OPROŠTAJ OD LEGENDE

FOTO Tužan ispraćaj velikog Bate Živojinovića, obitelj shrvana, plakao i Dačić

 Peđa Milosavljević / CROPIX

U Beogradu je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana pokopan jedan od najvećih srpskih glumaca, legenda jugoslavenske kinematografije, Velimir Bata Živojinović.

Kako piše Blic, na Novo groblje su prije jedan sat poslijepodne stigli članovi obitelji i prijatelji, a potom su stizale i poznate osobe, kolege, glumci, političari…

Među njima su bili glumica Mira Banjac, Milorad Mandić Manda, Lazar Ristovski, Gorica Popović, Jelena Žigon, Vesna Trivalić, redatelj Lordan Zafranović, Lepa Brena, Boba Živojinović kao i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj. Govor su držali glumci Milorad Mandić Manda i Danica Maksimović. Sa sprovoda se javljala i novinarka za kineske medije.

Manda je u suzama rekao: ‘Velimire, nikada te nismo tako zvali, zvali smo te bratom, ocem, učiteljem, hvala ti za nagradu što smo te upoznali, glumili s tobom, dijelili kadar, imamo pravo biti ljuti što se završilo ovako. Ponosni smo na tebe i tvoju obitelj što su izdržali duge četiri godine teške borbe. Od tebe smo krali zanat, nikad se nisi ljutio zbog toga, obožavali smo te, hvala ti za sve. Bilo nam je jako teško kada smo čuli da si u bolnici…’

Glumica Danica Maksimović rekla je kako se nada da će uz filmove Bate Živojinovića 'mnogi učiti' kao što su učile i generacije sadašnjih glumaca.

U ime kolega od Bate Živojinovića se oprostio glumac i redatelj Radoš Bajić, rekavši da su svi 'postiđeni i nijemi' pred grandioznim djelom.

'Odlaziš u legendu dragi moj učitelju. Toliko si nam ostavio, a šta je tebi Srbija vratila', rekao je Bajić.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju 22. svibnja u 22.45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu. Za nešto manje od dva tjedna proslavio bi 83. rođendan. Početkom petog mjeseca Bata Živojinović završio je u bolnici nakon što mu je iznenada pozlilo. Stanje mu je bilo neizvjesno i nestabilno, a liječnici su donijeli odluku nakon operacije, zbog gangrene apmutirati mu dio desne noge. Nakon kratkog oporavka pušten je na kućnu njegu, no tijelo nije izdržalo.

Ovaj veliki kazališni, televizijski i filmski glumac na filmskom platnu debitirao je 1955. godine u filmu ‘Pesma sa Kumbare’, a glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija. Najveću je popularnost stekao filmovima ‘Valter brani Sarajevo’ i ‘U raljama života’, a dvaput je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju ulogu u Puli, za filmove ‘Kozara’ (1962) i ‘Tri’ (1965).

U bogatom glumačkom brevijaru Bate Živojinovića ostaju zapisane i zapamćene i uloge u popularnim televizijskim serijama: "Povratak otpisanih", "Priče iz radionice", "Pozorište u kući", "Građani sela Luga", "Sivi dom", "Kraj dinastije Obrenović", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Moj rođak sa sela".

Na ovogodišnjem FEST-u, Bati Živojinoviću dodijeljen je Beogradski pobjednik - priznanje za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, ali je zbog Batine bolesti nagradu primila njegova supruga Lula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:17