SPEKTAKL U LISABONU

FINALE EUROSONGA Djevojka koja kokodače u pjesmi trijumfirala ispred 'ciparske Beyonce', hrvatski žiri iznenadio, veliki incident s Britankom

 
Ciparska zvijezda Eleni Foureira
 Reuters

Netta Barzilai, 25-godišnja glazbenica, nakon 20 godina donijela je Izraelu novu pobjedu na 63. Eurosongu. Osebujna Netta, inače pobjednica pete sezone izraelskog talent showa "HaKokhav HaBa", oduševila je izvedbom pjesme "Toy", u kojoj je vješto iskombinirala lako pamtljiv pop refren s glasanjem nalik kokodakanju. Začudna mješavina Björk, Yelle i M.I.A., Netta je opravdala status favoritkinje s pjesmom koja je spoj neobičnih vokalnih bravura, referenci na Pokemone i plesnih pokreta nalik na kokoš.

Barzilai, koja je i prije početka natjecanja slovila za jednu od najvećih favoritkinja, živi u gradu Hod HaSharonu, a dio djetinjstva provela je i u Nigeriji. U rodnom Izraelu odslužila je i obvezni vojni rok, a prije nego što se posvetila glazbenoj karijeri, radila je kao konobarica i babysitterica. Lanjski pobjednik, Portugalac Sobral, koji dan prije finala žestoko je napao i nju i njezinu pjesmu, zbog čega ga je jednako žestoko kritizirao i Jacques Houdek. Nakon glasova žirija Izraelka je bila druga, ali je onda prestigla Austrinanca zahvaljujući najvećem broju glasova publike.

Drugoplasirana je Eleni iz Cipra, prva favoritkinja uoči finala, prozvana i 'mediteranskom Beyonce', a na trećem mjestu je završio Cesár Sampson iz Austrije. Naši susjedi iz Srbije, Sanja Ilić & Balkanika, u eurovizijskom finalu osvojili su 19., a Slovenka Lea Sirk 22 mjesto.

Pogledajte nastup pobjednice:

-----------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

NOVO 00:30 - Nakon glasova publike pobjedu na Eurosongu odnio je Izrael! Cipranka je druga, Austrijanac treći.

----------------------------------------------

00:30 - Poznati su glasovi žirija iz sve 43 zemlje. Najviše bodova dobio je Austrijanac Cesar Sampson (271) za pjesmu 'Nobody but you', slijedi Švedska s 253, pa Izrael s 212 bodova. Sada slijede glasovi publike.

----------------------------------------------

00:02 - Uršula Tolj je iz zagrebačkog studija objavila kako je hrvatski žiri maksimalnih 12 bodova odlučio dati - Litvi! Nakon što su stigli rezultati žirija iz 23 države, na vrhu poravnati Izrael i Austrija, Cipranka treća.

----------------------------------------------

23:54 - Završeno je glasanje. Prezenteri iz čak 43 zemlje sada će predstaviti rezultate glasanja žirija. Prvi su bili na redu Talijani, koji su maksimalnih 12 bodova dali Francuskoj. Makedonci su osam bodova dali Srbima, 10 Estoniji. Nakon što je deset država dalo svoje glasove, na prvom je mjestu Izraelka.

----------------------------------------------

23:09 Niz 26 finalista ovogodišnjeg Eurosonga zaključili su Ermal Meta & Fabrizio Moro iz Italije s pjesmom Non Mi Avete Fatto Niente.

-----------------------------------------------

23:05 Vatrena Eleni Foureira, predstavnica Cipra, izvela je svoju plesnu pop pjesmu 'Fuego' i pokazala ponovno zašto je mnogi smatraju favoritkinjom ovog finala.

Reuters
Ciparska zvijezda Eleni Foureira

----------------------------------------------

23:01 Nizozemac Waylon izveo je country (?) rock pjesmu pod nazivom 'Outlaw In ‘Em', uz svesrdnu podršku svojih pratećih svirača (?)/plesača. Zatim je Ryan o’Shaughnessy iz Irske izveo pjesmu 'Together', koja je cenzurirana u Kini zbog dvojice plesača koji prikazuju gay ljubav (a zbog čega je, kako je poznato, kineska TV postaja izgubila pravo prijenosa finala Eurovizije).

----------------------------------------------

22:51 Nakon žestokog AWS iz Mađarske, na pozornicu lisabonske Arene izašla je "kokodakajuća" Izraelka Netta Barzilai s pjesmom 'Toy', navodno inspiriranom #MeToo pokretom.

--------------------------------------------

22:48 Predstavnica Velike Britanije ipak neće ponoviti nastup, iako je to tijekom prijenosa bilo najavljeno jer je na početku nastupa SuRie nepoznati izgrednik pokušao oteti mikrofon. Britanska delegacija, po svemu sudeći, zadovoljna je svojim nastupom i ne osjećaju potrebu da ga ponove. Napadač na pjevačicu, koji je stigao iz publike, odveden je na policiju.

