ODLAZAK LEGENDE

FOTO, VIDEO: FRONTMEN PRODIGYJA NIJE SKRIVAO PROBLEME S DROGOM I DEPRESIJOM Smrt Keitha Flinta šokirala je svijet glazbe

 
 Toru Hanai/Reuters / Profimedia, Press Association, Capital pictures, Sputnik

Zvijezda elektro glazbe polovice devedesetih, Keith Flint, vokal i plesač benda Prodigy, pronađen je u ponedjeljak ujutro mrtav u svojoj kući u Dunmow, u Essexu. Nešto prije osam sati ujutro u njegov je dom pozvana hitna pomoć i policija, no glazbeniku nije bilo spasa. Članovi benda su na društvenim mrežama otkrili da se radilo o samoubojstvu.

Prepoznatljiv i poznat bio je najviše po energičnim plesnim pokretima i upadljivom izgledu. Prekriven tetovažama i piercinzima, najčešće florescentne kose sa šiljcima, izazivao je sablazan i burne reakcije, premda zapravo i nije vodio tako buran život. Prodigy su zajedno s Chemical Brothersima i Fat Boy Slimom polovicom i u drugoj polovici devedesetih kao pioniri big beata stvorili prepoznatljivi novi plesni zvuk.

Bend Prodigy proizašao je ranih devedesetih iz underground rave kulture, no otpočetka su se isticali i iskakali sa scene, posebni i originalni na više načina. Buntovnički stav i nemilosrdni ritam u kombinaciji s drskim i provokativnim tekstovima te divljim i glasnim nastupima, izdvajali su ih od ostatka elektroničke scene. Osim toga, bili su među rijetkima u elektronskoj glazbi koji nisu nastupali u formaciji Dj plus MC, već kao punk rock bend.

Kroz nekoliko su se godina pretvorili u jedan od najutjecajnijih britanskih bendova. Sa singlovima ‘Firestarter’ i ‘Breathe’ 1996. Dosegli su prva mjesta na britanskim glazbenim ljestvicama.

Police activity in North End, Dunmow, Essex, outside the home of Keith Flint, the lead singer of The Prodigy, who has died at the age of 49., Image: 417152604, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Policija pred kućom Keitha Flinta u ponedjeljak ujutro

Premda je bend osnovao Liam Howlett, tekstopisac i glavni kompozitor, koji je 2016. uoči koncerta u zadarskim Jazinama dao ekskluzivan intervju za Nedjeljni Jutarnji, Flint je postao ikona benda. S brojnim tetovažama i piercinzima, ‘rogovima’ na glavi i jakom šminkom, te nevjerojatno energičnim nastupima nametnuo se kao prepoznatljivo lice benda. Ako je Liam Howlett bio mozak benda, onda je Keith Flint bio lice benda...

Rođen 17. rujna 1969. u Redbridgeu, Istočnom Londonu, kao dijete je preselio u Essex. Liama je upoznao u jednom od underground rave klubova čija je scena u to vrijeme cvjetala. Brzo su shvatili da dijele ukus u glazbi. Flint je u počecima benda bio samo plesač dok nije za pjesmu ‘Firestarter’ dobio ulogu glavnog vokala.

Flint je godinama bio u vezi s voditeljicom Gail Porter. Zvali su ih ‘Ljepotica i zvijer’ zbog razlike u izgledu, a potom se oženio za japansku DJ-icu Mayumi Kai. Bio je strastveni motorist i imao je vlastiti motoristički tim, Team Traction Control, s kojim je sudjelovao na natjecanjima.

Britanski Sun piše da je pjevač u više navrata otvoreno govorio o konzumaciji droga i borbi s depresijom. Tvrdio je da ‘kad završi s onime što želi, onda će se ubiti’. U intervjuu za magazin FHM 2015. rekao je:

- Ni za što ne štedim. Sve što zaradim, odmah potrošim. U meni je uvijek tinjala ta ideja da ću se ubiti kad sve završim. I kunem se, u tome nema ništa suicidalno, to je definitivno pozitivna stvar. Onog trenutka kad počnem obavljati nuždu u krevet, tad ćete me vidjeti kako stojim ispred autobusa. Želim se osvrnuti i moći reći da sam živio ispunjen život po vlastitim kriterijima.

BGUK_1506463 - CHELMSFORD, UNITED KINGDOM  - *STOCK IMAGES* - The Prodigy frontman Keith Flint has died aged 49. The iconic singer was found dead at his home.

22.AUGUST.2010 - CHELMSFORD - UK  THE PRODIGY PERFORMING ON THE 4 MUSIC STAGE AT DAY 2 OF THE V FESTIVAL IN HYLANDS PARK IN CHELMSFORD, ESSEX.  *

Pictured: Keith Flint

BACKGRID UK 4 MARCH 2019, Image: 417133171, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK

U intervjuu za Times, pak, natuknuo je da je razmišljao o samoubojstvu.

- Pretjerao sam s konzumacijom kokaina i trave, a i jako sam puno pio. Zbog toga sam postao zatvoren, dosadan i plitak. Poslagao bih redove tableta i onda bi ih samo uzimao i uzimao dok nisam zaboravio koliko sam već uzeo, a onda bi se onesvijestio. Međutim, treba puno hrabrosti za ubiti se. Ja sam bio kukavica - rekao je.

Flint se nedavno vratio s turneje Australijom, a Prodigy je uskoro trebao krenuti i na turneju Sjedinjenim Državama kako bi promovirali svoj novi album elektronične glazbe ‘No Tourists’, objavljen krajem prošle godine. Grupa je više puta nastupala i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:37