ZAHTIJEVA INTERVENCIJU

GEORGE CLOONEY PROTIV KORUPCIJE U JUŽNOM SUDANU 'Ne znam mogu li SAD i EU zaustaviti korupciju, ali sigurno je mogu učiniti težom'

George Clooney
 Henry Nicholls / REUTERS

Američki glumac George Clooney pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da "intervenira" protiv korupcije u Južnom Sudanu, kritizirajući umreženost multinacionalnih kompanija, magnata, stranih vlada i domaćih vlasti.

Predstavljajući u Londonu izvješće nevladine organizacije za suzbijanje korupcije The Sentry, koje je suosnivač, George Clooney je pozvao Sjedinjene Države i Europsku uniju da kazne odgovorne za korupciju i njihove mreže u toj zemlji.

"Mislim da (SAD i EU) trebaju činiti više. Ne znam mogu li je zaustaviti (korupciju), ali sigurno je mogu učiniti težom", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Londonu, na kojoj je bila i njegova supruga Amal, odvjetnica za ljudska prava.

U izvješću na 64 stranice pod nazivom "Zauzimanje Južnog Sudana", američka nevladina organizacija optužuje stanoviti broj poduzetnika i multinacionalnih kompanija da su "ratni profiteri" koji ruku pod ruku s domaćim političkim i vojnim vrhom "uništavaju najmlađu zemlju svijeta".

"Među tim profiterima su velike kineske i malezijske naftne kompanije, britanski magnati i američki poduzetnici bez čije pomoći se strahote ne bi dogodile u takvim razmjerima", istaknuo je Clooney koji se odavno zauzima za kažnjavanje ratnih zločina u Darfuru, na zapadu Sudana.

Južni Sudan, najmlađa zemlja svijeta, proglasila je neovisnost 2011. ali je dvije godine poslije u njoj izbio građanski rat u kojemu je, pokazuje nedavno objavljena studija, izginulo 380.000 ljudi a više od 4 milijuna je raseljeno, što je gotovo trećina stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 23:48