NIJE MU POZIRAO

Evo nam i prvog portreta Charlesa III: ‘Odabrao je odijelo, a najvažniji detalj stavio je na lijevu ruku‘

Autor slike je Alstair Barford koji je 2015. godine naslikao kraljicu Elizabetu II., a bio je stipendist njezine zaklade QEST

Portret kralja Charlesa koji kruži društvenim mrežama

 Illustrated London News/Alastair Barford

Neposredno prije odlaska u Njemačku britanskog kralja Charlesa III., u prvi službeni kraljevski posjet drugoj državi, objavljen je i prvi portret novog vladara. Iako nije prvi službeni portret, kako su javili neki mediji, radi se o prvoj slici Charlesa u kraljevskoj ulozi.

Odjeven je u tamno-plavo odijelo s tankim bijelim prugama, bijelu košulju, s rozom kravatom i maramicom u džepu sakoa, a ono što su svi odmah primijetili je da kralj na lijevoj ruci nosi narukvicu koju mu je poklonio vođa jednog amazonskog plemena prije nekoliko godina.

Kako na fotografijama i slikama koje dolaze iz institucija kao što je britanska monarhija, ništa nije slučajno i sve nosi neku poruku, tako ni ova narukvica nije slučajna - Charles III. je već desetljećima intentzivno uključen u ekološki pokret i bori se za zaštiti prirode na globalnoj razini. Radio je to čak i kada to nije bilo pretjerano popularno, posebno među okrunjenim glavama. Ekologija je bitan je dio njegove priče i planova, a Amazona, naravno, jedna od glavnih tema kada se govori o zaštiti okoliša.

Također, simboličan je i autor portreta. Naime, sliku je naslikao umjetnik Alastair Barford koji je bio stipendist QEST-a (Queen Elizabeth Scholarship Trust), zaklade koju je osnovala kraljica Elizabeta II., Charlesova majka, 1990. godine. Zaklada osigurava stipendije do 18.000 funti za školovanje i usavršavanje mladih ljudi u područjima primjenjene umjetnosti.

image

Portret kraljice Elizabete iz 2015. godine

Illustrated London News/Alastair Barford

Barford (35), je izjavio kako je želio posići "osoban i intiman" dojam na portretu, te je zato odlučio kralja naslikati u odijelu, a ne u nekoj ceremonijalnoj odjeći. Barford, koji je 2015. godine naslikao i portret kraljice Elizabete II., kada je postala najdugovječnija vladarica u britanskoj povijeti. Za Charlesov portret, od prvog do posljednjeg poteza kistom trebala su mu dva tjedna, a cijeli posao opisao je kao "golem izazov".

- Želio sam uhvatiti njegovu toplinu i senzitivnost, empatiju koja je vidljiva u njegovoj interakciji s ljudima koje susreće. Bilo mi je važno da to uspijem prikazati na slici - izjavio je umjetnik.

Kralj nije sjedio u njegovom ateljeru, nego je Barford portret naslikao uz pomoć niza fotografija vladara, te skica koje je napravio na prijemu u Buckinghamskoj palači, u veljači ove godine.

Ovaj će portret krasiti naslovnicu posebnog izdanja magazina Illustrated London News koje izlazi krajem tjedna, a u cjelini je posvećeno krunidbi kralja Charlesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:15