SELMA BLAIR

FOTO: HOLLYWOODSKA LJEPOTICA U SVE TEŽEM STANJU, GUBI BITKU S TEŠKOM BOLESTI 'Ne spavam, bojim se i samo želim plakati'

 
 Profimedia, Alamy, Backgrid UK

Američka glumica Selma Blair (47) u kolovozu prošle godine otkrila je da boluje od multiple skleroze (MS), kronične, upalne i autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava. Nedugo nakon što joj je neurolog Jason Berkley, brat glumice Elizabeth Berkley, postavio dijagnozu, Selma je odlučila sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama bez uljepšavanja dijeliti intimne trenutke boli, oporavka, teških terapija, gubitka kose...

Tada smo saznali da se zvijezda filmova “Okrutne namjere”, “Plavuša s Harvarda” i “Hellboy” gotovo 15 godina borila s bolovima u tijelu i umorom, da je simptome zanemarivala, često bi joj ispadale stvari iz ruku i stalno je padala, no ona je to pripisivala svojoj nespretnosti. Sve dok nije pala pred prijateljem koji ju je natjerao da ode na detaljan liječnički pregled.

Stoga sada o svemu hrabro progovara kako bi kod drugih podigla svijest o ovoj bolesti. I ne odustaje od svoje borbe.

Podiže svijest

“Imam multiplu sklerozu. Invalid sam. Ponekad padnem. Stvari mi ispadaju iz ruku. Sjećanja su mi maglovita, a moja lijeva strana traži upute pokvarenog GPS-a za smjer kretanja”, napisala je Blair na svojem Instagramu i tako fanovima objavila svoju bolest te da zbog liječenja pauzira svoju glumačku karijeru.

Samu dijagnozu, kako tvrdi, dočekala je s olakšanjem.“Rasplakala sam se; činjenica da sada znam s čime se borim bila je utješna iako sam shvatila da gubim kontrolu nad svojim tijelom”, priznala je Selma. Nedugo nakon toga gostovala je u emisiji “Good Morning America” i tada je voditelju talk showa Robinu Robertsu priznala da je dugi period pokušavala prikriti svoje stanje.

Počelo nakon poroda

“Nakon poroda, prije sedam godina, pojavili su se jači simptomi, samo tada još nisam točno znala o čemu je riječ, a silno sam se trudila da sve izgleda normalno. Stalno sam pila alkohol i uzimala tablete protiv bolova kad dijete nije bilo uz mene, ali nakon nekog vremena ni to nije pomagalo”, priznala je voditelju Selma te dodala kako se liječnicima žalila na jake bolove, ali su svi njezino stanje pripisivali “iscrpljenosti zbog brige o djetetu”.

View this post on Instagram

It is darkest before the dawn, I have always heard. And I keep it in mind. And I still get overwhelmed in the chaos of the dark. And I am so deeply moved at how many people called or wrote or left comments after my last post. The old me was ashamed. Ashamed to be so transparent with vulnerability or fear. And I wanted to delete the image. The heart bruised words. But you all changed that with your words of support. I was humbled. I couldn’t even read til now. Thank you. Thank you.maybe I will print and put in a book for when I need it again. We should all do that sometimes. When I came home , I sobbed so loud in Arthur’s dads arms. Only he could know what I am fighting for. Our son. And he gave Arthur a carefree, fishing filled boyish summer and my gratitude shook me. I failed as a mom a million times yesterday. And Arthur was fine. The world didn’t stop. I was exhausted and just wanted to let us transition into each other’s space and there was an empty fridge and a lagging AC and I don’t know where anything is and it smells weird and he noticed my big belly but likes my bald head and I smell dog pee with my chemo senses and and and. Breathe. I cried. He laughed. He played a fishing video for me. We slept and woke and he took this. He is golden. Alive. Happy. Thank you universe. I will get there. Have patience. Thank you. All of us. Be gentle. With ourselves and others. It is a wonderful feeling. Thank you to everyone here and in my life who did that for me the last few days. I can do this now. #walkingeachotherhome

