OD BRITANIJE DO JORDANA

FOTO: BOŽIĆ NA KRALJEVSKIM DVORIMA Elizabeta je rob tradicije, princ Albert daruje mališane, a možda i najraskošnija proslava je u Luksemburgu

 
 Getty Images

Monarsi diljem planeta za blagdane se ne razmeću bogatstvom, nego sve više izlaze među obične smrtnike.

1. VELIKA BRITANIJA

Britanska kraljica Elizabeta II. velika je pobornica tradicije i strogih pravila (među kojima su čak i ona za otvaranje poklona), kojih se posebno drži za vrijeme božićnih blagdana. Inače, cijela kraljevska obitelj Božić slavi zajedno u dvorcu Sandringham u Norfolku, no ove godine za raskošnom kraljevskom trpezom neće biti princ Harry i vojvotkinja Meghan, koji su blagdane odlučili provesti sa sinom Archiejem i Meghaninom majkom Dorijom Ragland na skrivenoj lokaciji koja nije otkrivena zbog sigurnosnih razloga. Upitno je i hoće li Božić u Sandringhamu dočekati kraljičin suprug, 98-godišnji princ Philip, koji je u Londonu hospitaliziran iz predostrožnosti, kako bi se spriječilo pogoršanje njegova postojećeg zdravstvenog problema. No tradicionalne božićne svečanosti u Norfolku se nastavljaju.

Misa na božićno jutro je obvezna, a svake godine skupe se stotine ljudi kako bi pratili kratko putovanje kraljevske obitelji od kraljičine rezidencije u Sandringhamu do crkve svete Marije Magdalene. Potom se svi vraćaju na raskošni ručak. I svake godine jedu isto. Na kraljevskom blagdanskom stolu nađe se tako salata s jastogom ili škampima te pečena purica s prilozima, kao što su mrkve, prokulice i drugo povrće. Ručak ne prolazi bez tradicionalnog “božićnog pudinga”, a kasnije svi zajedno gledaju prijenos kraljičinog božićnog govora, koji drži redovito još 1952. godine.

Za večeru se, pak, jelovnik svake godine mijenja. No Elizabeta II. ima jednu tradiciju koju ne propušta. To je, naime, jedini put u godini kad šef kuhinje uđe u blagovaonicu. Razreže meso koje je posluženo za večeru, a onda mu kraljica doda čašu viskija i nazdrave. Svom mnogobrojnom osoblju, njih više od 1500, kraljica Elizabeta i princ Phillip daruju tradicionalan poklon - božićni puding, baš kao što je to činio i kraljičin otac kralj George VI. i njezin djed George V. Uz puding dobivaju i božićnu čestitku, a zaposlenici s duljim stažem dobivaju i poklon-bonove.

Članovi kraljevske obitelji međusobno se daruju osobnim poklonima koji nikad nisu skupocjeni. Cilj je osmisliti i kupiti najsmješniji ili najšašaviji poklon te se međusobno našaliti.

“Prave” poklone dobiju jedino mališani. Tako princeza Charlotte (4) za Božić ove godine želi ponija, njezin stariji brat, princ George (6), želi stolni tenis i novi teniski reket.

Kraljevska će obitelj tako na Badnjak, točno u 18 sati, sjesti i otvoriti darove u crvenoj sobi za primanje, u Sandringhamu.

Nitko ne smije otvarati svoj poklon prije dopuštenja princa Philipa, koji nadgleda darivanje. Kraljica voli martini, a ostali preferiraju šampanjac. Princ Philip ne uživa toliko u alkoholu, već uvijek pije svijetlo pivo.

Začudo, na dvoru ne postoji gomila okićenih jelki. Imaju jedan veliki, prirodni bor te jedan srebrni, umjetni u blagovaonici, koji koriste već 30 godina.

Živo drvce visoko oko 4,5 metara smješteno je u dijelu dvorca u kojem su Meghan i Harry javnosti predstavili svog prvorođenog sina Archieja.

2. MONAKO

Kao starješina vladarske dinastije Grimaldi, princ Albert II. od Monaka inzistira na tradiciji darivanja naroda. Princ i njegova supruga, princeza Charlene, uz svoje dvoje djece, petogodišnje blizance Jacquesa i Gabrielle, svake godine na Božić otvaraju vrata Kneževe palače u Monaku.

Tu je tradiciju prije više od 60 godina započela pokojna princeza Monaka Grace Kelly, majka princa Alberta, glumica koja je sjaj Hollywooda zamijenila palačom, a na ovaj je način pokušavala zadobiti odobrenje i podršku naroda Monaka. Mališanima poklone dijeli sam princ Albert. Prošle godine je za mališane na dvoru bila priređena i predstava slavnog francuskog mađioničara Tritona.

3. LIHTENŠTAJN

Kneževina Lihtenštajn, na čijem je čelu već 30 godina knez Hans-Adam II., poprilično je zatvorena i okrenuta privatnim blagdanskim slavljima koja su neupitno raskošna jer lihtenštajnska kraljevska obitelj slovi za najbogatiju u Europi. Ipak, pokušavaju doći u doticaj s pukom pa u danima prije Božića žene iz kraljevske obitelji obilaze bolnice i umirovljeničke domove diljem zemlje.

