‘DOBIO SAM 5 GODINA‘

Gitarist Duran Durana kojeg su svi otpisali: ‘Primio sam revolucionarni lijek protiv raka, spasio me...‘

Andy Taylor prima radioaktivni lutecij-177, lijek koji cilja na stanice raka zbog kojih je rocker bio radioaktivan nekoliko dana
 Stephen Crawshaw/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Stephen Crawshaw/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Osnivač Duran Durana i gitarist Andy Taylor kaže da je sada "asimptomatičan" nakon što je bio na palijativnoj njezi nakon dijagnoze raka. Ovaj 62-godišnji glazbenik otkrio je da ima rak prostate u četvrtom stadiju prošlog studenog. Zloćudna bolest bila mu je dijanosticirana 2018.

Govoreći za The Times, Taylor je objasnio da se dramatični preokret dogodio nakon što mu je liječnik rekao za revolucionarni lijek protiv raka, nazvan "nuklearni lijek" koji se zove lutecij-177, a koji cilja na stanice raka. Nakon što je prošao krug navedenog tretmana koji je proveo Christopher Evans, kojeg Taylor naziva Elonom Muskom raka, rocker je bio radioaktivan nekoliko dana.

"Klasificirali su me kao palijativnu njegu na kraju života... a sada nisam. Asimptomatičan sam.", rekao je za novinsku kuću. Objasnio je i kako sada ne može spavati u istoj sobi s drugima niti koristiti javni prijevoz. Taylor je završio jednu rundu liječenja i imat će još pet tura koje će se održavati svakih šest tjedana.

image

Duran Duran: Simon Le Bon, John Taylor, Roger Taylor. Bottom l-r: Andy Taylor i Nick Rhodes

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

"Najniža točka je možda šest tjedana nakon dijagnoze, kada vas stvarnost udari svom snagom.", objasnio je glazbenik, dodajući da se osjeća jako potišteno zbog ograničenih mogućnosti liječenja.

"Morat ćeš se oprostiti od svoje obitelji. Nećete dočekati deseti rođendan svog unuka. Psihološki je nevjerojatno da ne možete imati terapiju koja bi uklonila izvjesnost smrti.", kazao je. Taylor je inače je u početku, kada mu je otkrivena bolest, odbio kemoterapiju jer nije želio da mu se oštete živci na rukama - svetom arsenalu za jednog gitaristu. Objašnjavajući odluku da svoju dijagnozu drži u tajnosti godinama, Taylor je rekao da želi da njegova odrasla djeca mogu nastaviti život bez da ga itko uporno pita za njegovo zdravlje. Ranije ovog mjeseca, Taylor je izjavio da mu je spomenuti revolucionarni lijek protiv raka produžio život za pet godina. Znanstvenik mu je rekao da je lijek ciljan, tako da vidi samo stanice raka.

image

Roger Taylor, Nick Rhodes, John Taylor, i Simon Le Bon

Emma Mcintyre/Getty Images/Profimedia/Emma Mcintyre/getty Images/profimedia

"Ne može vidjeti zdrave stanice. Ubija četvrti stupanj raka u vašim kostima. I tako mi je produžio život za pet godina.", rekao je Taylor za BBC News otkrivajući da je svoju prvu turu lijeka uzeo prije šest tjedana.

Rocker je svoju dijagnozu otkrio javnosti 2022. godine preko svojih kolega iz benda Simona Le Bona, Nicka Rhodesa, Johna Taylora i Rogera Taylora, koji su pročitali pismo na njihovom govoru povodom primanja benda u Kuću slavnih rock and rolla u Los Angelesu. Taylor nije mogao prisustvovati ceremoniji, ali je frontmen Le Bon pročitao pismo u ime glazbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:34