'TAKO POSAO FUNKCIONIRA'

FILM 'SAV NOVAC SVIJETA' KAO DA JE UKLET Prvo su morali iz filma izbaciti Kevina Spaceyja, samo da bi upali u probleme oko honorara glumaca i glumica

Michelle Williams, Mark Wahlberg i Christopher Plummer
 REUTERS

Film redatelja Ridleyja Scotta "Sav novac svijeta" bio je spreman za distribuciju. Najave su se vrtjele na televiziji, u kinima i na društvenim mrežama. Mnogi su ga s nestrpljenjem iščekivali.

No, bilo kakav interes koji je postojao za film u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Michelle Williams (Blue Valentine, My Week with Marilyn), Mark Wahlberg (The Fighter, Boogie Nights) i Kevin Spacey (American Beauty, The Usual Suspects) splasnuo je kada je Spacey optužen za seksualno zlostavljanje.

Ne želeći da se njegov film povezuje sa Spaceyjevim imenom, Scott je brže bolje organizirao ponovno snimanje scena u kojima se pojavljuje lik J. Paul Getty, lik kojeg je igrao Spacey. Za potrebe ponovnog snimanja angažiran je renomirani glumac Christopher Plummer (The Insider, Beginners) i problem je naočigled riješen.

Kada je Scotta USA Today u prosincu pitao o naknadnim snimanjima koja su odvila oko Dana zahvalnosti, rekao redatelj im je rekao da se sve prošlo relativno bezbolno te da čak nisu bila ni toliko skupa jer su ih glave zvijezde filma i on, izuzev Plummera, odradili besplatno. "Odbio sam honorar. Glumci su ga također odbili. Naravno, svi osim (Christophera Plummera)", rekao je tada Scott te potvrdio da je ekipa filma svoje honorare uredno dobila.

Ispostavilo se da to nije bilo do kraja točno.

Glumica Jessica Chastain 9. je siječnja ove godine na Twitteru objavila da je čula da je Williams za naknadno snimanje plaćena 80 dolara po danu dok je Wahlberg plaćen "milijune". "Bi li itko htio pojasniti? Stvarno se nadam da je pošteno plaćena za napravljeni posao. Ona je izvrsna glumica i odlična je u filmu", napisala je Chastain i pokrenula lavinu.

Glasine koje je Chastain čula potvrdio je USA Today te otkrio da je Wahlberg za ponovno snimanje plaćen 1,5 milijuna dolara dok je Williams za ponovno snimanje svojih scena plaćena nešto manje od tisuću dolara - tisuću puta manje.

"Ovo je toliko ružno da mi je to teško za povjerovati. Skoro. Tako posao funkcionira. Pitam se hoće li Wahlberg ili filmski studio koji je financirao film nešto napraviti da ova situacija bude nešto manje luda", napisao je na Twitteru redatelj Judd Apatow nakon objave USA Todayja.

Da bi situacija bila gora, Williams je jedna od osnivačica pokreta "Time's Up", organizacije koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja i nejednakog tretmana muškaraca i žena u Hollywoodu.

Nakon nekoliko dana, Wahlberg se oglasio s izjavom. "Moj honorar za ponovno snimanje filma "Sav novac svijeta" postao je važna tema razgovora. U potpunosti podržavam borbu za pošteno plaćanje te ću donirati 1,5 milijuna dolara fondu za pravnu pomoć organizacije Time's Up u ime Michelle Williams", izjavio je Wahlberg.

Osim Wahlberg, iz agencije WME koja zastupa i Wahlberga i Williams su rekli da će i oni dati 500 tisuća dolara organizaciji Time's Up.

Williams se u nedjelju zahvalila svim glumicama i glumcima koji su se zauzeli za nju te je pozdravila Wahlbergovu odluku.

Film "Sav novac svijeta" u tri je tjedna prikazivanja u kinima za sada zaradio nešto više od 35 milijuna dolara te će vjerojatno izgubiti značajnu količinu novca. S druge strane, mnogi hvale izvedbu Christophera Plummera koji je između ostaloga bio i nominiran za nagradu Zlatni globus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11