UOČI ŽDRIJEBA

FOTO: PRINC HARRY PRVI PUT U JAVNOSTI OD NAJAVE POVLAČENJA S KRALJEVSKIH DUŽNOSTI Gledao je djecu kako igraju ragbijašku utakmicu u dvorištu palače

 
 AFP

Britanski princ Harry u četvrtak se prvi put pojavio u javnosti otkako je sa suprugom Mehgan najavio povlačenje s kraljevskih dužnosti i prelazak u 'poluprivatnost'.

Harry, šesti u nasljednom redu za britansku krugu, gledao je kako djeca igraju ragbijašku utakmicu u dvorištu Buckinghamske palače uoči ždrijeba za svjetsko prvenstvo u tom sportu iduće godine.

To je njegova posljednja kraljevska obaveza prije "prijelaznog razdoblja" u kojemu će sa suprugom započeti 'nov život'.

Harry (35) i bivša glumica Mehgan Markle (38) prošli su tjedan šokirali kraljevsku obitelj i javnost neočekivanom objavom da žele smanjiti svoje kraljevske obaveze i provoditi više vremena u Kanadi i postati financijski neovisni.

Britanska kraljevska obitelj bila je time povrijeđena i razočarana, ali je Elizabeta II. naposljetku pristala na njihove želje.

Kraljica je nakon obiteljskog kriznog sastanka poručila da "potpuno podržava" njihovu želju za novim životom, iako bi joj bilo draže da ostanu članovi kraljevske obitelji "u punom radnom vremenu".

Kraljica je u priopćenju rekla da su razgovori, u kojim su sudjelovali i princ od Walesa Charles i vojvoda od Cambridgea William bili "vrlo konstruktivni".

"Moja obitelj i ja potpuno podupiremo želju Harryja i Meghan da kao mlada obitelj stvore novi život", rekla je Elizabeta.

Dodala je da će još razgovarati o pojedinostima i da će konačne odluke donijeti idućih dana. Među njima je i iznos financijske donacije princa Charlesa koji bi trebao pripasti paru od prihoda s njegovih privatnih imanja, pitanje njihovih kraljevskih titula i opseg komercijalnih transakcija za koje će princ Harry i Meghan biti ovlašteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 13:33