BORBA S DUŠEVNIM POREMEĆAJEM

GILLIAN ANDERSON OTKRILA PROBLEME ZBOG KOJIH NIJE HTJELA IZAĆI IZ KUĆE 'Bilo je dana kad sam se osjećala tako loše da sam se morala izolirati'

Gillian Anderson na premijeri Dosjea X
 Mario Anzuoni / REUTERS

Glumica koja se proslavila kao protagnostica serije ‘Dosjei X’, Gillian Anderson, otvoreno je progovorila o depresiji s kojom se dugo vremena borila.

Nedavno je objavila knjigu samopomoći ‘We: A Manifesto for Women Everywhere’ (‘Mi: Manifest ženama posvuda’), a tim je povodom u razgovoru za Guardian progovorila o vlastitim mentalnim problemima i oporavku.

Depresija joj se javila u mladosti, a terapiju je započela sa 14 godina. U školi je bila na glasu kao problematična, a prijatelji su je jednom prilikom izabrali za ‘osobu koja će najvjerojatnije biti uhapšena’. To se i ostvarilo kad su je uhvatili kako provaljuje u školu noć prije mature.

U knjizi do detalja opisuje trenutke kad je mentalna bolest prevladala, a situacija je bila toliko ozbiljna da je bilo dana kad nije htjela izaći iz kuće.

‘Bilo je dana kad sam se osjećala stvarno jako loše. Imala sam trenutaka u životu kad nisam htjela izaći iz kuće’, rekla je.

Nada se da će njezina knjiga pomoći drugima koji se bore s istim ili sličnim problemima, uključujući i problem samopouzdanja. Svoj izgled 49-godišnja glumica, koja izgleda sve bolje, nije htjela komentirati:

‘Kad meditiram, odmičem se od fizičkog i tad mogu posve uroniti u osjećaj zadovoljstva i sreće. Pa ako želite razgovarati o fizičkom, to apsolutno ništa ne znači.’

Zvijezda je imala problema i s pamćenjem. Premda su joj sugerirali da je možda u pitanju disleksija, Anderson nije ni htjela saznati odgovor: ‘Uvijek sam se bojala istražiti taj problem jer sam se bojala što ću otkriti.’

Međutim, s pamćenjem teksta za ulogu nema problema. ‘To je zastrašujuće, pitam se što bi bilo da se taj problem javi i u tim aspektima mog života. To bi me zbilja slomilo.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:37