DOKTOR IZ PAKLA

Glumica otišla na povećanje stražnjice pa poslije operacije umrla: ‘Prvo su joj zatajili bubrezi‘

Doktora Anïbala Lotockog 2022. osudili su na četiri godine zatvora zbog tužbe nesavjesnog liječenja koju su pokrenule četiri žene

Silvina Luna

 Screenshot/INSTAGRAM

Argentinska glumica Silvina Luna preminula je u četvrtak, nakon što je 79 dana bila hospitalizirana u bolnici Italiano, gdje se liječila od komplikacija koje su nastale kao posljedica neuspješnog brazilskog liftinga stražnjice, operacije poznate kao “brazilian butt lift”.

Operacija je bila izvedena još u lipnju 2011., a 43-godišnjakinja je s vremenom imala sve ozbiljnije probleme s bubrezima. Njezin brat Ezequiel Luna dao je odobrenje liječnicima da je skinu s respiratora u podnevnim satima, prenosi Mirror.

Obiteljski odvjetnik Fernando Burlando nada se da će njezina bitka natjerati vlasti da se “probude”, kako bi društvo shvatilo opasnosti operacije uz sprječavanje smrtnih posljedica.

Lunu je operirao estetski kirurg Anïbal Lotocki, koji je 2021. optužen zbog smrti TV voditelja i modnog stručnjaka Mariana Caprarola, koji je također preminuo od komplikacija iste operacije nakon što ju je 2010. godine izveo doktor Lotocki.

U slučaju Silvine, navodi se da joj je ubrizgao tekućinu koja je sadržavala polimetilmetakrilat, inače zabranjen od strane argentinske Nacionalne uprave za lijekove, hranu i medicinsku tehnologiju.

Polimetilmetakrilat je prozirna, kruta plastična tvar koju proizvođači koriste kao zamjenu za staklo u dijelovima vozila, lećama, pločama i prozorima. Silvini je liječnička pomoć prvi put bila potrebna 2015. godine, kad se liječila od bubrežnih kamenaca. Kasnije joj je dijagnosticirano zatajenje bubrega i hiperkalcijemija. Tjedno je išla na dijalize sve joj dok transplantacija bubrega nije bila dostupna.

Godine 2016. otputovala je u Miami gdje joj je liječnik Critsitan Pérez izvadio opasnu tvar iz stražnjice.

- Silvina je razvila autoimunu bolest uzrokovanu lijekovima kao posljedice njezinih operacija. Svi pacijenti razviju ozbiljno zatajenje bubrega i na kraju umru - rekao je za televiziju C5N.

Dok je čekala novi bubreg, Silvinino stanje se pogoršalo i 13. lipnja primljena je u bolnicu. Bila je gotovo dva tjedna pod sedativima, sve do 29. lipnja kad je skinuta s respiratora. U kolovozu je bolnica objavila priopćenje u kojem se navodilo da Silvina diše samostalno, uz kineziološku, nutritivnu i psihičku rehabilitaciju.

image

Silvina Luna

Screenshot/INSTAGRAM

Nakon toga je razvila bakterijsku infekciju i vraćena je na respirator 30. kolovoza, a dan kasnije isključena je s aparata za održavanje života. Njezin blizak prijatelj i novinar Ángel del Brito izjavio je kako su njezinom bratu liječnici morali objasniti da ne mogu više ništa učiniti jer je prestala reagirati na lijekove.

- To je vrlo teška odluka koju je njezin brat morao donijeti, očito prema preporuci liječnika koji su u nekoliko navrata o tome razmišljali. Jedinom rođaku kojeg je Silvina imala bilo je jako teško odlučiti o životu njegove sestre - rekao je.

Državno tužiteljstvo Buenos Airesa pokrenulo je istragu Silvinine smrti i zatražilo da se njezino tijelo pošalje u gradsku mrtvačnicu na obdukciju. U veljači 2022. doktor Lotocki bio je osuđen na četiri godine zatvora zbog tužbe nesavjesnog liječenja koju su pokrenule Silvina i još tri žene.

U srpnju mu je sud izrekao petogodišnju zabranu obavljanja liječničke djelatnosti. Međutim, Lotocki je još uvijek na slobodi, gdje ostaje dok Nacionalno kazneno žalbeno vijeće preispituje njegovu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:48