------------------------------------------

22:42 Nakon bugarske skupine EQUINOX s pjesmom 'Bones', u finalu je nastupila i Moldavija s pjesmom 'My Lucky Day' skupine DoReDos. Uslijedila je standardno producirana pop pjesma 'Dance You Off' Benjamina Ingrossa, švedske varijante Justina Biebera.

----------------------------------------

22:29 Finska predstavnica Saara Aalto pjeva o čudovištima u pratnji plesačica odjevenih u fetiš uniforme, a nastup te pjevačice inače uključuje i vezivanje na kotač i pjevanje naglavačke.

----------------------------------------

22:22 Britanska predstavnica SuRie ponovit će izvedbu jer joj je, čini se, netko pokušao oteti mikrofon tokom nastupa.

U međuvremenu, šou se nastavlja. Mikolas Josef iz Češke, koji mnoge podsjeća na Justina Timberlakea, izveo je 'Lie To Me', a zatim se pojavio Rasmussen iz Danske, izgledom nalik na likove iz Igre prijestolja, s pjesmom 'Higher Ground'.

Naravno, velika pozornost obraća se nastupu Australije na eurovizijskom natjecanju. Daleka Australija za pjesmu Europe ponudila je 'We Got Love' u izvedbi lokalne zvijezde Jessice Mauboy.

-------------------------------------------

22:09 Predstavnik Njemačke Michael Schulte izveo je pjesmu 'You let me walk alone', a Eugent Bushpepa iz Albanije pjesmu 'Mall'.

Duo pod nazivom 'Madame Monsieur' iz Francuske, inače već tri godine bračni partneri Emilie Satt i Jean-Karl Lucas, izvodi 'Mercy', pjesmu o izbjegličkom djetetu rođenom na humanitarnom brodu usred mora.

-----------------------------------------

21:56 Norveški violinist Alexander Rybak otpjevao je 'That’s How You Write A Song', a predstavnica Portugala Claudia Pascoal svoju pjesmu 'O Jardim'. Nakon toga nastupila je predstavnica SuRie iz Velike Britanije s pjesmom Storms, a zatim su se na pozornici pojavili Aleksandar Ilić zvani Sanja i njegova grupa Balkanika s pjesmom 'Nova deca'.

Sanja Ilić je 67-godišnji skladatelj i arhitekt koji je do sada napisao mnogo pjesama za eurovizijsko natjecanje, ali se prvi put i sam pojavljuje. Balkaniku je osnovao 1998. s idejom čuvanja srednjovjekovne i bizantinske glazbene tradicije.

YouTube
Balkanika

------------------------------------------

21:37 Ieva Zasimauskaité iz Litve otpjevala je 'When we’re old', a predstavnik Austrije Cesár Sampson pjesmu 'Nobody but You'. Estonka Elina Nechayeva već je u polufinalu primjećena zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj haljini, vrijednoj 65.000 eura (kako navodi Politico). Već za samo pojavljivanje na pozornici s tako golemom haljinom potrebna joj je pomoć čete pomagača.

YouTube
Estonka Elina Nechayeva

------------------------------------------

21:27 Nakon ukrajinskog predstavnika nastupili su Alfred & Amaia iz Španjolske, a zatim predstavnica Slovenije s pjesmom 'Hvala, ne!'.

28-godišnja Lea Sirk dosad je već dvaput nastupila na Euroviziji, ali kao prateća pjevačica, a u slovenskoj verziji televizijskog talent showa 'Tvoje lice zvuči poznato' oponašala je upravo prošlogodišnjeg pobjednika, Portugalca Salvadora Sobrala. Pjeva od svoje pete godine, a na Euroviziju se pokušala probiti već dvaput - 2009. i 2010. godine.

-----------------------------------------------------

Večerašnje finale Eurosonga, koje se održava u najvećoj portugalskoj dvorani, Altice Areni u Lisabonu, obuhvaća 26 pjesama iz isto toliko zemalja.Predstavnica Hrvatske Franka Batelić nastupila je s pjesmom 'Crazy' u utorak, u sklopu prve polufinalne večeri, ali nije ušla u finale.

Inače, naš lanjski predstavnik Jacques Houdek putem društvenih mreža napao je predstavnika Portugala Salvadora Sobrala zbog toga što je Sobral kritizirao pjesmu ovogodišnje favoritkinje Nette iz Izraela, koja uz pjevanje i - kokodače. Sobral je, naime, njenu pjesmu proglasio groznom i zahvalio Bogu što ne mora slušati ovogodišnje eurovizijske pjesme, a Jacques Houdek smatra da je to nedopustivo.

Izraelska predstavnica je prema predviđanjima kladioničara druga, dok je favoritkinja predstavnica Cipra Eleni Foureira. Ta 31-godišnjakinja je, inače, rođena u Albaniji, ali to godinama nije otkrivala iz straha da će taj detalj iz biografije naškoditi njenoj karijeri. Ciparska pop zvijezda atraktivne pojave u izazovnom kostimu već je prozvana "sredozemnom Beyoncé'.

Finalnu večer otvorio je 21-godišnji ukrajinski predstavnik Melovin, inače pobjednik 6. sezone ukrajinskog X-Factora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:54