4. NORVEŠKA

Božićno vrijeme norveška kraljevska obitelj slavi intimno. Posljednjih godina kralj Harald V. i kraljica Sonja dane nakon Božića provode na prazničnim putovanjima s obiteljima svoje djece, prijestolonasljednikom princom Haakonom (46) ili princezom Märthom Louise (48), a nerijetko se upute i u norveške planine.

King Harald (L), Crown Princess Mette-Marit, Princess Ingrid Alexandra, Crown Prince Haakon, Prince Sverre Magnus and Queen Sonja admire the gingerbread house made by children from Fridheim kindergarten in Oslo, Norway December 16, 2019. Lise Aaserud/NTB Scanpix/via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. - RC2IWD9PCAQO
via REUTERS
norveška kraljevska obitelj uoči Božića 2019.

Na Badnjak jedu odojak s roštilja, norveško blagdansko jelo koje je obožavao kralj Haakon VII., djed sadašnjeg kralja Haralda, pa je to postala tradicija. Na trpezi će se još naći i rebarca, sušeni bakalar i janjetina.

Međusobno si poklanjaju simbolične darove, a svake godine za Božić u Veliku Britaniju pošalju ogromnu jelku u znak zahvalnosti za pomoć britanskog naroda Norveškoj tijekom Drugog svjetskog rata. Za Božić će se norveški kralj i kraljica povući u Kongsseteren, jednu od obiteljskih rezidencija koja se nalazi malo izvan gradskog središta Osla, u Holmenkollenu, gdje im se pridružuje i ostatak obitelji.

5. LUKSEMBURG

Budući da je luksemburška kraljevska obitelj velika, svečanosti u palači velikog vojvode su raskošne. Na Badnjak se veliki vojvoda Henri obraća narodu putem televizije, poput britanske kraljice, i prisustvuje misi u katedrali Notré-Dame u glavnome gradu. Nakon mise svi se članovi obitelji, predvođeni velikim vojvodom Henrijem i velikom vojvotkinjom Mariom Terese, međusobno daruju u dvorcu Berg.

6. NIZOZEMSKA

Kralj Willem Alexander i njegova supruga, kraljica Maxima, koji su na čelu nizozemske monarhije, s blagdanskim proslavama, razmjenom poklona i ispijanjem vruće čokolade kreću vrlo rano, već s blagdanom Svetog Nikole. S obzirom na to da je sadašnja kraljica podrijetlom iz Argentine, kraljevska obitelj tijekom zime putuje i u Južnu Ameriku.

7. BELGIJA

Otkad je došao na prijestolje 2013. godine, kralj Philippe od Belgije nastavio je ustaljenu božićnu tradiciju blagdanskog koncerta u Kraljevskoj palači. Kralj i njegova supruga, kraljica Mathilde, inače veliki pokrovitelji kulture i umjetnosti, domaćini su ove najvažnije belgijske kulturne svečanosti u sklopu koje za goste, među kojima su i princeza Elisabeth, princ Gabriel, princeza Eleonore i princ Emmanuel, u velikoj dvorani palače svira Kraljevski simfonijski orkestar.

8. ŠVEDSKA

Vrijeme blagdana vrlo je posebno za švedsku kraljevsku obitelj i kralja Carla XVI. Gustafa jer je rođendan njegove supruge, kraljice Silvije, 23. prosinca. Slavljeničko raspoloženje kreće nizom raskošnih rođendanskih proslava koje vode do Božića, a nastavlja se zajedničkom izradom blagdanskih slatkiša i ukrašavanjem jelke.

Omiljeni kolač kraljice Silvije, voćni kruh Weihnachtsstollen, obavezno se nalazi na stolu za Badnjak, uz sušenu bijelu ribu, koja je omiljeno jelo prijestolonasljednice princeze Victorije, te jastoge i ostrige za princezu Madeleine.

9. ŠPANJOLSKA

Španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia imaju tradiciju slanja božićnih čestitki s fotografijama na kojima poziraju sa svojim kćerima, princezama Leonor (14) i Sofijom (12). Često na njima odluče prikazati ljepote Španjolske. Tako je na prošlogodišnjoj čestitci bila njihova fotografija iz Asturije, a ove godine je fotografija za koju su pozirali tijekom posjeta Asiegu, s princezama u jednakim balonerima. Kralj Felipe svake godine emitira svoju božićnu poruku poput ostalih monarha. U Španjolskoj nema badnjačkog posta, a pokloni se ne dijele za noć u kojoj se slavi Isusovo rođenje, nego za Tri kralja.

10. JORDAN

Božićne čestitke u obliku portreta koje objavljuju mnoge kraljevske obitelji ušle su i u praksu jordanske kraljevine, na čelu koje je kralj Abdullah II., iako ne slave Božić. Jedan od najvećih blagdana za Jordance je kraj Ramazana, također poznat kao Eid al-Fitr, a uz čestitku jedna od zimskih tradicija u kojoj kralj Abdullah i kraljica Rania redovito sudjeluju je ceremonija sadnje drveća na Arbor Day, 15. siječnja. Kraljevski par na čestitkama pozira u trapericama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:31