PRATILI JU AGENTI

FBI otvorio tajne dosjee o Ivani Trump: ‘Mislili su da je špijunka, a posebno zanimljiv bio im je jedan Čeh‘

Dio papira o praćenju Ivane Trump, koja je preminula prošlog srpnja otkriva kako su agenti bili zabrinuti nakon razvoda od Donalda

Ivana Trump

 Angela Weiss/Afp

FBI je objavio do sada tajne dokumente iz dosjea Ivane Trump, bivše supruge bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Dokumenti koje je dobio Bloomberg, nagovještavaju da je Ivana Trump, inače rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, bila pod sumnjom za špijunažu. FBI je koristio svoje veze u Kanadi i Europi da bi detaljno utvrdili sve o njezinom odlasku iz tada komunističke države. Ivana je napustila Čehoslovačku udavši se za Austrijanca, instruktora skijanja. Od njega se razvela čim je, 1972. godine, dobila austrijsko državljanstvo. Otišla je u Kanadu, a zatim u SAD, u New York i tamo upoznala ambicioznog poduzetnika i budućeg predsjednika Trumpa. Vjenčali su se u travnju 1977. godine, te dobili troje djece, a njihov razvod, kasnih 1980.ih bio je vrlo buran i vrlo javan. S vremenom su uspostavili dobar odnos.

image

Donald Trump i Ivana Trump

Bill Swersey/Afp

Sada je FBI otvorio otprilike 900 stranica dokumenata koje se tiču njihova bavljenja Ivankom Trump, no trenutno ih se može vidjeti samo 190. Bloomberg piše kako će drugi dio opsežne dokumentacije, najvjerojatnije biti javno dostupan do kraja travnja. Također, sva su imena u dokumentima zacrnjena.

Istraga FBI-ja usredotočila se u jednom dijelu na muškarca iz Čehoslovačke za kojeg se sumnjalo da organizira lažne brakove, radi papira. Isti je muškarac, vjerovali su, bio povezan sa špijunskom zajednicom u toj zemlji.

U njima se također govori i o njezinim posjetima domovini u lipnju 1990. godine, prije raspada Čehoslovačke. Tu se spominju njezini susreti s predsjednikom Vaclavom Havelom, koji joj je, pišu, poklonio potpisanu knjigu. Iz toga se može zaključiti da je FBI pratio i istraživao Ivanu još godinama nakon kraja njezina braka s Trumpom.

image

Posljednji ispraćaj Ivane Trump

Eren Abdullahogullara/Anadolu Agency Via Afp

Ivana Trump umrla je u srpnju prošle godine, a na sprovodu su bili i bivši suprug i njihova djeca.

- S tugom obavještavam sve koji su je voljeli, a bilo ih je mnogo, da je Ivana Trump preminula u svojem domu u New Yorku. Bila je prekrasna, lijepa, divna žena koja je vodila divan, inspirativan život. Njezin ponos i radost bila su njezina djeca Donald Jr., Ivanka i Eric. Jako se ponosila njima, kao i oni njome. Počivaj u miru, Ivana! - napisao je Donald Trump u objavi o odlasku bivše supruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:20