneja od 2018. godine, a od tada je izdala čak četiri studijska albuma

Taylor Swift na ‘Eras‘ turneji

 Tns/abaca/Abaca Press/Profimedia/Tns/abaca/abaca Press/profimedia

Turneja Taylor Swift zvana "Eras", koja uključuje trosatne nastupe koji obuhvaćaju cijelu njenu dosadašnju karijeru a koji su naišli na golemi komercijalni uspjeh u SAD-u, sada stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo i Europu.

Naime, spomenuta turneja obuhvaća 26 datuma na stadionima diljem Europe, a počinje 9. svibnja 2024. u Parizu, zatim slijede nastupi u Stockholmu, Madridu, Lisabonu i Lyonu. Britanski dio turneje zatim počinje 7. lipnja s dva datuma u Edinburghu, nakon kojih slijede dva u Liverpoolu, jedan u Cardiffu i dva na legendarnom londonskom stadionu Wembleyju.

image

Taylor Swift na ‘Eras‘ turneji

Martha Asencio-rhine/Zuma Press/Profimedia/Martha Asencio-rhine/zuma Press/profimedia

Nakon Wembleyja, Taylor će posjetiti Dublin, Amsterdam, Zürich, Milano, Gelsenkirchen, Hamburg, München, Varšavu i grad koji je Hrvatima najbliži - Beč, a impresivna će turneja završiti s dodatna dva koncerta na Wembleyju 16. i 17. kolovoza.

- Izvinite, bok, imam nešto za reći! Jedva čekam vidjeti toliko vas na turneji The Eras Tour sljedeće godine na ovim novim međunarodnim datumima - napisala je u najavi novih datuma na Twitteru.

"Eras" je njena prva svjetska turneja od 2018. godine, a od tada je izdala čak četiri studijska albuma. Nakon pop albuma "Lover" iz 2019., nastupila je pandemija covida-19, a u tom je periodu napisala i snimila dvije intimnije ploče, s folk prizvukom: "Folklore" i "Evermore", obje objavljene 2020. godine. Povratak popu uslijedio je albumom "Midnights", s pjesmama koje su fokusirane na zvuk sintisajzera.

Turneja je hvaljena zbog upotrebe čak tri pozornice napravljene od digitalnih zaslonskih jedinica, što je omogućilo Swift da u nastup uključi razne scenske trikove, npr. ronjenje u bazenu iz kojeg izlazi u potpuno novoj odjevnoj kombinaciji.

Što se zarade tiče, Billboard je procijenio bruto prihod od ulaznica od američke turneje na 591 milijun dolara, iako se ta brojka temelji na prosječnim cijenama ulaznica.

image

Taylor Swift na ‘Eras‘ turneji

At Photography/mega/The Mega Agency/Profimedia/At Photography/mega/the Mega Agency/profimedia

Ticketmaster je primijetio ogromnu potražnju za američkom turnejom, s 2,4 milijuna prodanih ulaznica u jednom danu, što je ujedno i novi rekord. Doduše, Ticketmaster nije bio spreman za veliki broj obožavatelja u pretprodajnom razdoblju, te su morali otkazati javnu prodaju ulaznica, što je dovelo do tužbe obožavatelja Taylor Swift protiv tvrtke. Swift je rekla da je "ljuta" na Ticketmaster i tvrtka se ubrzo ispričala, ali taj je fijasko rezultirao čak i raspravama u Kongresu SAD-a te se raspravljalo oko toga drže li Ticketmaster i njegova matična tvrtka Live Nation preveliki udio na tržištu glazbe uživo.

Usprkos navedenim poteškoćama, "Midnights" je potao najbrže prodavani album 2022., pobijedivši novo izdanje Arctic Monkeysa.

Što se turneje tiče, nastup u Glendaleu, 17. ožujka, Adrian Horton iz Guardiana je opisao kao "neosporno epski" te rekao da "nijedna joj se umjetnica ne može mjeriti obujmom pjesama i predanosti tekstovima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:06