MARLENE SCHIAPPA

Francuska ministrica na udaru kritika zbog poziranja za Playboy: ‘Pa zašto baš u ovom trenutku!?‘

Urednik francuskog Playboya rekao je da je Schiappa ‘najkompatibilnija za Playboy‘ od svojih kolegica zbog feminističkih stavova

Marlene Schiappa

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Francuska ministrica u vladi Emmanuela Macrona, Marlene Schiappa, pojavit će se na naslovnici časopisa Playboy. Osvanut će potpuno odjevena u intervjuu koji će se protezati na čak 12 stranica francuskog izdanja popularnog časopisa. U travanjskom izdanju časopisa govori o pravima žena i LGBTQ osoba.

Njezinu odluku da se pojavi na naslovnici kritizirali su neki kolege iz politike, koji se trenutno suočavaju s nemirima u javnosti zbog Macronovih mirovinskih reformi.

Prijedlog za povećanje dobi sa 62 na 64 godine za odlazak u mirovinu izazvao je masovne štrajkove i nasilne prosvjede kakve Francuska već godinama nije vidjela. Zastupnica Zelenih Sandrine Rousseau izjavila je za TV kanal BFM: "Gdje je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati raditi još dvije godine dulje, koji demonstriraju, kojima se ovi dani neće platiti, koji ne mogu jesti zbog inflacije. Nemam problema s tim da se ženska tijela izlažu bilo gdje, ali postoji društveni kontekst."

image

Marlene Schiappa

Julien Mattia/Zuma Press/Profimedia/Julien Mattia/zuma Press/profimedia

Francuska premijerka Elisabeth Born navodno je nazvala kolegicu Schiappu da joj kaže kako poziranje za naslovnicu Playboyja ‘uopće nije prikladno - posebno u sadašnjim okolnostima.‘ Međutim, Schiappa, koja je inače i majka dvoje djece, branila je svoju odluku na Twitteru.

"Branim prava žena da rade što žele sa svojim tijelima: svugdje i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnicima i licemjerima ili ne", poručila je.

Urednik francuskog Playboya Jean-Christophe Florentin rekao je da je Schiappa "najkompatibilnija za Playboy" od svojih kolegica zbog svojih feminističkih stavova. Izdanje časopisa sa Schiappom na naslovnici bit će dostupno u prodaji od 8. travnja, pišu novine Le Parisien.

Schiappa je inače bila autorica i blogerica koja se bavila ženskim pitanjima, prije nego što ju je Macron 2017. imenovao mlađom ministricom. Dok je radila kao ministrica za jednakost, predstavila je zakon kojim se dozivanje mačaka i ulično uznemiravanje proglašavaju nezakonitima. Također je svojedobno pohvalila francusku kampanju pokrenutu na društvenim mrežama još u doba #MeToo pokreta, pod nazivom "expose your pig".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:50