PRAVNI PROBLEMI AUSTRALCA

GLUMAČKA LEGENDA OPTUŽENA DA JE SIMULIRALA ŠLATANJE I PIPANJE KOLEGICE Glumica tvrdi da ju je dotkanuo po dojci dok su igrali scenu kao otac i kći

Sydney Daily Telegraph tvrdi da se Geoffrey Rush ponašao kao "perverznjak" i "seksualni predator" tijekom pripreme predstave Kralj Lear
Geoffrey Rush
 Mario Anzuoni / REUTERS

Kada je Sydney Daily Telegraph objavio da se australski glumac Geoffrey Rush tijekom rada na predstavi Kralj Lear koju je 2015. godine producirala produkcijska kuća Sydeny Theatre Company ponašao neprimjereno prema kolegici glumici Eryn Jean Norvill, on je odgovorio negiranjem optužbi i tužbom protiv novina i novinara koji je napisao priču.

The Guardian piše da su Sydney Daily Telegraph (u vlasništvu News Corpa) i Telegraphov novinar Jonathon Moran sudu predali dokumente u kojima Norvill opisuje sve što je Rush radio tijekom produkcije Kralja Leara. Novine i novinar će tako uz pomoć izjave koju je glumica prošlog tjedna dala njihovim odvjetnicima na sudu pokušati dokazati da su njihovi napisi bili i jesu istiniti.

U dokumentima koje su priložili spisu predmeta opisano je niz incidenata u kojima se tvrdi da se Rush ponašao kao "perverznjak" i "seksualni predator".

Rush je tijekom probe scene u kojoj Lear tuguje nad svojom kćerkom Kordelijom (nju je igrala Norvill) pred članovima glumačkog ansambla i pratećeg osoblja simulirao kako dira glumičine grudi. Tu je scenu inače igrao tako da ju je "poput ožalošćenog oca" doticao po "ruci i licu". U spisu stoji da je Rush takvim ponašanjem namjeravao ismijati Norvill dok je ona bila u ranjivoj poziciji te da se upustio u ponašanje "perverznjaka". Uz to, Norvill tvrdi da je Rush jednom i dotkanuo njezinu dojku sa strane.

Navodno je čak i redatelj predstave Neil Armfield Rushu dao uputu da scenu igra više "očinski" jer su njegovi odabiri slali nejasnu i uznemirujuću poruku. Glumca se također tereti da ju je više puta dotaknuo po leđima ispod majice te je prema njoj prostački gestikulirao. Norvill tvrdi da se pred njom oblizivao te da je gestikulirao kao da je dira za grudi i bokove.

Rush je šest mjeseci nakon završetka rada na predstavi glumici navodno poslao poruku u kojoj joj je napisao da o njoj razmišlja više nego što je to društveno prihvatljivo.

Glumčevi su odvjetnici tražili da se taj Norvillina izjava izbaci iz spisa jer nije precizan i jer se nije objašnjeno zašto se razlikuje od tvrdnji iz Telegraphove ranije obrane. Ta je obrana odbačena jer je bila nedostatna te paušalna. Proširenje obrane novim dokumentima uzrokovalo je odgodu suđenja za sedam tjedana. Rush traži odštetu i kaznenu odštetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:07