A post shared by Selma Blair (@selmablair) on

Prije dvije godine, kada još nije ni znala od čega boluje, zabilježen je incident koji je napravila u avionu - Selma je usred leta počela histerizirati i vikati da je tuku i da će je ubiti. “Napravila sam veliku pogrešku. Nakon lijepog putovanja sa svojim sinom i njegovim ocem miješala sam alkohol i lijekove, pa sam se posve izgubila. Zbog toga duboko žalim. Moj je sin spavao sa svojim tatom, hvala Bogu. Ovo sam shvatila vrlo ozbiljno i ispričavam se svim putnicima i ekipi na smetnji”, rekla je tada glumica, koju su na letu jedva svladale dvije medicinske sestre. Selma je, naime, razvedena od Jasona Bleicka s kojim ima sina Arthura i, kako tvrdi, on uvijek rado priskače u pomoć. “Bilo je trenutaka kad bih odvela sina u školu par kilometara od kuće, a već bih na povratku morala negdje stati i odspavati u autu.

Osjećam konstantan umor, samo bih spavala. Moj sin kaže da obožava kad dolazim po njega u školu jer nasmijavam njegove prijatelje i odgovaram na sva njihova pitanja”, dodaje glumica, koja se divi svom sinu jer bez stida govori zašto njegova mama čudno hoda i priča. Kosa joj je zbog liječenja drastično počela opadati, pa ju je jednostavno odlučila u potpunosti obrijati, u čemu joj je pomogao i sin.

Various, UNITED KINGDOM  - *

USA: +1 310 798 9111 / usasales@backgrid.com

*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 460988513, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
Arthur šiša mamu Salmu Blair

Kao dijete

“Nije me briga za gubitak kose. Ali ako mi obrve potpuno otpadnu, pjevat ću drugu pjesmu. Ovo sam ja u ovom trenutku, ne objavljujem stare fotke, zgrade, noge i vatromete”, napisala je glumica. Osim kose, glumica zbog MS-a pomalo gubi i glas jer ima spazmodičku disfoniju, poremećaj koji zahvaća mišiće koji ravnaju govorom.“Nesanica. Kao dijete sam koje se budi. Bojim se i želim plakati. Želim svoju mamu. Želim. Okupat ću se. I plakati. Početak je težak. Moram zapamtiti”, objavila je pak uz svoju najnoviju fotografiju na Instagramu, koja prikazuje njene noge pune modrica.

Zbog tretmana je prije dva mjeseca napustila Kaliforniju i otputovala u inozemstvo, pritom redovito izvještavajući pratitelje o patnji kroz koju prolazi. Lijeka za multiplu sklerozu nema, a pacijenti jedino mogu kontrolirati simptome i usporiti napredovanje bolesti. Selma na svoju bolest ne gleda kao na tragediju, nego odabire živjeti na način koji će biti svijetli primjer za njezina sina. Tako je, primjerice, ove veljače prošetala crvenim tepihom, i to sa stilom: na Vanity Fair party nakon dodjele Oscara stigla je u luksuznoj kreaciji Ralph&Russo, a s obzirom na to da ne može hodati bez pomoći štapa, pobrinula se da to ne bude obično pomagalo.

“Željela sam poseban štap za večeru Vanity Faira, pa je David Lyons nabavio kožu, dizajner Bic Owen ju je prišio, a Tom Bachik, koji je bio zadužen i za manikuru, dodao je monogram i dijamant. Rasplakali su me, ne mogu im dovoljno zahvaliti. Anđeli zaista postoje”, napisala je tada Selma. Posljednju ulogu Selma je odigrala u SF seriji “Another Life”, koja je odnedavno dostupna na Netflixu, a prilikom snimanja bila je puna riječi hvale za kostimografkinju.“Briljantna kostimografkinja Swanson ne samo da je dizajnirala odjeću za seriju nego je brižno navlačila hlače na moje noge, majice preko glave, zakopčavala gumbe na kaputu te mi nudila da se na nju oslonim”, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:08