SIMBOLIČNO

Exitovi festivali crtaju veliko srce na mapi regije: ‘Širi ljubav na prostoru bivše Jugoslavije‘

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stup mirenja u regiji

EXIT festival

 Zoran Jesic/exit Photo Team/

Na početku svega bio je EXIT. Već u svojim prvim godinama, festival je ispisao povijest kao prvo masovno okupljanje mladih nakon ratova devedesetih, postavljajući se kao stup mirenja na našim prostorima. Kako je organizacija rasla, samo u protekle dvije godine EXIT je organizirao 50 događaja u 12 zemalja, a njegovo srce nalazi se i kuca upravo u našoj regiji. Ako crvenom olovkom spojimo pulsne točke Exitovih regionalnih događaja, zaključno s najnovijim dodatkom, festivalom Unity84 koji će ovog vikenda proslaviti 40 godina od održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, dobit ćemo upravo to – jedno veliko srce koje simbolizira ljubav i sinergiju, koju EXIT svojim festivalima širi na prostoru bivše Jugoslavije.

image

EXIT festival

Exit Photo Team/

„Simbolično je što festival, koji slavi godišnjicu jednog od najvećih dometa bivše Jugoslavije, kompletira naše regionalno srce. Olimpijada je simbol zajedništva i zdravog duha, a upravo takve vrijednosti utkane su u DNK naših događaja” – rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Danas internacionalni i višestruko nagrađivani ljetni glazbeni festival osnovan je još daleke 2000. godine, prije skoro četvrt stoljeća, a održava se svake godine na jednoj od najljepših festivalskih lokacija u svijetu – na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Svjetsku prepoznatljivost Exitu su donijela velika imena koja su se čula s pozornica festivala, brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, ali i poznata i brižljivo čuvana čarobna energija festivala.

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stup mirenja u regiji. S ciljem njegovanja vrijednosti mira i slobode, osim matičnog festivala u Novom Sadu, osnovani su No Sleep u Beogradu, Sea Dance i Ada Divine Awakening u Crnoj Gori, Sea Star u Hrvatskoj, Get EXITed u Makedoniji i najnoviji dodatak Exitovoj festivalskoj porodici – Unity84 u Bosni i Hercegovini. Svi zajedno, tu su da predstave univerzalnu ljubav i ko-kreaciju u regiji.

Exitovo veliko regionalno srce prikazano je i na animaciji, dok je za glazbenu podlogu simbolično iskorišten singl jednog od najuspješnijih producenata s naših prostora, Space Motiona, na kojem mu se pridružuje američka pjevačica JES. U pitanju je traka „Universe”, prvo izdanje objavljeno za Exitovu rastuću diskografsku kuću Soundscape, koje je u vrhu vodeće Beatport Hype: Melodic House & Techno liste provelo 12 uzastopnih tjedana!

Osim regionalnih festivala, EXIT organizira i brojne događaje u Europi i svijetu – 2023. godine iz Exitove organizacije izašla su 24 događaja u 13 različitih gradova i 6 zemalja u svijetu. Zajedno s 2022. ta brojka čini čak 50 događaja u 12 zemalja i oko milijun posjetitelja iz svih dijelova planete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:11